
Stosowanie próżni lub gazów ochronnych jest obecnie najczęściej wykorzystywaną metodą higienicznego pakowania żywności, która dzięki hermetycznemu opakowaniu pozwala na długotrwałe przedłużenie świeżości produktów – bez wpływu na ich smak, aromat, konsystencję czy wagę. Wytwarzając podciśnienie i usuwając wilgoć i tlen z opakowania, zmniejszamy aktywność bakterii tlenowych i grzybów obecnych w produktach żywnościowych. Szczelne opakowanie blokuje ich bezpośredni dostęp do pożywienia, przez co stanowi ochronę dla jego świeżości, jakości, a pośrednio również zdrowia konsumentów. Dzięki temu żywność dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze bez konieczności stosowania konserwantów.
1. Korzyść: oszczędność energii
Centralne systemy próżniowe wymagają wykorzystania mniejszej ilości pomp próżniowych niż zdecentralizowane pompy podłączone bezpośrednio do poszczególnych maszyn pakujących. Powoduje to zmniejszenie zużycia energii o ok 50-70%.
2. Korzyść: niezawodność i bezpieczeństwo produkcji
Centralne systemy próżniowe zawierają pompy rezerwowe uruchamiające się automatycznie w przypadku awarii jednej z pomp próżniowych. Dzięki temu nie ma ryzyka zatrzymania procesu produkcyjnego, a brak nieplanowanych przestojów znacznie obniża koszty produkcji.
3. Korzyść: działanie oparte na zapotrzebowaniu
W trybie produkcyjnym, nierzadko zdarza się, iż nie wszystkie maszyny pakujące jednocześnie wymagają maksymalnej możliwej próżni. Jeśli pompa próżniowa jest podłączona bezpośrednio do maszyny pakującej to pracuje w trybie ciągłym niezależnie od cyklu pracy maszyny i jej zapotrzebowania na podciśnienie. Z uwagi na to pompa generuje dużo wyższe zużycie energii elektrycznej. Centralne systemy próżniowe elastycznie dopasowują się do zapotrzebowania na poziom podciśnienia. Oznacza to, że włączanie i wyłączanie poszczególnych pomp próżniowych w systemie umożliwia dostosowanie wydajności układu centralnego do ogólnego zapotrzebowania. Dodatkowo zastosowanie falowników pozwala na jeszcze dokładniejszą regulację wydajności. W związku z tym system wytwarza tyle próżni, ile jest potrzebne w danym momencie w procesie pakowania. W praktyce skutkuje to jeszcze większą oszczędnością energii.
4. Korzyść: prosta konserwacja
Podczas pracy systemu centralnej próżni, dzięki korzystaniu z pracy pompy rezerwowej, wszelkie czynności konserwacyjne na poszczególnych pompach próżniowych można wykonywać bez zatrzymania pracy maszyn pakujących. Dodatkowo serwisanci mają zapewniony łatwy dostęp do poszczególnych pomp próżniowych, co znacznie skraca czas przeglądów. Personel zajmujący się konserwacją nie musi wchodzić do obszaru produkcji lub pakowania, czyli tzw. strefy czystej dbając tym samym o zachowanie pełnej czystości na halach produkcyjnych.
5. Korzyść: eliminacja emisji hałasu
Centralne systemy próżniowe są zwykle umieszczone w specjalnych, odizolowanych pomieszczeniach, antresolach, czy w kontenerach i pozostają odseparowane od obszarów produkcji i pakowania. Oznacza to, znaczące obniżenie emisji hałasu. W praktyce podnosi się znacznie komfort i wydajność pracy personelu.
6. Korzyść: czystsze środowisko pracy
W związku z tym, że czynności konserwacyjne przy pompach próżniowych są wykonywane poza obszarem produkcji i pakowania, wrażliwe higienicznie strefy nie są narażone na żadne zanieczyszczenia, a ryzyko związane ze złamaniem reżimów sterylności spada do zera.
Ponadto pompy próżniowe nie wymagają mycia CIP, a dzięki temu koszty konserwacji znacząco się obniżają. Dodatkowo praca pomp w obszarze poza produkcyjnym, niweluje zagrożenia związane z przedostaniem się resztek żywnościowych do pompy, co znacznie wydłuża jej żywotność.
