Aktualności

Wykrywanie ATP w przemyśle spożywczym

W wielu branżach, w tym w branży spożywczej, zapewnienie czystości powierzchni produkcyjnych od dawna jest aspektem krytycznym. Niezależnie od wielkości zakładu produkcyjnego, ten element kontroli jakości ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa wytwarzanych produktów.   Każdy, kto zastanawia się nad wprowadzeniem badania czystości powierzchni produkcyjnych, powinien zadać sobie szereg pytań, które pomogą mu zrozumieć, dlaczego to […]

Czytaj więcej >>

Ulga badawczo – rozwojowa w branży mięsnej

Wielu przedsiębiorców poszukuje innowacyjnych rozwiązań, mających usprawnić i unowocześnić funkcjonowanie ich firm. Okolicznością, która na ogół staje na przeszkodzie rozwojowi jest jednak niepewność powodzenia projektu oraz wysokie koszty finansowania.   Ustawodawca częściowo niweluje to ryzyko poprzez nadanie innowacyjnym przedsiębiorcom uprawnienia do odliczania 200% (a czasem nawet 300%) poniesionych na ten cel kosztów. Branża mięsna w […]

Czytaj więcej >>

Jubileuszowa 10. edycja Targów WorldFood Poland zakończona sukcesem – nowości, debaty i rozwój międzynarodowych relacji biznesowych

Targi WorldFood Poland, najważniejsze wydarzenie branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej, zakończyły w ubiegłym tygodniu swoją 10. jubileuszową edycję w halach EXPO XXI w Warszawie, pozostawiając po sobie niezapomniane wrażenia. Przez trzy dni, od 16 do 18 kwietnia, wydarzenie zgromadziło ponad 300 wystawców z 30 krajów i przyciągnęło 5500 specjalistów z całego sektora spożywczego, stając się […]

Czytaj więcej >>

Opinie i komentarze: Perspektywy cen drobiu w Polsce na rok 2024

W tym roku obserwujemy interesujące zjawiska na rynku drobiu w Polsce, które mogą wpłynąć na kształtowanie się cen w tej branży. Eksperci przewidują, że przeciętna cena skupu drobiu może być niższa o 2 do 10% w porównaniu do roku poprzedniego, z największym spadkiem cen, oscylującym w granicach 10-15%, w pierwszym półroczu roku. Ceny drobiu będą […]

Czytaj więcej >>

Bezpieczeństwo żywności – wybrane pojęcia, kierunek rozwoju technologii i narzędzi wspierających bezpieczną produkcję

Żywność dostępna na półkach sklepowych przeznaczona do obrotu handlowego powinna być produkowana w sposób zapewniający bezpieczeństwo dla konsumentów. Klient, który jest ostatnim ale najbardziej istotnym ogniwem w łańcuchu, musi być pewny, że zakupiony towar został wytworzony z zachowaniem wszelkich standardów, procedur, systemów jakości oraz dobrych praktyk z tego zakresu.   Zgodnie z przyjętą powszechnie i stosowaną […]

Czytaj więcej >>