Aktualności

10 korzyści ze stosowania czystych mikrobiologicznie posadzek żywicznych w zakładach mięsnych

Materiały wykończeniowe stosowane w zakładach z branży mięsnej mają duży wpływ na jakość wytwarzanej w nich żywności. Bezspoinowe posadzki żywiczne, stanowiące wierzchnią warstwę podłogi, pozwalają zachować wysoki poziom higieny, m.in. dzięki temu, że zapobiegają wytwarzaniu się filmu biologicznego i namnażaniu bakterii na ich powierzchni. Jednocześnie, aby skutecznie spełniały swoją rolę, powinny być optymalnie dobrane do […]

Czytaj więcej >>

Polska dziczyzna polskim dobrem eksportowym?

Dziczyzna jest produktem niszowym o ograniczonej podaży, warunkowanej odgórnymi limitami pozyskania zwierząt łownych zgodnie z zasadami zrównoważonego użytkowania ich populacji. Porównanie do złota jest trafne z uwagi na małą dostępność i względnie dużą wartość tego rodzaju mięsa. „Kruszec” wymaga ponadto umiejętnej obróbki. Udział dziczyzny w produkcji żywności jest jednak znikomy, a wielkość jej skupu i przetwórstwa […]

Czytaj więcej >>

Globalny handel wieprzowiną: przegląd roku 2023 i perspektywa na rok 2024

Belgia jest uznanym w świecie, wiodącym producentem wieprzowiny, o znaczącej pozycji rynkowej tak w skali globalnej jak i europejskiej. Jej udział w rynku europejskim i światowym wieprzowiny to, odpowiednio, niemal 5% i 1%. Na światowym rynku wieprzowiny Belgia, eksportując do ponad 60 krajów, jest jednym z głównych graczy. W artykule dokonano przeglądu kluczowych trendów na rynku wieprzowiny […]

Czytaj więcej >>

Czystość na pierwszym miejscu: Jak wynajem profesjonalnej odzieży roboczej przyczynia się do podnoszenia standardów higieny w przemyśle mięsnym?

Standardy higieny w przemyśle mięsnym są przedmiotem coraz większej uwagi i kontroli. Ze względu na rygorystyczne wymogi sanitarno-epidemiologiczne, rosnące oczekiwania konsumentów oraz sieci handlowych, producenci wyrobów mięsnych są zobowiązani do podejmowania środków mających na celu zapewnienie najwyższej jakości i czystości produktów. Jednym z kluczowych czynników wpływających na poprawę higieny w tej branży jest wynajem profesjonalnej […]

Czytaj więcej >>

Wykrywanie ATP w przemyśle spożywczym

W wielu branżach, w tym w branży spożywczej, zapewnienie czystości powierzchni produkcyjnych od dawna jest aspektem krytycznym. Niezależnie od wielkości zakładu produkcyjnego, ten element kontroli jakości ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa wytwarzanych produktów.   Każdy, kto zastanawia się nad wprowadzeniem badania czystości powierzchni produkcyjnych, powinien zadać sobie szereg pytań, które pomogą mu zrozumieć, dlaczego to […]

Czytaj więcej >>