Jakość to nasz priorytet

Z Grzegorzem Majka – Członkiem Zarządu, firmy P.Z. Panepol Sp. z o.o. rozmawia Katarzyna Salomon

 

Dlaczego jakość to priorytet i w jaki sposób firma Panepol dba o to, aby była jak najwyższa?
W dzisiejszym świecie, gdzie konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do kwestii żywienia, jakość produktów jest bezsprzecznie priorytetem dla każdej firmy produkującej żywność. Doskonale rozumiemy tę zasadę i konsekwentnie dążymy do dostarczania swoim klientom – producentom żywności – wyłącznie produktów i maszyn najwyższej jakości. Nie dystrybuujemy niczego, co nie jest w stanie sprostać klienckim i naszym wysokim standardom. Dlatego współpracujemy wyłącznie z renomowanymi producentami w branży mięsnej i spożywczej, dla których jakość jest najważniejsza. Nie ma chyba osoby w branży, która nie znałaby takich marek jak, Devro, Fabios, Vicel, Bastra, K+G Wetter, Nock czy Frimaq.

 

W jaki sposób dostosowujecie kierunki rozwoju firmy, aby zaspokoić zmieniające się wymagania klientów?
Potrzeby i oczekiwania klientów są dla nas niezwykle ważne. Uważnie słuchamy głosu konsumentów i dostosowujemy kierunki rozwoju do ich rosnących wymagań. Regularne badania rynku, ankiety satysfakcji i aktywna komunikacja z klientami pozwalają na identyfikację nowych trendów i dostosowanie oferty do ich oczekiwań. Ale zaspokojenie potrzeb klientów to nie tylko kwestia reagowania na ich bieżące oczekiwania. To również proaktywne przewidywanie przyszłych trendów i tworzenie innowacyjnych rozwiązań, które przewyższą oczekiwania klientów. Dlatego nieustanie śledzimy trendy na światowym rynku mięsnym i spożywczym, szukamy innowacyjnych technologii, wskazujemy perspektywiczne i efektywne kierunki inwestowania – zaczerpnięte z wielu krajów. Dlaczego? Nie chcemy być postrzegani wyłącznie, jako sprzedawcy, których rola kończy się wraz z realizacją zamówienia. Proponujemy odpowiedzialne partnerstwo w wielu obszarach.

 

 

Czym wyróżnia się oferta firmy Panepol na rynku i co sprawia, że klienci do Was tak chętnie wracają?
Naszą ofertę kierujemy głównie do zakładów przemysłu mięsnego, spożywczego i przetwórczego. Jesteśmy zawsze, tam gdzie jesteśmy potrzebni, zapewniamy najwyższej jakości produkty, serwis, kompetencję, wiedzę i doświadczenie. Jak już wspomniałem wcześniej, nie jesteśmy i nigdy nie będziemy tylko sprzedawcami! Z naszymi Klientami, tworzymy swoistą nić współpracy. Nasi specjaliści wspierają swoich Partnerów biznesowych na każdym etapie produkcji. Oprócz opieki handlowo-doradczej, zapewniamy wsparcie naszych technologów i specjalistów serwisu. Nasi Klienci wiedzą, że można zawsze na nas liczyć. Bardzo ważnym czynnikiem, który nas wyróżnia jest świetnie zorganizowana logistyka oraz odpowiednie zabezpieczenie stanów magazynowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie bardzo szybko dostarczyć Klientom potrzebny asortyment. Kolejny raz chcę podkreślić, że absolutnie wszystkie oferowane przez nas produkty oraz urządzenia mają jedną wspólną cechę, jaką jest najwyższa jakość! I to nas właśnie wyróżnia, a dowodem jest rzesza naszych zadowolonych klientów!

