Nie ma branży mięsnej bez chłodzenia i mrożenia… Jak zadbać o swoją instalację chłodniczą

Kilka poniższych porad skierowanych jest zwłaszcza do małych i średnich inwestorów i właścicieli instalacji chłodniczych jednak dotyczą one wszystkich urządzeń chłodzenia. Warto wiedzieć, warto świadomie wybierać i negocjować z dostawcami.

 

Przy zakupie Inwestorzy często gubią się w labiryncie ofert i propozycji , jednak istotne parametry wyboru zawsze pozostaną najważniejsze.

 

1. Nie kieruj się wyłącznie ceną zakupu instalacji chłodniczej czy agregatu chłodniczego – przy wyborze urządzenia należy sprawdzić konkurencyjne oferty przy tych samych lub podobnych warunkach pracy (temperatury pracy, otoczenia, wydajności). Różni producenci podają w swoich katalogach parametry urządzenia przy różnych warunkach, co może powodować różnice w wydajnościach sięgające 20-30%.

 

2. Sprawdź istotne wyposażenie agregatu skraplającego – porównaj konkurencyjne urządzenia pod względem wyposażenia, wiele istotnych elementów może być dodatkową opcją lub trzeba będzie doposażyć odpowiednie wyposażanie podczas montażu.

 

3. Weź pod uwagę koszty eksploatacji agregatu skraplającego – wg szacunków Danfoss koszty zużycia energii przez agregat skraplający mogą stanowić ok. 75% całości kosztów użytkowania urządzenia chłodniczego. Porównaj dostępne wskaźniki COP lub SEPR, im wskaźnik wyższy tym mniejsze będą koszty energii elektrycznej. Publikowanie SEPR/COP jest obowiązkowe; obowiązują wymogi co do minimalnych wartości tych współczynników.

 

4. Wybierz urządzenie mogące pracować z nowymi czynnikami na rynku – obecnie obowiązujące rozporządzenia spowodują wkrótce wycofanie obecnie szeroko stosowanych czynników chłodniczych. Bądź gotowy na przyszłość.

 

5. Nie kupuj agregatu o zbyt dużej wydajności – urządzenie o zbyt dużej wydajności, będzie włączało się i wyłączało bardzo często oraz będzie pracowało nieekonomicznie (niska temperatura odparowania). Skróci to żywotność sprężarki znajdującej się w agregacie. Taka konfiguracja jest dopuszczalna, jeśli w najbliższym czasie planujesz rozbudowę instalacji i dołożenie większej ilości odbiorników (meble, regały, komory). Przemyśl opcję zakupu agregatu z inverterem.

 

6. Instaluj agregat skraplający w odpowiednim miejscu – agregat skraplający powinien być zainstalowany według wytycznych znajdujących się w instrukcji montażu, tj muszą być zachowane odpowiednie odległości od ścian lub innych przegród. Takie przeszkody zmniejszają przepływ powietrza chłodzącego oraz powodują zwiększenie hałasu poprzez odbicia. Instaluj agregat możliwie jak najbliżej odbiorników (jak najkrótsza trasa rur). Należy unikać montażu agregatu w miejscach narażonych codziennie na długotrwałe działanie promieni słonecznych.

 

7. Agregaty skraplające mogą być instalowane i serwisowane wyłącznie przez wykwalifikowany personel – należy postępować zgodnie z instrukcjami oraz dobrymi praktykami techniki chłodniczej dotyczącymi instalacji, uruchamiania, konserwacji i serwisowania. Jeśli jesteś właścicielem biznesu wybieraj sprawdzone i doświadczone firmy instalacyjne.

 

8. Stosuj automatykę chłodniczą o najwyższej jakości – produkty wątpliwej jakości mogą spowodować uszkodzenie agregatu np. sprężarki. Koszt nawet najdroższych elementów jest znacznie niższy niż wymiana. Dotyczy to np. zaworów elektromagnetycznych lub zaworów rozprężnych, a w przypadku standardowych agregatów Danfoss również innych elementów jak wziernik, filtr czy zawór odcinający.

 

9. Zapewnij właściwe zasilanie agregatu – potrzebne jest odpowiednie źródło zasilania oraz okablowanie o odpowiednich przekrojach. Dzięki temu urządzenie będzie pracowało stabilnie przez cały rok.

 

10. Dbaj o swoją instalację a zwłaszcza o agregat skraplający – tak jak każde urządzenie, np. samochód – również agregaty skraplające wymagają regularnego serwisowania i przeglądów. Dotyczy to np. regularnego czyszczenia skraplacza w okresie wiosennym lub jesiennym, jeśli w pobliżu znajdują się drzewa lub inna roślinność (gałęzie, pyłki, liście, itp.).

 

 

Sprawdź ofertę agregatów skraplających w katalogu produktów na www.elektronika-sa.com.pl

 

Naturalne czynniki chłodnicze – wybór czy konieczność?
CO2 – dwutlenek węgla (R744) uznaje się za najbardziej perspektywiczny i efektywny spośród naturalnych czynników chłodniczych dla branży magazynowania i handlu żywnością. Wartość wskaźnika GWP dla dwutlenku węgla wynosi 1, a wartość wskaźnika ODP = 0. Instalacje pracujące z tym czynnikiem chłodniczym są układami nadkrytycznymi. CO2 pozwala budować energooszczędne układy chłodnicze, zapewniające bezpieczeństwo przechowywanej żywności, optymalizację kosztów oraz dbałość o środowisko naturalne.

 

CO2 zastosowany jako czynnik chłodniczy jest nietoksyczny i niepalny. W miejscach, gdzie stosowanie amoniaku dozwolone jest tylko w ograniczonej ilości, doskonale sprawdzą się kaskadowe lub pośrednie układy z CO2. Systemy kaskadowe CO2 są bardzo wydajne w zastosowaniach niskotemperaturowych, np. w zamrażaniu ryb, czy liofiliolizacji produktów.

 

W dzisiejszych czasach dwutlenek węgla, jako naturalny czynnik chłodniczy, może być bezpiecznie stosowany w komorach chłodniczych, supermarketach, obiektach gastronomicznych i sklepach każdego rodzaju. Zastosowanie komponentów przeznaczonych do pracy z wysokimi ciśnieniami, wieloletnie próby w laboratoriach doświadczalnych oraz testowanie podzespołów na każdym etapie produkcji – budzi zaufanie użytkowników w stosunku do produktów znamienitych, światowych producentów urządzeń chłodniczych, do których z pewnością zaliczają się znani i doceniani w branży Copeland i Danfoss. Na terenie Unii Europejskiej (także w Polce) – efektywnie pracują już setki instalacji z dwutlenkiem węgla.
Masz pytania? Poszukujesz urządzeń dla przemysłu mięsnego?

 

Skontaktuj się z nami. www.elektronika-sa.com.pl

 

EKSPERT RADZI
Marcin Łazicki
Dyrektor działu chłodnictwa
Elektronika SA

 

mlazicki@elektronika-sa.com.pl
tel. +48 604 299 354
58 778 99 94