Nasiona chia, olej z mikroalg, guma guar, jadalne skrzydła owadów – „nowa żywność” podbija rynek Unii Europejskiej. O tym jak ją wprowadzać do obrotu handlowego będziemy mowa podczas targów POLAGRA FOOD w Poznaniu, które odbędą się w dn. 8-10 maja.
Polscy konsumenci są coraz bardziej otwarci na nowe doznania smakowe. To ważny trend, który obserwują producenci i dystrybutorzy wyrobów spożywczych. Na rynku pojawia się żywność coraz bardziej egzotyczna lub produkowana niestosowanymi dotychczas metodami. A jak to się robi zgodnie z literą prawa?
O tym będzie mowa podczas targów POLAGRA FOOD, na wykładzie prowadzonym przez Annę Wilińską-Zelek i Magdalenę Zielińską, adwokat z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński Baehr. Uczestnicy spotkania dowiedzą się między innymi, co zmienia się w obrocie gospodarczym i konsumenckim w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności. Prelegentki opowiedzą również, czym tak naprawdę jest „nowa żywność”, nanomateriały czy EFSA oraz jak uzyskać zezwolenie na wprowadzenie do obrotu innowacyjnych produktów. Wyjaśnią także z jakimi konsekwencjami muszą się liczyć przedsiębiorcy, którzy nie spełnią wymogów rozporządzenia lub naruszą zasady odpowiedniego etykietowania produktów. Spróbują również odpowiedzieć na pytanie, czy „nowa żywność” jest bezpieczna oraz wskażą kto to ocenia. Szkolenie będzie prowadzone w oparciu o przykłady z praktyki i będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i zadawania pytań.
Zachęcamy też do lektury wywiadu z Magdaleną Zielińską na temat novel food, który znajduje się w magazynie POLAGRA NEWS – TUTAJ >>>
Przypominamy, że targi POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się wiosną, w dniach 8-10 maja. Cały program szkoleń, prelekcji i wykładów dostępny jest na www.polagra-food.pl – w zakładce WYDARZENIA SPECJALNE.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.