7. Korzyść: niska temperatura w pomieszczeniu
Pompy próżniowe, tak jak wszystkie maszyny, wytwarzają ciepło. Gorące powietrze jest wywiewane z wydechu pompy, jak również sama powierzchnia pompy oddaje ciepło do otoczenia. Jeżeli pompa zainstalowana jest w obszarze produkcyjnym emituje ciepło do otoczenia i podnosi temperaturę na hali, która z uwagi na wymogi procesowe musi być klimatyzowana. W związku z tym, że produkcja i pakowanie zwykle są prowadzone w chłodzonych pomieszczeniach, należy zwiększyć intensywność pracy klimatyzacji, a co za tym idzie ponieść dodatkowe wydatki na chłodzenie. Centralizacja wytwarzania próżni w oddzielnym pomieszczeniu eliminuje ten problem i pozwala zaoszczędzić dodatkowe koszty energii zużywanej przez klimatyzację.
8. Korzyść: długi okres eksploatacji
Pompa próżniowa w zdecentralizowanej konfiguracji prawie zawsze działa z pełną mocą, gdy maszyna pakująca jest włączona. Natomiast czas pracy tej samej pompy próżniowej w sterowanym adekwatnie do zapotrzebowania centralnym systemie próżniowym jest krótszy, co w rezultacie zwiększa żywotność urządzeń. Eksploatacja pomp próżniowych przy stałym ciśnieniu zmniejsza ich obciążenie. Zmniejsza to częstotliwość wymaganych przeglądów konserwacyjnych, a zakłady ponoszą mniejsze wydatki na części eksploatacyjne i prace serwisowe.
9. Korzyść: odzysk ciepła
Zastosowanie olejowo-wodnego wymiennika ciepła umożliwia odzyskanie i wykorzystanie 50–70% energii cieplnej generowanej przez pompę.
10. Korzyść: efektywny rozkład obciążenia roboczego
Z jednej strony system sterowania centralnego układu próżni zapewnia działanie tylko tych pomp próżniowych, które są potrzebne do pokrycia bieżącego zapotrzebowania. Z drugiej strony poszczególne pompy są eksploatowane w sposób zapewniający wszystkim pompom równą liczbę godzin pracy. Skutkuje to równomiernym rozkładem pracy pomp. W rezultacie można prewencyjnie planować oraz przeprowadzać ich konserwację.
11. Korzyść: łatwość rozbudowy
Dzięki modułowej konstrukcji systemu próżniowego można łatwo uwzględnić dodatkowe moduły przy zwiększeniu się zapotrzebowania na próżnię, na przykład po zainstalowaniu nowej linii pakującej.
12. Korzyść: NIŻSZE KOSZTY EKSPLOATACJI
Zmniejszenie liczby pomp próżniowych, wykorzystanie sterowania opartego na zapotrzebowaniu i zmniejszenie intensywności pracy klimatyzacji umożliwia znaczne oszczędności kosztów energii. Dalszy potencjał oszczędności energii wynika z łatwiejszych, a dzięki temu szybszych prac konserwacyjnych. Można je wykonywać w czasie normalnej pracy, eliminując dodatkowe koszty związane z pracą w weekendy. Odzysk ciepła pozwala na ogromne oszczędności energii i uznawane jest za bardzo ekologiczne.
13. Korzyść: automatyczny test szczelności instalacji
System po wyłączeniu wykonuje automatyczne badanie szczelności instalacji dzięki czemu mamy pewność pracy układu zgodnie z założeniami. Szczelność instalacji zapewnia prawidłowe dostosowanie ilości pracujących pomp do zapotrzebowania maszyn pakujących zapewniając maksymalne oszczędności energetyczne.
14. Korzyść: ekologia
Oszczędzanie energii elektrycznej ma wymiar ekonomiczny jak i ekologiczny. Mniejsze zużycie energii to mniejsze zanieczyszczenie środowiska, mniej gazów cieplarnianych oraz mniejszy ślad węglowy. W efekcie mniejsze niszczenie warstwy ozonowej oraz ograniczenie zjawiska zmian klimatu.
W praktyce centralne wytwarzanie próżni może zapewnić oszczędności energii wynoszące nawet do 70% . Dodatkowo zapewniamy kompleksową opiekę nad całym systemem w okresie gwarancyjnym i pogwarancyjnym, polegającą na przeglądzie pomp próżniowych, automatyki oraz lokalizowaniu nieszczelności instalacji. Decyzja o inwestycji w system centralnej próżni powinna być podjęta przy wsparciu eksperta ds. próżni. W tym celu firma Busch Vacuum Solutions oferuje firmom VacuumAudits, w ramach których ekspert ds. próżni analizuje szczegółowo cały proces pakowania i wskazuje obszary, które można zmodernizować, tak aby maksymalnie optymalizować proces i zredukować koszty.
Busch Polska Sp. z o.o.
www.buschvacuum.com