Kolor wpływa na decyzje zakupowe. Odpowiedni kolor wyrobów mięsnych w oczach klienta sprawia, że produkt ląduje w koszyku zakupowym. Zatem jak sprawdzać czy kolor jest odpowiedni? Należy sięgnąć po urządzenia pomiarowe Konica Minolta.
Są one proste w obsłudze, a inżynier od wdrożeń pomaga w opanowaniu procesu działania i przedstawia poprawne metodyki pomiarowe. Jak w praktyce wygląda taki pomiar barwy? W znakomitej większości wcześniej jest ustalany wzorcowy produkt, który uchodzi za ten o właściwym kolorze. Jest on następnie zmierzony w prawidłowy sposób i już dalej pomiary z produkcji porównujemy do tego właśnie wzorca. Wyniki takich pomiarów przedstawiają odchyłki barwy względem wzorcowego produktu wyrażone w najbardziej popularnym układzie współrzędnych L*a*b*. Podjęcie decyzji o inwestycji w urządzenie do pomiaru kolorów sprawia, że należy gruntownie przeprowadzić diagnozę swojej działalności. Oznacza to, że powinniśmy przeanalizować co chcemy mierzyć. Następnie ustalić, na których etapach produkcji potrzebujemy kontrolować barwę i ich zmianę. Kolejnym punktem będzie ustalenie czy potrzebujemy mierzyć barwę tylko na potrzeby kontroli jakości czy również dla działu badawczo-rozwojowego. Taka retrospekcja naszego zakładu sprawi, że wybierzemy urządzenie, które spełnia nasze oczekiwania w możliwie najszerszym zakresie. Przedstawiając urządzenia pomiarowe Konica Minolta na pewno warto zacząć od modelu CR-400 i jego bliźniaczej wersji CR-410. Są to urządzenia lekkie, przeznaczone do pracy za pomocą trzymania go w ręku. Uważane są niemalże za standard w branży spożywczej. Nadają się świetnie na przykład do weryfikacji dostaw mięsa rzeźnego. Na ubojni jest sprawdzana odpowiednia część mięsa, która odzwierciedla jakość surowca.
Na podstawie tych wyników koloru ustala się cenę skupu.
Kolorymetr CR-410 jest lekki i praca z nim jest łatwa i intuicyjna. Zasilany przez baterie AAA potwierdza swoją mobilność. Jego pole pomiarowe to Ø50mm. Jest to największe pole pomiarowe wśród urządzeń przenośnych. To sprawia, że pomiar jest najdokładniejszy dla jednorodnych surowców. Dlatego, że nie trzeba wykonywać pomiarów uśredniających, a to dodatkowo wpływa na sprawną i szybką pracę. Ponadto tam, gdzie może występować tekstura powierzchni będzie to najlepiej skompensowane ze względu właśnie na dużą powierzchnię pomiarową. Kolorymetr posiada pamięć pomiarową i w każdej chwili wyniki można przesłać do programu Spectra Magic NX. Również taką czynność można wykonać odwrotnie i wysłać wzorce do kolorymetru. Tak duże pole pomiarowe sprawia, że urządzenie można wykorzystać jeszcze do kontroli surowców takich jak przyprawy, paniery lub inne o większej granulacji. Kolejnym dobrym wykorzystaniem urządzenia może być sprawdzanie powtarzalności gotowych dań, zarówno tych mięsnych, jak i pozostałych, które zawierają się w gotowym obiedzie, jak na przykład warzywa czy purée.
