Idealne usmażenie mięsa w domowym zaciszu? Wbrew opinii co poniektórych osób jest to jak najbardziej możliwe! Wystarczy trzymać się skrupulatnie niżej wymienionych wskazówek.
Główny zainteresowany, czyli mięso
Zacznijmy od najważniejszego, czyli kawałka mięsa. Najlepiej, aby był to stek pozbawiony kości, którego grubość to mniej więcej 2,5 cm. Dla najlepszego efektu warto pociąć z każdej strony mięso, aby uwydatnić jego cieńszą stronę, wtedy całość usmaży się równomiernie. Nie trzeba chyba wspominać o tym, że powinniśmy kupować je jedynie od sprawdzonych dostawców/rzeźników, prawda?
Czas na marynatę!
Aby mięso było intensywniejsze w smaku, nadając mu dodatkowej wyrazistości, dobrze jest marynować je z minimum kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Wystarczy umieścić stek w torebce próżniowej, plastikowej lub szklanym pojemniku, dodać do niego marynatę i całość wstawić do lodówki. Po wszystkim dobrze jest z każdej strony dodać łyżkę stołową soli koszernej do mięsa. Ta zdecydowanie ułatwia smażenie, a dodatkowo zarumieni boki.
Patelnia
Patelnia żeliwna w tym przypadku będzie idealna, ponieważ jej powierzchnia charakteryzuje się skutecznością w zatrzymywaniu ciepła. Dodajmy na suchą powierzchnię nieco smarowidła, na przykład oleju roślinnego i równomiernie go rozprowadźmy. Potem podgrzejmy patelnię do momentu, w którym olej zaczyna wytwarzać delikatny dym, wtedy można bez strachu umieścić stek na środku naczynia. Zaleca się, aby jedną stronę mięsa obsmażać od 3 do 6 minut (te parametry zależne od temperatury i samego rodzaju steku). Chyba że jesteśmy fanami nieco bardziej krwistej wersji, wtedy ten czas można spokojnie ograniczyć.
Dobrze jest mieć pod ręką termometr kuchenny do weryfikacji temperatury przygotowanego posiłku. Wedle zaleceń, jeśli jego temperatura różni się od 5 stopni Celsjusza od tej przez nas oczekiwanej, to spokojnie można zdjąć mięso z patelni, w innym przypadku możemy zwęglić jego co bardziej delikatne elementy.
Podsumowanie
Gotowe! Dzięki wskazówkom zawartym w artykule jesteśmy w stanie stworzyć stek nieróżniący się jakością od tego oferowanego w dedykowanej mięsnej restauracji. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wyposażyć się w dobrą patelnię, mięso i samemu sprawdzić się w roli domowego kucharza. Życzymy powodzenia i smacznego!