Jakościowe i technologiczne wykorzystanie dodatków w przemyśle mięsnym

Jakość oraz nowoczesne rozwiązania technologiczne to podstawowe filary rozwoju wszystkich sektorów przemysłu spożywczego. W przypadku branży mięsnej szczególne znaczenie w kształtowaniu jakości wyrobów gotowych ma dobór odpowiednich dodatków technologicznych. Składniki te odpowiadają zarówno za funkcjonalność produktu, jak i jego walory smakowo-zapachowe, a ich dobór musi być zgodny z aktualnymi regulacjami prawnymi i oczekiwaniami rynku. W kontekście właściwości technologicznych, powszechnie stosowane są dodatki oznaczone symbolem „E”, regulowane przepisami Rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady. Ich zadaniem jest m.in. stabilizacja, konserwacja, poprawa struktury i tekstury, a także emulgacja produktów mięsnych. Po uzyskaniu wymaganej funkcjonalności technologicznej istotnym etapem procesu produkcyjnego jest wzbogacenie profilu smakowo-zapachowego poprzez zastosowanie naturalnych przypraw, soli, cukru, aromatów, ekstraktów czy wzmacniaczy smaku. Prawidłowy dobór dodatków pozwala na uzyskanie produktu spełniającego normy jakościowe i gotowego do wprowadzenia na rynek.
W dobie rosnącej świadomości żywieniowej konsumentów, przemysł spożywczy – w tym również mięsny – dynamicznie reaguje na potrzeby rynku, kierując się koncepcją „czystej etykiety” (ang. clean label), polegającą na ograniczeniu stosowania dodatków oznaczanych jako „E” czy wzbogacaniu produktów, np. high protein. Syntetyczne dodatki coraz częściej zastępowane są przez naturalne odpowiedniki, a składy produktów ulegają uproszczeniu. Kluczowym czynnikiem kształtującym kierunki rozwoju nowych produktów staje się konsument – jego potrzeby i preferencje w dużej mierze determinują wybór stosowanych dodatków technologicznych.
W procesie tworzenia nowych produktów zawsze najważniejszy jest dla Nas ostateczny odbiorca. Stosując dodatki zarówno pod względem technologicznym jak i jakościowym dbamy o ich najwyższą jakość, tak aby produkt końcowy wpływał pozytywnie na zdrowie konsumenta i jednocześnie zadowalał jego kubki smakowe. Jakość i technologia zawsze idą u Nas w parze – są bowiem nieodzownym elementem budowania zaufania i lojalności współczesnego konsumenta.

 

Karolina Kalinowska
Specjalista ds. Kontroli Jakości
AXO Daniel Bałdyga