Kiedy jednak potrzebujemy mniejszego pola pomiarowego to wtedy warto rozważyć model CR-400, który ma taką samą konstrukcję jak opisany wyżej CR-410 z tym, że posiada pole pomiarowe o średnicy Ø8mm. Jakie korzyści można osiągnąć z tak małym polem pomiarowym? Otóż, do pomiaru wędlin, parówek czy innych produktów, które wymagają zebrania informacji o kolorze z małej powierzchni. Jeżeli ponadto chcemy mierzyć dodatki o małej granulacji lub w formie pasty to Konica Minolta Sensing posiada ofertę dodatkowych akcesoriów, dzięki którym możemy doposażyć kolorymetr tak, by stał się możliwie wszechstronny. Jeżeli dodatkowo potrzebujemy zautomatyzować pomiar koloru to urządzenie posiada otwór gwintowany, dzięki któremu możemy zamocować kolorymetr do manipulatora, siłownika czy ramienia robota. Ponadto możemy udostępnić pliki SDK, które usprawniają pisanie indywidualnego programu do komunikacji i sterowania kolorymetrem. Natomiast kiedy potrzebujemy mierzyć mięso i natychmiast oznaczać je jeszcze w ubojni poprzez wydrukowanie parametrów koloru, to kolorymetr Konica Minolta CR-410 lub w wersji z małym polem CR-400 możemy wyposażyć w drukarkę, która jest zasilana bateriami AA.
Jeżeli analiza inwestycyjna przedstawia potrzebę pomiarów surowców i produktów przeźroczystych to w związku z tym należy zainwestować wźurządzenie CM-5. Jest to model o budowie stacjonarnej, na którym możemy sprawdzać praktycznie wszystko. Począwszy od surowców: mięso, przyprawy, oleje, buliony, osłonki i próbki sypkie, pasty, proszki, konsystencje stałe, aż po płynne – zarówno nieprzeźroczyste jak i prześwitujące a kończąc na produktach. Urządzenie posiada odpowiednio duży wyświetlacz i pełną możliwość obsługi bez komputera. To sprawia, że jest niezależne od komputera. Wyniki pomiarów są automatycznie zapamiętywane i można zapisać do 1000 wzorców i 4000 próbek. Jeżeli natomiast chcemy przenosić wyniki do komputera to możemy użyć pamięci USB lub posługiwać się na stałe programem Spectra Magic NX. Jest to uniwersalny program do obsługi urządzeń przenośnych jak i stacjonarnych. Czyli jeden program obsłuży również kolorymetry CR-400 i CR-410. Praca z programem jest prosta i intuicyjna. Jest tak zaprojektowany, że wszystkie funkcje są dostępne z górnego menu, a interfejs programu przedstawia wszystkie potrzebne informacje.
W tym samym czasie widzimy tabelę z wynikami i poniżej możemy zobaczyć wizualizację pomiarów w postaci podstawowej statystyki, histogramu i zobrazowania w jakiej odległości barwowej znajduje się pomiar od standardu.
Stacjonarne urządzenie CM-5 możemy wykorzystać do kontroli wędlin, parówek, pasztetów i bulionów. Jeżeli wspomniane wyroby są pakowane to również dzięki spektrofotometrowi Konica Minolta CM-5 można mierzyć powtarzalność opakowań. Urządzenie posiada aż 3 możliwości wyboru pola pomiarowego: Ø30mm, Ø8mm i Ø3mm. To sprawia, że możemy mierzyć duże powierzchnie jeśli mamy jednorodny wyrób. Kiedy rodzaj wędliny, którą chcemy kontrolować posiada wyłącznie małe miejsca istotne do pomiaru, to wtedy możemy przestawić układ optyczny na pomiar o najmniejszym polu czyli o średnicy Ø3mm. Przechodząc do kwestii opakowania jeżeli posiada ono przeźroczystą folię przez którą widoczny jest wyrób, to również możemy kontrolować jakość tej folii. To sprawia, że możemy mierzyć stopień klarowności i sprawdzać, czy nie jest zbyt mętna. Tak by produkt widoczny przez nią był przedstawiony zawsze najlepiej.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani odpowiednimi urządzeniami do pomiaru odcienia, nasycenia czy jasności produktu przeznaczonego do przemysłu spożywczego, to zapraszamy do kontaktu z nami. Chętnie doradzimy i wspomożemy przy takich projektach.
Autor: Andrzej Wojtkowski
Konica Minolta Sensing Europe B.V.
Sp. z o.o. Oddział w Polsce
ul. Skarbowców 23a
53-025 Wrocław
tel: +48 71 734 52 11
e-mail: Info.Poland@seu.konicaminolta.eu
www.konicaminolta.pl