W dniach 27-28 kwietnia w Centrum Wystawienniczym Etiuda w Lublinie miała miejsce Konferencja Mylar® COOK, SOUS VIDE, HPP zorganizowana przez firmę MULTIVAC we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu i Uniwersytetem Medycznym w Lublinie. W ramach spotkania odbyły się prezentacje, panele dyskusyjne i pokazy stosowania innowacyjnych technologii przygotowywania i obróbki żywności.
–
Technologię sous vide przybliżyły zgromadzonym gościom profesor dr hab. Ewa Flaczyk i dr inż. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu. Równolegle pokaz gotowania tą metodą prowadził Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red W Krakowie. Do degustacji uczestnicy mieli trzy dania: polędwicę wołową, filet z dorsza i pierś z kurczaka zagrodowego.
–
Technologię Mylar® COOK, dzięki której można w łatwy sposób przygotować całe kompletne danie, zaprezentował Zbigniew Zdunek prezes MULTIVAC Polska. Rodzaje i właściwości specjalnych folii wykorzystywanych do pakowania produktów przygotowywanych tą metodą przedstawił Marcin Kierek a Sławomir Bartnik, przeprowadził pokaz pakowania, pieczenia i degustację dań.
+
Trzecią część dotyczącą HPP – technologii przedłużenia terminu przydatności artykułów spożywczych rozpoczął swoją prezentacją prof. dr hab., dr h.c. mult. Piotr Książek z Katedry i Zakładu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Wykład został wzbogacony pokazem filmów i zakończył się ciekawym panelem dyskusyjnym.
+
Uczestnicy konferencji mieli okazję dogłębnego zapoznania się z metodami pakowania i przygotowywania żywności wykorzystującymi innowacyjne technologie tworzone przez firmę MULTIVAC. Konferencja zakończyła się uroczystym bankietem, na którym goście mogli delektować się wykwintnie podanymi daniami przyrządzonymi metodą sous vide i Mylar® COOK.
_