Aktualności

Co wziąć pod uwagę inwestując w automatyczne filetowanie piersi kurczaka?

Tradycyjnie filetowanie piersi odbywało się ręcznie na pracochłonnych liniach stożkowych. Nie bez powodu obserwowaliśmy rosnącą tendencję do automatyzacji tego procesu. Po pierwsze, ręczne filetowanie w dużej mierze zależy od pracowników, którzy muszą zapewnić wysoką jakość jak i wydajność. Niestety, nawet w przypadku wykwalifikowanych pracowników, czynniki ludzkie mogą powodować niespójności w ciągu dnia pracy. Zmęczenie i spadki koncentracji […]

Czytaj więcej >>

Taśmy modularne EUROBELT i ich napędzanie w przenośnikach rozbiorowych i transportowych w przemyśle mięsnym i drobiowym

Firma Technical Grzegorz Tęgos zajmuje się trzema działami w mechanice maszyn. Są to napędy, przeniesienie napędu i elementy przenośników taśmowych. Do jednych z nich należą taśmy modularne Eurobelt.   Wraz z ewolucją nowoczesnych tworzyw sztucznych na początku lat 80-tych narodziły się modułowe-modularne taśmy przenośnikowe z tworzyw sztucznych. Ten system przenośników modułowych składa się z szeregu […]

Czytaj więcej >>

Zmieniamy Mięso na Lepsze: Jak WMS rewolucjonizuje magazyny w branży mięsnej – przykład wdrożenia

Magazyny do składowania i dystrybucji w branży mięsnej stanowią jeden z kluczowych elementów łańcucha dostaw. Skomplikowane procesy przechowywania, przetwarzania, śledzenia partii i dystrybucji mięsa wymagają dobrego zaprojektowania procesów, ale co chyba najważniejsze, zrozumienia specyfiki tej branży. Dlatego tak istotne jest, żeby system zarządzania procesami w magazynie (WMS) był dostosowany do wymagań tej specyficznej branży.   […]

Czytaj więcej >>

Znakowanie opakowań to sztuka

Pomijanie danych, niejasne, niejednoznaczne lub wręcz fałszywe twierdzenia – lista grzechów firm, które dopuszczają się greenwashingu zamieszczając informacje na opakowaniach swoich produktów jest długa, jednakże nie muszą one wynikać ze złej woli i próby umyślnego wprowadzania w błąd. Znakowanie opakowań, w tym umieszczanie informacji o charakterze środowiskowym, jest skomplikowanym zagadnieniem i łatwo tu o niejasności oraz błędy. […]

Czytaj więcej >>

Optymalizacja kosztów w zakładach mięsnych

W dobie rosnącej konkurencji oraz zaostrzających się wymagań regulacyjnych i oczekiwań konsumentów, branża mięsna stoi przed wyzwaniem zwiększenia efektywności operacyjnej i redukcji kosztów. Optymalizacja kosztów w zakładach mięsnych jest nie tylko odpowiedzią na presję cenową, ale również elementem strategicznym, który decyduje o pozycji rynkowej i zrównoważonym rozwoju przedsiębiorstw. W tym kontekście, zarządzanie kosztami nabiera nowego wymiaru, […]

Czytaj więcej >>