Aktualności

CGM będzie produkowany w Polsce

Firma Komender Technologies od ponad 30 lat zajmuje się produkcją i dystrybucją urządzeń do klasyfikacji tusz wieprzowych zgodnie z normami Unii Europejskiej. Od 24 lat firma była wyłącznym dystrybutorem w Polsce urządzenia CGM firmy Sydel z Francji. CGM to elektroniczny instrument pomiarowy, podający grubości tłuszczu i mięśni oraz wyliczający automatycznie procentową mięsność badanej tuszy. We wszystkich […]

Czytaj więcej >>

Zakłady Mięsne Silesia: Inwestycje w cyfrową przyszłość

Polska przeżywa dynamiczny rozwój drugiej fali cyfrowej transformacji, która obejmuje aktualizację systemów informatycznych. Jednym z przedsiębiorstw, które postawiły na inwestycje w nowe technologie, są Zakłady Mięsne Silesia. Rozmawiamy z przedstawicielem firmy, aby dowiedzieć się, co skłoniło ich do podjęcia tego kroku oraz jakie rezultaty i korzyści oczekują w wyniku wprowadzenia zmian. Zapraszamy do zapoznania się z naszą rozmową, […]

Czytaj więcej >>

Dezynfekcja bez użycia wody

Najważniejszy cel prawa żywnościowego, jakim jest ochrona konsumenta przed żywnością niebezpieczną, a szczególnie szkodliwą dla zdrowia, jest realizowany przez uregulowania prawne dotyczące, oprócz wymagań co do jakości środków spożywczych, również higieny jej produkcji i obrotu. Higiena żywności jest nieodłączną częścią składową bezpieczeństwa żywności, do którego zgodnie z polską definicją ustawową należą m.in. „działania, które muszą […]

Czytaj więcej >>

Pomijanie jakości wieprzowiny już nie wchodzi w grę!

Jakość dziś już nie jest hasłem, ale koniecznością. Oczywiście każdy postrzega ją w inny sposób, ale wszyscy o niej mówimy i jej oczekujemy. Dla konsumentów, w tym konsumentów produktów mięsnych, ma to również wielkie znaczenie, ale oczekiwania często są odmienne – w zależności od lokalizacji geograficznej, przyzwyczajeń, diety, a także mody czy nowych nawyków żywieniowych. […]

Czytaj więcej >>

Opakowania z recyklatów są coraz bliżej

Od 2030 roku wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały być częściowo produkowane z surowców pochodzących z recyklingu. Co to oznacza dla producentów branży spożywczej i mięsnej? Temat przybliżają eksperci i członkowie NATUREEF.   Trwają prace nad Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, które ma zastąpić dyrektywę opakowaniową. Nowe przepisy określać mają […]

Czytaj więcej >>