Polska myśl inżynierska znowu w cenie! FRIZO wykona instalację chłodniczą dla lidera przekąsek mięsnych Firmy Tarczyński

Firma Frizo Sp. z o.o. zrealizuje autorski innowacyjny projekt instalacji chłodniczej, wentylacji i osuszania  dla Zakładu Mięsnego Tarczyński S.A. w Bielsku Białej. Wartość projektu wynosi 20 mln złotych. To jeden z ciekawszych projektów lidera branży HVACR w Polsce pod kątem inżynieryjnych rozwiązań.

 

Dla czołowego producenta, dystrybutora i sprzedawcy wyrobów mięsnych, Frizo rozpoczyna realizację projektu instalacji: chłodniczej amoniakalnej, wentylacji oraz osuszania. Spółka Tarczyński to jeden z potentatów na rynku wędliniarskim, szczególnie kabanosów. Przekąski mięsne marki Tarczyński spełniają najwyższe standardy żywieniowe, od lat inspirując do mądrego odżywiania, żeby zmieniać życie na lepsze, w myśl idei – JESZ LEPIEJ, ŻYJESZ LEPIEJ. Firma słynie z wdrażania innowacyjnych rozwiązań oraz nowoczesnych i przyjaznych środowisku technologii.

 

„To wartości bliskie Frizo, dlatego też możliwość współpracy przy rozbudowie jednego z najnowocześniejszych parków maszynowych w Europie u tak znanego i rozpoznawalnego klienta daje nam niebywałą satysfakcję biznesową”. podkreśla Sławomir Kubiczek, Prezes Zarządu Frizo. Instalacja amoniakalna wspomagana będzie przez dwa chillery amoniakalne produkcji FRIZO o mocy 2MW.   Prace będą prowadzone na obecnie funkcjonującym zakładzie w Bielsku Białej, gdzie Frizo podda sukcesywnej wymianie istniejącą instalację freonową. Przy opracowaniu koncepcji uwzględniono energooszczędne najwyższej jakości rozwiązania chłodnicze zużywające najmniejszą ilość energii na zniwelowanym poziomie do blisko 50%. Wykorzystane komponenty mają za zadanie przynieść klientowi korzyści wynikające z obniżenia kosztów eksploatacyjnych, podnieść standardy bezpieczeństwa oraz  zminimalizować ilość awarii w zakładzie.