Aktualności

Mikrobiologia w drobiarstwie – najważniejsze wyzwania

Mięso drobiowe jest obecnie najczęściej spożywanym i najtańszym rodzajem mięsa pochodzenia zwierzęcego na świecie, ale również stanowi doskonały wektor dla bogatego świata mikroorganizmów. Wśród nich przoduje Salmonella, patogen odpowiedzialny za infekcje żołądkowo-jelitowe u ludzi na całym świecie. W opublikowanym w 2023 roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – EFSA raporcie zoonotycznym, Salmonella zajmuje czołowe […]

Czytaj więcej >>

Digitalizacja zakładu mięsnego i jej zalety

Z Adamem Wiechoczkiem Dyrektorem Działu IT ZM Silesia rozmawia Katarzyna Salomon   Z jakimi aspektami funkcjonowania zakładu mięsnego związane są największe koszty? Niewątpliwie największym kosztem zakładów mięsnych są koszty surowcowe, koszty związane ze wszelkimi dodatkami przyprawowymi oraz konfekcyjnymi. Znaczące są również koszty związane ze zużyciem mediów co wynika z wysoce energochłonnych procesów produkcyjnych oraz stale […]

Czytaj więcej >>

Dofinansowania i zrównoważony rozwój w branży mięsnej

Efektywność energetyczna w najbliższych latach będzie jednym z istotnych czynników determinujących konkurencyjność przedsiębiorstw. Coraz więcej z nich zwraca uwagę na ekologię, a co za tym idzie – poprawę efektywności energetycznej oraz wdrożenie innowacyjnych rozwiązań oszczędzających energię.   Firmy z branży mięsnej stoją przed wyzwaniem dostosowania się do kolejnych wymogów związanych z wydajnością i sposobem działania. […]

Czytaj więcej >>

Produkcja drobiu w Polsce rośnie

Ostatnie lata to czas dynamicznego rozwoju tego sektora drobiowego, co można przypisać kilku kluczowym czynnikom. Po pierwsze, stale rosnące zapotrzebowanie zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym stanowi silny motor napędowy dla branży. Polski drób cieszy się uznaniem za granicą dzięki wysokiej jakości i konkurencyjności cenowej. Innowacyjność i modernizacja procesów produkcji to kolejny aspekt, który […]

Czytaj więcej >>

Nowy poziom automatyzacji produkcji mięsa, czyli jak Sztuczna Inteligencja może zwiększyć produktywność?

Dyskusje o Sztucznej Inteligencji często dotyczą tego, czy zgubi ona gatunek ludzki, czy też spowoduje rozkwit naszej cywilizacji. W przemyśle jednak zadaje się bardziej praktyczne pytanie: jakie zastosowania AI mogą przynieść zwiększenie produktywności. Można podać wiele przykładów takich rozwiązań, które znajdują zastosowanie od branży samochodowej, przez bankowość i logistykę, do ochrony zdrowia. Czy także producenci […]

Czytaj więcej >>