„Pod chmurką” smakuje najlepiej! Piknik z Sokołowem

Lato obfituje w okazje do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. To właśnie teraz najchętniej grillujemy, urządzamy garden party czy piknikujemy podczas wypadów za miasto. W takich okolicznościach każdy posiłek smakuje naprawdę wyjątkowo! Wszystkim, którzy szukają pomysłów na oryginalne dania, które sprawdzą się podczas wakacyjnego spotkania z przyjaciółmi, biesiadowania z rodziną czy jako przekąska w trakcie letnich aktywności, z pomocą przychodzi Sokołów. Oto kilka inspiracji, dzięki którym tradycyjne produkty zaserwujemy w zupełnie nowej, pysznej odsłonie.

 

Latem warto puścić wodze kulinarnej fantazji! Łącząc klasyczne produkty z sezonowymi warzywami i owocami oraz oryginalnymi dodatkami, stworzymy dania, które zachwycą smakiem, a jednocześnie przyjemnie zaskoczą łatwością wykonania. Propozycje marki Sokołów z pewnością spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Po jakie produkty warto sięgnąć i jak możemy je wykorzystać, by przyrządzić niebanalne potrawy i przekąski?

Rostbef lub antrykot z linii Sokołów Uczta Qulinarna – wołowina to niezwykle szlachetny gatunek mięsa. Dzięki procesowi dojrzewania, poszczególne elementy wołowe z linii Uczta Qulinarna zyskują wyjątkową kruchość i soczystość. Przyrządzone tradycyjnie jako steki – na patelni czy na grillu, wyłącznie z dodatkiem soli i pieprzu, stają się wykwintnym daniem. Warto również połączyć je z sezonowymi warzywami czy domowymi piklami, przygotowując wyśmienite kanapki czy sałatki. A jeśli mamy ochotę na bardziej egzotyczne smaki, możemy przyrządzić wywodzące się z koreańskiej kuchni bulgogi.

 

 

Ceny:
Rostbef Sokołów Uczta Qulinarna – ok. 17 zł/op. 250 g
Antrykot Sokołów Uczta Qulinarna – ok. 20 zł/op. 250 g

 

 


Kaszanka grillowa z boczkiem Sokołów –
to dla wielu osób obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Dodatek chrupiącego boczku podkreśla smak tej klasycznej propozycji, uwielbianej przez miłośników biesiadowania na świeżym powietrzu. Warto zaserwować ją z kolorową sałatką, w której ser kozi w połączeniu z malinami, sałatami i pomidorami gwarantują niezapomniane doznania smakowe.

 

 

Cena:
Kaszanka grillowa z boczkiem Sokołów – ok. 15,99 zł/op. 600 g

 

 

Foodbolówki Sokoliki – idealna propozycja dla młodszych fanów pikników. To wyjątkowe paróweczki w kształcie piłek, o delikatnym smaku, czystej etykiecie i wysokiej mięsności. Mają mnóstwo kulinarnych zastosowań – od spożycia prosto z opakowania, poprzez szaszłyki, sałatki czy uwielbiane przez dzieci corn dogi, idealne na letnie kinder party w ogrodzie.

 

 

Cena:
Foodbolówki Sokoliki – ok. 4,99 zł/op. 130 g

 

A oto przepisy na przekąski, sałatki i dania, które najlepiej będą smakować podczas wszystkich letnich spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.

 

 

 

Kanapka z wołowiną z grilla z domowymi piklami i chrupiącą sałatą

Składniki na 2-3 kanapki

– 1 szt. stek wołowy antrykot lub rostbef Sokołów Uczta Qulinarna (250 g)

– bułki ciabatta 2-3 szt. lub 1 bagietka francuska

– 1 garść świeżej rukoli lub ulubionej sałaty

– 50 g masła czosnkowego

– 1 pomidor malinowy

– 100 g domowych pikli

50 g majonezu

 

 

 

Stek wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, wyjmij z opakowania, osusz, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz natrzyj niewielką ilością oleju. Usmaż na rozgrzanym ruszcie do ulubionego poziomu wysmażenia, odstaw w ciepłe miejsce, by odpoczął.

Pieczywo rozetnij na pół, ale nie do końca, następnie zapiecz na rozgrzanym ruszcie grilla. Rumiane pieczywo posmaruj masłem czosnkowym i majonezem. Na spodnią część ułóż sałatę, plasterki pomidora, ulubione domowe pikle oraz steka pokrojonego w jak najcieńsze plastry w poprzek włókien.

 

Domowe pikle:

– ocet spirytusowy ½ l rozrobiony w stosunku 1:4 z wodą

– ziele angielskie

– liść laurowy

– kilka ziaren pieprzu

– 150 g cukru

– 50 g soli

– ulubione warzywa

 

Wszystko wymieszaj w garnku, doprowadź do wrzenia i wyłącz. Wybrane warzywa (np. kalafior, cebula, papryka, ogórek, cukinia, rzodkiewka) pokrój w cienkie plastry i zalej w słoiku gorącą zalewą. Możesz je przygotować nawet dzień wcześniej.

