Aktualności

Dlaczego postawiliśmy na opakowania z kartonu makulaturowego?

Artykuł klasy premium zapakowany w plastik lub folię? Dla nas taki wybór nie wchodzi w grę! Zdrowy i wysokiej jakości produkt powinien być dostępny w opakowaniach, które odzwierciedlają te cechy – a więc są przyjazne środowisku, a jednocześnie estetyczne i odpowiednio zabezpieczają żywność. W Skłodowscy od początku byliśmy w zgodzie z tym trendem i postawiliśmy […]

Czytaj więcej >>

Fundusze UE – środki dla sektora rolno-spożywczego

Propaganda sukcesu towarzyszy nam od lat. Obojętnie kto jest przy władzy zawsze jesteśmy największym beneficjentem Funduszy UE. Problem w tym, że nikt nie przelicza tego co Polska otrzymuje na 1 mieszkańca. Prawda jest taka, że rzeczywiście jesteśmy dużym beneficjentem, bo jesteśmy dużym krajem. Kto ma dostawać więcej? Mały, bogaty Luxemburg czy duża i ciągle jeszcze […]

Czytaj więcej >>

Innowacyjne i energooszczędne sprężarki SRMTec do zastosowania w zakładach przemysłu mięsnego

SRMtec to włoski producent sprężarek, mający zakłady produkcyjne i konstrukcyjne we Włoszech od ponad 80 lat (produkcja sprężarek i badania), Szwecji (projektowanie i produkcja wirników) i w Chinach (produkcja sprężarek). Należy do grupy Fujian Snowman, będącej jednym z największych na świecie koncernów produkujących urządzania chłodnicze i sprężarki. Do grupy tej należy także producent sprężarek RefComp […]

Czytaj więcej >>

Z recyklingu i z certyfikatem

Produkcja opakowań z surowców wtórnych jest dobrym sposobem na ograniczenie eksploatacji naszej planety. Jednak w przypadku każdej plastikowej butelki czy pojemnika „z recyklingu”, jego producent musi być w stanie udowodnić przed klientem, że opakowanie faktycznie zawiera określony udział przetworzonych surowców.   Wiedzę na ten temat propaguje NATUREEF – organizacja skupiająca 50 wiodących firm i organizacji z […]

Czytaj więcej >>

Od lat producenci żywności znają i obawiają się jednego ze swoich największych „wrogów”: POWIETRZA

Powietrze zawiera tlen i sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, a także powoduje różnego rodzaju pogorszenie jakości żywności: zmiany koloru, tekstury i smaku, a także ma wpływ na okres przydatności do spożycia. Aby spowolnić ten proces, Air Liquide oferuje rozwiązanie: pakowanie w atmosferze ochronnej (zwane również „pakowaniem w atmosferze modyfikowanej” lub MAP). Rozwiązanie to polega na […]

Czytaj więcej >>