Optymalizacja kosztów przy zastosowaniu automatyzacji przemysłu

Optymalizacja kosztów w przetwórstwie mięsnym to zmniejszenie wydatków firmy przy jednoczesnym zachowaniu lub nawet zwiększeniu jej efektywności i zysków.

 

Można to osiągnąć poprzez następujące działania, jak:
1. Efektywne zarządzanie surowcami: ważne jest, aby kupować surowce w jak najlepszych cenach i w odpowiednich ilościach, tak aby uniknąć marnotrawstwa i niepotrzebnych kosztów.
2. Optymalizacja procesów produkcyjnych: warto szukać sposobów na automatyzację lub uproszczenie procesów produkcyjnych, aby zwiększyć wydajność i zmniejszyć koszty.
3. Redukcja zużycia energii i surowców: działania, takie jak wymiana starego sprzętu na nowy, bardziej energooszczędny lub instalacja paneli słonecznych, mogą znacząco zmniejszyć rachunki za prąd i inne surowce.
4. Optymalizacja transportu: dzięki lepszemu planowaniu tras i wyborowi odpowiednich środków transportu można zmniejszyć koszty przewozu surowców i gotowych produktów.
5. Redukcja strat i marnotrawstwa: ważne jest, aby minimalizować straty w procesie produkcyjnym i skrupulatnie planować produkcję, aby osiągnąć maksymalne zyski.
6. Efektywne zarządzanie zapasami: odpowiednie planowanie zapasów surowców i gotowych produktów pozwala uniknąć niepotrzebnych kosztów magazynowania i kosztów związanych z przeterminowanymi produktami.

Linia konfekcji wyrobu i dystrybucji do sklepów oraz sieci handlowych.

 

Linia mycia i transportu pojemników typu Palbox.

 

Automatyzacja nakładania produktu do urządzenia pakującego.

 

Linie produkowane przez MASTECH składają się z szeregu maszyn i urządzeń, które są używane do przetwarzania mięsa i produkcji różnych rodzajów wyrobów mięsnych. Proces ten może obejmować kilka różnych etapów, takich jak przygotowanie mięsa, mielenie, formowanie, obróbka termiczna i pakowanie.
Ważnym etapem jest mycie, magazynowanie, oraz transport pojemników. Później następuje przygotowanie mięsa, które może obejmować takie czynności jak rozbiór zasadniczy, wykrawanie i klasyfikacja, magazynowanie, przetwórstwo oraz pakowanie. Na każdym z tych etapów można wykluczyć pracę ludzką i zautomatyzować większość procesów.

 

Linia produkcji kartonu, logistyki i układania na palety.

 

Linia produkcji farszu, automatycznego magazynowania i dostarczania do nadziewarek.

 

Automatyczna linia zrywania etykiet, mycia i suszenia pojemników.

 

Linie produkowane przez MASTECH posiadają konstrukcję ażurową gięto-tłoczoną. Są one zaprojektowane zgodnie z zasadami HYGIENIC DESIGN. W praktyce oznacza to, że np. podparcie ślizgów transportera ma około 160 razy mniejszą powierzchnię styku w porównaniu do rozwiązań konkurencyjnych. Skutkuje to znacznym skróceniem czasu mycia oraz mniejszym zużyciem detergentu i wody.
W celu zoptymalizowania kosztów najczęściej stosujemy w liniach znakowanie różnymi metodami. Ma to na celu identyfikację, rozliczanie i łatwiejszą automatyczną dystrybucję. Wykorzystujemy w tym celu jedną z dwóch metod:
– RFID – radio frequency identification
– Kod kreskowy.

 

Obie metody identyfikacji są niezwykle istotne wykorzystując systemy ERP.
Znakowaniem można zarządzać w dowolny sposób, umieszczając czytniki w odpowiednich miejscach np. na wyjściach z magazynu lub na odpowiednich rozjazdach, zwrotnicach. Zastosowanie znakowania połączone z właściwą konfiguracją sprzętową linii pozwala na spełnienie najbardziej wyrafinowanych potrzeb klientów tj. wysyłaniu wybranych asortymentów, gdzie generowane jest zapotrzebowanie.

 

Zalety i możliwości wykorzystania:
– Rozliczanie pracowników;
– Rozliczanie uzysków z danej linii;
– Rozliczanie strat;
– Kontrola czasu pracy oraz ubytku samych pojemników;
– Automatyczne kierowanie pojemnikiem w poszczególne części produkcji;
– Automatyczne układanie pojemników w partie do wysyłki;
– Zminimalizowanie obsługi ludzkiej do niezbędnego minimum.

 

Każda wyprodukowana przez MASTECH maszyna czy linia gwarantuje oszczędności takie, jak:
1. Myjki pojemników:
– W stosunku do konkurencji zużywają od 20 do 200% mniej detergentu w zależności od rodzaju myjki
– Zużywają od 10 do 50% wody mniej
2. Magazyn pojemników:
– Redukuje ilość pracowników
– Powoduje płynność pracy całego zakładu
3. Stoły rozbiorowe
– Automatyczne podnoszenie taśmy ułatwiające mycie
– Budowa ułatwiająca proces mycia
– Ergonomiczne stanowiska pracy dopasowane do wielkości produkcji

 

To tylko przykłady naszych linii i korzyści z nich wynikających.

 

Wybierając MASTECH zyskujesz:
– trwałe i niezawodne urządzenia, gwarantujące najwyższą jakość
– kompleksową realizację od projektu, po produkcję, montaż oraz serwis
– dedykowane rozwiązania, dostosowane do potrzeb klienta, które będą satysfakcjonowały przez wiele lat
– fachowe doradztwo i rzetelne wsparcie techniczne
– szybki zwrot inwestycji

 

 

 

 

 

Zapraszamy do współpracy oraz do zapoznania się z szerszą ofertą na naszej stronie internetowej:

www.mastech-technology.pl

 

 

Podpis do ilustracji głównej:

Linia produkcji mięsa drobiowego wraz z myciem i logistyką. Dzięki wysokiej automatyzacji i umaszynowieniu, uzyskujemy dużą produkcję niskim nakładem pracy ludzkiej.