Wiele osób zastanawia się, jakie mięso jest najlepsze do spaghetti. Nie da się wskazać na konkretny rodzaj mięsa, ponieważ każdy z nas ma inny gust kulinarny. Dla jednych do spaghetti najbardziej pasuje mięso wieprzowo-wołowe. Inni wybierają drobiowe, preferując lżejszą wersję słynnego włoskiego dania. Warto jednak wiedzieć, jak kupować mięso na spaghetti i na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
Mięso do spaghetti – które jest najlepsze?
Rodzaje mięsa do spaghetti, na które warto zwrócić uwagę
Mięso do spaghetti to składnik, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie słynnego włoskiego dania. Jeśli zostanie odpowiednio dobrane do potrawy, w doskonały sposób podkreśli jej smak. Doda też daniu więcej wartości odżywczych, dzięki czemu spaghetti stanie się bardziej pożywne. Przygotowując potrawę, niektórzy eksperymentują ze smakami i mieszają różne rodzaje mięsa. Taki prosty zabieg kulinarny sprawia, że danie za każdym razem smakuje odrobinę inaczej. Mistrzowie kuchni polecają wymieszać mięso wołowe z wieprzowym w proporcjach 1:1 – ponoć jest to najlepsze mięso do spaghetti. Wielu ludzi uważa, że do włoskiego przysmaku pasuje również drób, zwłaszcza gdy chce się zjeść delikatniejszy sos. Generalnie jeżeli chcesz zobaczyć przepisy na spaghetti w kilkudziesięciu wariantach – sprawdź serwis Fajne Gotowanie!
Do spaghetti najlepiej pasuje mięso mielone. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również mięso pokrojone w kostkę. Wszystko zależy od ulubionej metody przyrządzania potrawy. Oto dwa popularne rodzaje mięsa, jakie wykorzystywane są do robienia spaghetti:
– Mięso wieprzowo-wołowe – najczęściej używane do przyrządzania spaghetti. To mięso ma znacznie więcej tłuszczu niż np. drobiowe. Ma też o wiele mniej białka. Mięso wieprzowo-wołowe uważane jest za najsmaczniejsze w spaghetti. Należy jednak pamiętać, że smak zawsze pozostaje kwestią indywidualną.
– Mięso drobiowe – doskonałe dla wszystkich, którzy preferują lżejsze dania. Warto dodać je do spaghetti i dodatkowo połączyć np. z różnymi warzywami. Mięso drobiowe jest chudsze niż wieprzowo-wołowe. Ma też mniej tłuszczu i więcej białka. Szacuje się, że wszystkie rodzaje mięsa drobiowego mają od 18 do 25% zawartości białka, co jest naprawdę dobrym wynikiem. Mięso drobiowe można dodać do spaghetti ,pokrojone w paski lub kostkę. Świetnie sprawdzi się zarówno pierś z indyka, jak i mięso z kurczaka.
Gotowe czy mielone własnoręcznie? O czym pamiętać, kupując mięso na spaghetti?
Kupując mięso, można zdecydować się na mielone gotowe (paczkowane) lub w kawałku, który można zmielić samodzielnie. Najlepiej kupować mięso w kawałkach, aby przyrządzić je w zaciszu mieszkania. Wówczas będzie można dostosować mielenie do własnych potrzeb i upewnić się, że z mięsem jest wszystko w porządku. Jeśli nie masz maszynki do mielenia, zawsze kupić można wybrany kawałek w sklepie mięsnym, a następnie poprosić o zmielenie go na miejscu. Taką opcję umożliwia większość sklepów, w których sprzedawane jest mięso. Kupując mięso do spaghetti na wagę, warto zwrócić uwagę na jeszcze kilka istotnych rzeczy:
– Na opakowaniu zbiorczym w gotowych paczkach powinny znaleźć się informacje o nazwie mięsa, a także dane producenta.
– W przypadku mięsa wołowego i wieprzowego widoczna musi być informacja związana z jego pochodzeniem, czyli w którym państwie wyhodowano oraz ubito zwierzę.
– Mięso drobiowe powinno mieć wyraźnie zaznaczoną informację o klasie. Najlepiej wybrać A, ponieważ takie będzie najwyższej jakości. Klasę mięsa drobiowego nadaje się według konkretnych wytycznych, zależnych od wyglądu tuszy.
– Kupując paczkowane mięso do spaghetti, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółowych informacji: stan termiczny, numer partii opakowania, warunki przechowywania i termin przydatności do spożycia.
