Aktualności

Przygotuj z nami sosy i marynaty na grilla, które uczynią Twoje potrawy z rusztu jeszcze smaczniejszymi!

Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie pysznych potraw, ale również doskonała okazja do spotkania się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Aby jednak Wasze grillowane dania były jeszcze smaczniejsze, warto zastosować różnego rodzaju sosy i marynaty. Przygotujcie się na prawdziwą kulinarną podróż, podczas której poznacie kilka przepisów na niezwykle smaczne dodatki do grillowanych […]

Czytaj więcej >>

100% wołowiny 0% sztucznych dodatków

Z Adamem Nienałtowskim, dyrektorem zarządzającym Skłodowscy rozmawia Katarzyna Salomon   Z jakimi najistotniejszymi wyzwaniami dotyczącymi zapewnienia konsumentom trwałości oraz bezpieczeństwa żywności, mierzy się firma Skłodowscy? Nasze burgery 100% wołowiny są mrożone IQF, czyli Individual Quick Freezing. To bezpieczniejsze dla konsumentów niż np. burgery jakie znają z plastikowych tacek. Bo są świeższe. Eliminujemy w ten sposób ryzyko […]

Czytaj więcej >>

Metody przedłużania trwałości produktów mięsnych – wybrane zagadnienia

Procesy konserwowania lub utrwalenia żywności mają przede wszystkim na celu zapobieganie zepsuciu produktów spożywczych ale również zachowanie ich wartości odżywczej, w tym szczególnie walorów organoleptycznych oraz pożądanego stanu higienicznego. W każdym zakładzie produkcyjnym poprzez zapewnienie odpowiednich procedur, wdrożenie systemów jakości ale także obligatoryjnych, wynikających z ustawodawstwa, rozwiązań, dokłada się wszelkich starań, by okres przydatności wprowadzanego […]

Czytaj więcej >>

Lipcowy numer już dostępny!

Szanowni czytelnicy! Oddajemy w Wasze ręce lipcowe – pokongresowe wydanie magazynu „Rzeźnik Polski”.   W najnowszym numerze znajdziecie: – Obszerną relację z Kongresu #MEATing 2023   oraz kolejną porcję wartościowej wiedzy: – Rosnąca frustracja firm z inwestycji w technologię – Jak bezpiecznie wydłużyć trwałość produktów? – Czy wydłużenie trwałości produkty wpływa na jego jakość? – […]

Czytaj więcej >>

Wydłużenie trwałości produktu a jego jakość

JAKOŚĆ: pierwsze co przychodzi na myśl to powtarzalność, a wraz z nią wiąże się zapewnienie bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo z kolei wiążemy z ryzykiem mikrobiologicznym, jednak zależy ono w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii patogennych ma zasadniczy wpływ na trwałość artykułów żywnościowych. Dla producentów jest to więc nie lada […]

Czytaj więcej >>