Podwójna siła mrożenia Technologia krio-mechaniczna Linde NITROBOOST™

Polski i światowy rynek produktów schłodzonych i mrożonych wykazuje wyraźną tendencję wzrostową. Dynamicznie zmieniają się potrzeby i wymagania klientów wobec producentów żywności. Konsumenci również coraz częściej zwracają uwagę na problem marnotrawstwa żywności.

 

Rynek schłodzonych i mrożonych produktów spożywczych rozwija się bardzo dynamiczne. Przewiduje się że wzrost produkcji mrożonek osiągnie wartość ponad 5% rocznie [1]. Trend ten wynika z rosnącego popytu na wygodną, oszczędzającą czas żywność oraz zmian zachodzących w społeczeństwach tj. urbanizacja, tempo życia, rozwój technologiczny.
Polski sektor przetwórstwa mięsnego należy do czołówki branży w Unii Europejskiej i utrzymanie tej pozycji wymaga ciągłego rozwoju w zakresie zarówno efektywności ekonomicznej jak i innowacyjności oraz elastyczności dotyczącej zmieniających się trendów rynkowych.
Firma Linde jest znana z szerokiej gamy rozwiązań oraz technologii kriogenicznych chłodzenia i zamrażania dedykowanych dla przetwórstwa spożywczego. Dzięki bliskiej współpracy z wieloma producentami żywności w Polsce i na świecie stale rozwija i dopasowuje ofertę do wymagań rynku.

 

NITROBOOST™ turbodoładowanie dla zamrażarek mechanicznych
Odpowiedzią Linde na stale rosnące zapotrzebowanie na moc chłodniczą w procesach mrożenia i chłodzenia żywności jest najnowsza technologia Linde NITROBOOST™, która zapewnia szybki, elastyczny wzrost wydajności chłodniczej w najbardziej pożądanym momencie.

 

NITROBOOST™ to tylko kwestia doposażenia istniejącej zamrażarki mechanicznej
Większość zamrażarek stosowanych w przetwórstwie spożywczym, takie jak zamrażarki szokowe czy spiralne, to rozwiązania oparte na układach mechanicznych, które z trudem nadążają za zmieniającymi się wymaganiami produkcyjnymi. Przykładowo zamrażarki szokowe mogą nie osiągać docelowej temperatury z założonym czasie, a zamrażarki spiralne mogą mieć trudności z utrzymaniem stałej temperatury podczas cykli produkcyjnych. W efekcie istnieje poważne ryzyko spadku produktywności, obniżenia jakości produktu co może prowadzić do kosztownych zakłóceń. Modernizacja czy wymiana zamrażarek lub całych mechanicznych systemów chłodzenia jest kosztowna i czasochłonna, dodatkowo obciąża harmonogramy produkcji. W technologii NITROBOOST™ chodzi o uzupełnienie tego, co klienci już posiadają, aby zwiększyć ich produktywność.

 

NITROBOOST™ wykorzystaj moc ciekłego azotu
Podstawą każdej technologii zamrażania jest wymiana ciepła, a ta jest istotnie uzależniona od powierzchni. Zamrażarki mechaniczne często są wielkości dużego pomieszczenia, w którym umieszczono jak najwięcej wymienników ciepła. W takiej sytuacji dodanie do istniejących wymienników ciepła kolejnego – o żądanej wydajności chłodniczej – jest po prostu niemożliwe.Technologia NITROBOOST™ firmy Linde oferuje innowacyjne i ekonomiczne rozwiązanie polegające na pośrednim chłodzeniu powietrza wewnątrz zamrażarki mechanicznej za pomocą wymienników ciepła z ciekłym azotem (bez uwalniania azotu do wnętrza zamrażarki). Zaprojektowany z myślą o bezproblemowej integracji z istniejącymi zamrażarkami system NITROBOOST™ zwiększa wydajność chłodniczą na żądanie, aby zapewnić wydajną i niezawodną pracę bez dodatkowych kosztownych modernizacji.

 

 

Systemy kriogeniczne mają swoje zalety: niewielkie rozmiary, szybki czas zamrażania i szybką instalację. Zalety te w pełni wykorzystuje NITROBOOST™, którego wymiennik ciepła ma niewielką objętość, zważywszy na znaczny wzrost wydajności. Dzieje się tak, ponieważ ciekły azot – o temperaturze wrzenia -196o C – jest o wiele zimniejszy niż zwykle stosowane czynniki chłodnicze, takie jak amoniak czy freon. Porównując wymienniki pracujące na klasycznych czynnikach chłodniczych, możemy uzyskać od pięciu do dziesięciu razy więcej chłodu pracując z ciekłym azotem.