 

 

Bulgogi – rib eye/sałatka pa muchim/udon/kimchi

 

Składniki:

– rib eye 1 kg

– dymka 0,5 pęczka

– szalotka 100 g

– por 1 szt.

– marchewka 100 g

– udon 300 g

– olej rzepakowy 50 ml

– sałatka pa muchin 200 g

– enoki 1 paczka

 

Marynata do bulgogi

Składniki:

– imbir zmielony 30 g

– czosnek przeciśnięty  25 g

– cukier trzcinowy 30 g

– pasta gochujang 70 g

– ocet ryżowy 20 ml

– sos sojowy 70 ml

– olej sezamowy 30 ml

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso zawijamy ściśle w folię spożywczą stretch, w formie cukierka i lekko przymrażamy. Następnie kroimy całość w poprzek włókien w cienkie plastry. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut. W tym czasie kroimy marchewkę w julienne, czyli cienkie paski – słupki. Dymkę i szalotkę kroimy w cienkie piórka. Całość dorzucamy do zamarynowanego mięsa

i mieszamy razem. Rozgrzewamy grilla do 250 stopni Celsjusza. Wkładamy wok, albo planchę. Musimy pamiętać, że mięso będzie robione metodą stir fry, czyli krótkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze. (Tu wskazówka, żeby odpowiednio wyporcjować mięso i wrzucać je partiami, inaczej zamiast mocno się grillować/smażyć, będzie się nam dusiło.) Mięso z warzywami wrzucamy na rozgrzany olej, dosłownie na 2-3 minuty i zdejmujemy. Podajemy z ugotowanym udonem, świeżymi ziołami i sałatką.

 

 

Sałatka pa muchim

Składniki:

– dymka 2 pęczki

– kimchi  200 g

– gochugaru 20 g

– olej sezamowy 30 ml

– sos sojowy 30 ml

– ocet ryżowy 30 ml

– cukier 20 g

 

Sposób przygotowania:

Dymkę oczyszczamy i szczypior kroimy w julienne (cienkie słupki). Wrzucamy całość do zimnej wody, najlepiej z lodem, żeby warzywo pozostało jędrne i kruche. W tym czasie kroimy drobno kimchi. Przed podaniem, wyjmujemy szczypior z wody, osuszamy. Mieszamy z kimchi i przyprawami.

 

 

 

Piękna i bestia

Składniki

Sałatka:
– 2 garści mieszanki sałat

– 3 Kaszanki z boczkiem Grill House Sokołów

– 100 g sera pleśniowego koziego (w formie rolady)

– 2 pomidory malinowe

– 1 i 1/2 szklanki malin

– 1 czerwona cebula

– 1 łyżka gęstego octu balsamicznego

 

Dressing:
– 4 łyżki oleju z pestek winogron

– ½ ząbka czosnku

– 1 łyżeczka miodu

– 1 łyżeczka musztardy miodowej

– 1 łyżka białego octu winnego

– Sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

 

 

Przygotowanie:

Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.

Pomidory przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić w niedużą kostkę. Ser kozi pokroić na plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie sałatę, maliny, pomidory i cebulę.

Kaszankę pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Wyłożyć je na tackę grillową lub patelnię i grillować/smażyć, aż zaczną się rumienić i delikatnie zmiękną (niezbyt długo, gdyż zaczną się rozpadać). Obrócić na drugą stronę i usunąć osłonki. Na plasterkach kaszanki ułożyć kawałki koziego sera. Po upływie około 1 minuty składniki zdjąć z rusztu/patelni i ułożyć na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki należy skropić dressingiem. Na koniec całość polać gęstym sosem balsamicznym.

 

 

Corn dogi z Foodbolówek Sokoliki

 

 

Składniki:

Foodbolówki Sokołów – 1 opakowanie

Na ciasto kukurydziane:

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1/4 szklanki cukru

– 1 łyżka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 jajko

– 1 szklanka mleka

– 1/4 szklanki oleju roślinnego

 

Dodatkowo:

– patyczki do szaszłyków

– olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Ciasto kukurydziane:

W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij jajko z mlekiem i olejem. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż składniki się połączą.

 

 

Corn dogi:

Na dłuższe wykałaczki nabij po trzy Foodbolówki. Rozgrzej olej do smażenia w głębokim garnku do temperatury około 180°C. Zanurz każdą wykałaczkę z Foodbolówkami w cieście kukurydzianym, obracając, aby równomiernie pokryć parówki ciastem.

Ostrożnie zanurz Foodbolówki w gorącym oleju i smaż na złoty kolor (około 2-3 minut). Odsącz na ręcznikach papierowych.

Podawaj corn dogi z Foodbolówek z ulubionymi sosami, takimi jak ketchup, musztarda, czy sos barbecue oraz z sezonowymi warzywami.