Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stoi obecnie branża, jest uzyskanie dostępu do niskoemisyjnej energii. Kluczowe dla wysokiej jakości wyrobów mięsnych są energochłonne procesy wymagające użycia pary, a także przetwórstwo i chłodzenie. Odpowiadają one za znaczącą część kosztów operacyjnych, które obecnie stają się jeszcze bardziej odczuwalne dla firm.
Równolegle coraz ważniejszym aspektem działalności przedsiębiorstw staje się redukcja śladu węglowego. Wprowadzane przepisy nakładają na biznes obowiązek raportowania działań podejmowanych w tym celu. Brak aktywności w obszarze dekarbonizacji może skutkować nawet przerwaniem umów z największymi odbiorcami, którzy również są zobligowani do przygotowywania raportów ESG. Z tego powodu istotnym celem dla producentów staje się znalezienie alternatywy, która zwiększy ich niezależność od drogich, konwencjonalnych źródeł energii i obniży emisyjność produkcji, pozwalając na utrzymanie jakości na niezmiennie wysokim poziomie oraz na zabezpieczenie kluczowych kontraktów.
Jednym z rozwiązań mogą być modele usługowe, które pozwalają firmom wdrażać innowacje bez ponoszenia kosztów inwestycji. We współpracach opartych o PVaaS (fotowoltaika jako usługa) czy EEaaS (efektywność energetyczna jako usługa), wszystkie koszty transformacji energetycznej ponosi zewnętrzny podmiot. Po jego stronie jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań, które będą najbardziej dopasowane do potrzeb przedsiębiorstwa i zagwarantują mu oszczędności oraz niższy ślad węglowy. Dzięki partnerom, takim jak GreenYellow, które od prawie 20 lat wspiera biznes na całym świecie, firmy z branży mięsnej mogą efektywnie zarządzać zapotrzebowaniem na energię, redukując koszty i zmniejszając swój wpływ na środowisko. To niezbędne, aby sprostać wyzwaniom współczesnego rynku.
Rafał Werpachowski
Sales Manager w GreenYellow Polska