 

Proszę o przedstawienie Waszych propozycji dla branży mięsnej.
W naszej ofercie można znaleźć szeroki wachlarz osłonek naturalnych i sztucznych, indywidualnie dostosowanych parametrami do potrzeb Klienta, przeznaczonych do różnych rodzajów wędlin i kiełbas. Wśród nich wyróżniamy osłonki celulozowe o najwyższym stopniu łatwozdejmowalności, które zapewniają powtarzalność produktu oraz wysokie tempo produkcji dzięki swojej wytrzymałości. Kolejną propozycją są naturalne osłonki kolagenowe Devro o bardzo dobrej zgryzalności jako alternatywa dla jelit baranich oraz wieprzowych. Osłonki te walorami organoleptycznymi dorównały jelitom pod względem naturalnego wyglądu i delikatnego zgryzu oraz szerokim możliwościom ich wykorzystania zarówno do wędlin wędzonych parzonych, suszonych, surowych oraz parzonych. W swojej ofercie posiadamy także skrobię ziemniaczaną natywną oraz wszystkie odmiany skrobi modyfikowanej, tak często wykorzystywanych w produkcji. Uzupełnieniem naszych propozycji jest olej słonecznikowy. Jesteśmy również wyłącznym dystrybutorem w Polsce całej gamy maszyn dla przemysłu mięsnego i spożywczego. Nasze portfolio obejmuje: nastrzykiwarki, odskórowaczki, odbłoniarki firmy Nock Gmbh, najlepsze komory i urządzenia wędzarnicze w Europie, produkowane przez firmę BASTRA. Jakość i nieszablonowość wykonania sprawiają, że komory BASTRA nie mają sobie równych na rynku. Maszyny pakujące hiszpańskiej firmy FRIMAQ, która należy do czołówki producentów urządzeń pakujących w Europie, Ameryce i Azji, znana ze swej elastyczności i solidności. Kolejnym naszym partnerem jest znana i ceniona na całym świecie niemiecka firma K+G WETTER produkująca najwyższej jakości kutry misowe, wilki i wilko-mieszałki. Te urządzenia charakteryzują się niezawodnością, łatwością w obsłudze, bezpieczeństwem użytkowania oraz energooszczędnością. Klipsownice Tipper Tie, których jakość i niezawodność jest powszechnie znana.

 

Wysoka jakość osłonek vs. redukcja kosztów produkcji w zakładach mięsnych. Czy jest to możliwe?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie wystarczy wziąć pod uwagę następującą zależność: słaba jakość osłonek = większe koszty produkcji, wysoka jakość osłonek =redukcja kosztów produkcji. Stosowanie w produkcji osłonek o pogorszonej jakości skutkuje znacznym spowolnieniem produkcji oraz generowaniem większej ilości odpadów. Stosując osłonki o najwyższej jakości nie tyko usprawniamy proces produkcji, ale również podnosimy stopień zadowolenia pracownika, który w danym momencie jest operatorem całego procesu, jednoczenie niwelujemy do minimum odpady produkcyjne, a to wszystko przekłada się na ekonomię. Najlepszym przykładem redukcji kosztów produkcji, jest stosowanie powtarzalnych, charakteryzujących się delikatnym zgryzem oraz wytrzymałością osłonek kolagenowych zamiast jelit baranich i wieprzowych ,które powodują duże straty w trakcie produkcji i spowolnienie produkcji.

 

Gwarancja jakości czystości mikrobiologicznej osłonek to priorytet, skąd producent może mieć pewność, że Wasze produkty są właśnie takie?
Gwarancję jakości uzyskujemy dzięki współpracy ze sprawdzonymi producentami, którzy są kwalifikowani na podstawie specjalnie sporządzonego Arkusza Kwalifikacji Dostawcy. Nasi producenci posiadają odpowiednie certyfikaty gwarantujące bezpieczeństwo żywnościowe typu: ISO, IFS, BRC itp. Poza tym, jako firma działająca w sektorze spożywczym mamy wdrożony system HACCP, który chroni nasze produkty przed możliwością zakażenia/zanieczyszczenia wtórnego podczas ich magazynowania na terenie naszej firmy. Oprócz systemów jakościowych posiadamy udokumentowane badania mikrobiologiczne wszystkich naszych produktów. Jesteśmy pod nadzorem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej oraz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu.

 

Dziękuję za rozmowę.