Warto pamiętać również o kolorze mięsa. Należy wybierać czerwone i różowe kawałki bez przebarwień. Intensywnie czerwony lub różowy kolor świadczy bowiem o świeżości mięsa. Szare plamy oznaczać mogą, że mięso już jakiś czas leży np. w chłodziarce. Trzeba też jednak wziąć pod uwagę fakt, że przebarwienia nie zawsze są objawem złego stanu mięsa. Gdy dostanie się do niego powietrze, wówczas zachodzi w reakcję z białkiem odpowiadającym za zabarwienie mięsa. Właśnie dlatego kolor może miejscowo zmienić się na szarobury. Takie mięso można jeść wyłącznie w przypadku, gdy nie wydziela ostrego zapachu, nie jest pokryte lepką powłoką i nie ma oznak zepsucia. Trzy wymienione czynniki są świadectwem zepsucia, nawet gdy kolor mięsa wygląda dobrze.
Czy wiesz, jakie mięso pasuje do spaghetti? Wskazówki dotyczące wyboru
Mięso gotowe a garmażeryjne – zasadnicze różnice
Decydując się na kupno gotowego mięsa mielonego do spaghetti, należy zwrócić uwagę na jego skład i nazwę. W lodówkach bardzo często spotkać można mięso mielone w tackach, które leży tuż obok garmażeryjnego. Mimo że podobnie wyglądają, ich skład znacznie się od siebie różni. Oba rodzaje mięs mają inny smak i konsystencję. Definicja mięs również się różni.
1. Mięso mielone – według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego nr 853/2004 to mięso bez kości, o zawartości soli nieprzekraczającej 1%. Jest również rozdrobnione na małe kawałeczki.
2. Mięso garmażeryjne – mówi się o nim „surowy wyrób mięsny”. Poza pokrojonym mięsem znajdują się w nim różne dodatki jak przyprawy i błonnik. Czasami pojawiają się również regulatory kwasowości i inne wzmacniacze smaku. W wyrobie garmażeryjnym mięsa jest mniej niż w klasycznym mięsie mielonym.
Jeśli chcemy kupić dobrej jakości mięso do spaghetti, znacznie lepiej sięgnąć po te bez dodatków. Bywa droższe, jednak jest zdrowsze i smaczniejsze. Właśnie takie mięso świetnie podkreśli smak słynnej włoskiej potrawy z makaronem.
Mielenie mięsa na spaghetti w domu – czy warto?
Aby przygotować pyszne spaghetti, można zupełnie samodzielnie zmielić mięso w domu. To proste zajęcie, które nie wymaga obszernej wiedzy kulinarnej i „nadprzyrodzonych” zdolności. Na mielenie mięsa nie trzeba również przeznaczyć dużej ilości czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości maszynkę do mielenia oraz mięso. W przypadku domowego mielenia najlepiej sprawdza się mięso wołowe i wieprzowe. Nie każda partia mięsa do spaghetti nada się jednak do zmielenia. W przypadku tych dwóch mięs do zmielenia nadaje się tylko kilka fragmentów. Każdy z nich różni się bowiem zawartością tłuszczu i strukturą, które wpływają na smak włoskiej potrawy. Mieląc wołowinę, zaleca się wybrać antrykot, rostbef, mostek lub zrazówkę. W przypadku wieprzowiny najlepiej zdecydować się na karkówkę, szynkę, łopatkę lub biodrówkę.
Zanim przejdziemy do mielenia mięsa w domu, należy dokładnie umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z mięsnych kawałków należy usunąć grubsze błony, ścięgna i kawałki kości. Tuszę kroi się następnie na małe kawałeczki, które zmieszczą się w maszynce. Mięso najlepiej wkładać do urządzenia partiami, oddzielając je wcześniej od siebie (np. chudsze kawałki od tłustszych). Dzięki temu mięso się nie zbije. Jeśli nie zadbasz o odpowiedni podział i mielenie partiami, mięso straci swoją ciągliwość i kolor. Danie ma być perfekcyjne? Zatem warto o to zadbać!
Dawniej do mielenia mięsa używano ręcznych maszynek na korbkę. Mielenie było ciężkim zajęciem, które pochłaniało mnóstwo siły i czasu. Dziś proces nie jest już mało wygodny, żmudny i powolny. Dzięki nowoczesnym urządzeniom, takim jak elektryczne maszynki lub roboty do mielenia mięsa, można błyskawicznie przyszykować spaghetti. Maszynka lub robot są wielofunkcyjnymi urządzeniami, ponieważ umożliwiają zmielenie również twardych serów, warzyw czy ryb. Jeśli kochamy gotować w domu, warto, aby takie narzędzie pojawiło się w naszej kuchni.