 

 

NITROBOOST™ zawsze bezpieczny. Nie zawsze włączony
Doposażenie w NITROBOOST™ jest łatwiejsze dzięki temu, że został on opracowany jako modułowy, samodzielny system, wraz z wymiennikami ciepła, mechanizmem odszraniania i sterownikiem PLC.
Instalację systemu może bez problemu wykonać kilkuosobowy serwis, bez konieczności korzystania z ciężkiego sprzętu dźwigowego.

 

 

 

 

Bezpieczeństwo jest najważniejsze, w systemie NITROBOOST™ ciekły azot bezpiecznie przepływa przez rurociąg do parowników, a następnie jest odprowadzany do atmosfery. Jest to nie tylko rozwiązanie bezpieczne ale również bardzo ekonomiczne. W przeciwieństwie do rozwiązań wstępnie schładzających – w których instaluje się tunel kriogeniczny przed zamrażarką mechaniczną – NITROBOOST nie jest „zawsze włączony”, po prostu włącza się, gdy potrzebujemy dodatkowej wydajności, np. gdy wymagane jest szybsze doprowadzenie zamrażarki do docelowej temperatury roboczej lub utrzymanie zadanej temperatury pracy przez cały dzień.

 

NITROBOOST™ chłodny sposób na gorący problem
Technologia NITROBOOST™ doskonale sprawdza się podczas mrożenia gorących produktów gotowych np. wypieków, gotowanych warzyw, a zwłaszcza mięsa i drobiu. Kiedy gorące produkty, takie jak wspomniane powyżej, trafiają do zamrażarki, tracą wilgoć za pośrednictwem pary wodnej. Ta wilgoć niesiona wraz powietrzem trafia do wymiennika ciepła układu mechanicznego. Powietrze oddaje w nim ciepło, a wilgoć odkłada się na lamelach i wężownicy, tworząc szron zmniejszając wydajność zamrażarki. Szybkość schładzania dań gorących ma duży wpływ na utrzymanie bezpieczeństwa, a takie produkty jak mięso czy drób podlegają rygorystycznym przepisom, jeśli chodzi o czas schładzania do wymaganej temperatury. W takich przypadkach NITROBOOST™ zwiększy wydajność zamrażarki i pozwoli przetwórcom osiągnąć bezpieczny czas chłodzenia.

 

NITROBOOST™ technologia w akcji
– Jeden z dużych producentów gotowych dań drobiowych poszukiwał rozwiązania na zwiększenie wydajności linii chłodzenia2:
– Zadanie: zwiększenie wydajności chłodzenia zamrażarki spiralnej o 10%, do 2500 kg/h.
– Produkt: nuggets drobiowy smażony.
– Temperatura początkowa produktu +60oC.
– Żądana temperatura produktu po schłodzeniu +7oC.

 

W ramach projektu, technologia NITROBOOSTTM  została wykorzystana do usuwania wąskich gardeł w procesie chłodzenia, zwiększając wykorzystanie istniejącej zamrażarki spiralnej bez konieczności poniesienia wysokich nakładów kapitałowych. Pozwoliło to na wzrost rentowności poprzez zmniejszenie kosztów stałych i kosztów pracy w przeliczeniu na jednostkę produktu, przy jednoczesnym podwyższeniu marż brutto.

 

 

NITROBOOST™ podsumowanie
Łatwy w instalacji i obsłudze:
– Mały wymiennik ciepła, łatwy montaż.
– Niezależny system z wężownicami, wentylatorami, odszranianiem i sterowaniem.
– Minimalny czas przestoju zamrażarki, niezbędny do montażu urządzenia.W pełni zautomatyzowany system.

 

Zwiększona produktywność:
– Wzrost produkcji bez dodatkowej przestrzeni. Zamrażarka z NITROBOOST™ działa przy docelowej zadanej temperaturze powietrza.
– Niższy jednostkowy koszt mrożenia i wyższa marża.

 

Lepsza ekonomia:
– Wspomaganie procesu na żądanie, tylko gdy jest to potrzebne.
– Brak kosztownej rozbudowy zamrażarek lub pomieszczeń maszynowni.
– Krótki okres zwrotu kapitału.

 

Lepsza jakość produktu i wydajność:
– Zwiększenie bezpieczeństwa żywności poprzez szybkie osiągnięcie docelowej temperatury zamrożonego produktu.
– Zmniejszenie częstotliwości ponownego przetwarzania poprzez eliminację miękkiego, ciepłego produktu.
– Większa wydajność poprzez mniejszą utratę wilgoci, marynaty itp.

 

Bibliografia i przypisy dostępne w redakcji miesięcznika

 

Łukasz Betliński
Product Manager – Food
Lukasz.Betlinski@linde.com