Inwestycje w innowacje to klucz do postępu genetycznego w hodowli trzody chlewnej

Rozwój branży hodowli trzody chlewnej opiera się na nieustannym postępie, który jest możliwy dzięki ciągłym pracom rozwojowym prowadzonym przez firmy genetyczne. Fundamentalne znaczenie w tym procesie mają badania i wynikające z nich innowacje, które prowadzą nie tylko do wzrostu opłacalności, ale przede wszystkim stanowią odpowiedź na trendy rynku i oczekiwania konsumentów.

 

Punkt wyjścia to bazy danych
Topigs Norsvin – jako najbardziej innowacyjna firma genetyczna na świecie – wypracowała strategię, której głównym założeniem jest ciągłe ulepszanie i przyspieszanie postępu genetycznego przekładającego się na wyniki całego łańcucha produkcji wieprzowiny. Jak wspominałam w poprzednich tekstach, prace hodowlane prowadzone są bardzo szeroko i dotyczą zarówno produkcji bezpośredniej – tej fermowej, jak i późniejszej przydatności produktów dostarczanych przez fermy do dalszego przetworzenia.
Kluczowym warunkiem realizacji tej strategii jest praca na odpowiednio obszernej bazie danych, która umożliwia osiągnięcie dobrych, stabilnych i maksymalnie obiektywnych rezultatów. Pierwszym kryterium uzyskania takich efektów jest gromadzenie danych, przy czym największe znaczenie ma metodologia szybkiego i sprawnego pomiaru, rejestracji oraz analizy. Drugim kryterium jest ilościowy potencjał, czyli to, jaką stawkę zwierząt uwzględniają dane. Większość naszych prac opiera się na algorytmach, a te są częścią analizy statystycznej. Statystyka zaś – dla obiektywnej skuteczności potrzebuje ogromnej ilości danych, aby wynik był obiektywny i pewny.
Jednym z przykładów rozwoju wspomnianej metodologii jest znalezienie nowych i lepszych sposobów testowania w warunkach komercyjnych. Pomiary te są niezwykle istotne na przykład dla poprawy odporności na choroby i innych cech wytrzymałościowych. Wiele danych jest już dostępnych lub gotowych do kwantyfikacji. Kluczową kwestią jest zawsze sposób, w jaki dane są przetwarzane, co również stanowi element strategii rozwoju programu hodowlanego.

 

 

Delta Norway – nowa stacja oceny i selekcji knurów
Realizacja planu pozyskiwania najbardziej wartościowych danych, jakie można uzyskać w procesie badawczym, wymaga specjalistycznych obiektów, które gwarantują zgodność z wypracowaną metodologią.
13 czerwca 2024 uroczyście świętowaliśmy otwarcie nowej stacji oceny i selekcji knurów – Topigs Norsvin Delta Norway, gdzie ocenie będą podlegały linia L – Landrace oraz TN Duroc. Stanowi ona dopełnienie lustrzanego ośrodka w Kanadzie, którego zadaniem jest selekcja linii Z i TN Tempo. Obie stacje – Delta Norway i Delta Canada oraz fermy zarodowe wraz z najnowocześniejszą Innova Canada – to elementy realizacji strategii Topigs Norsvin, mającej na celu kontynuację unowocześniania struktury hodowlanej.
Otwarcie tego wysoce innowacyjnego centrum zgromadziło najważniejszych partnerów Topigs Norsvin z całego świata, w tym z Polski i było świetną okazją nie tylko do zapoznania się z innowacyjnym podejściem samej firmy genetycznej, ale też do rozmów na temat przyszłości branży i trendów światowych.
Delta Norway to nowoczesny ośrodek, który zastąpił poprzednią stację Delta funkcjonującą w Norwegii od 2008 roku. Będziemy tu oceniać 5 tys. knurów rocznie, co oznacza ponad 50% zwiększenie dotychczasowego potencjału badawczego. Pozwoli to na wzrost intensywności selekcyjnej i wyższy poziom dostępności zwierząt o wysokich indeksach hodowlanych.
Hans Olijslagers – Topigs Norsvin CTO: „Delta Nowa zwiększy postęp genetyczny o dodatkowe dziesięć procent, szczególnie w zakresie FCR i dziennych przyrostów. Jest to istotna i zauważalna zmiana, która będzie mieć wpływ na rynek.”
Olav Eik-Nes – Dyrektor generalny Norsvin AS: „Mamy obecnie podwojony potencjał – Delta Norway jest dwukrotnie większa od starej stacji, co oznacza, że możemy dostarczyć klientom więcej knurów. Stara stacja Delta Norway zostanie przekształcona w Sigma Nucleus Center, do którego trafią knury po przetestowaniu. Zwiększa to nasze możliwości eksportowe i przyczyni się do istotnego zmniejszenia odstępu generacyjnego. Klienci zyskają szybszy dostęp do postępu genetycznego w swoich fermach.”
Wzrost potencjału testowania w połączeniu z nowymi technologiami – takimi jak kamery śledzące zachowanie zwierząt, tomografia komputerowa, selekcja genomowa oraz wagi rejestrujące –przyspieszą postęp genetyczny.
Dodatkowo duży nacisk będzie położony na kwestie behawioru i dobrostanu. Opracowywany aktualnie nowy program śledzenia zachowania zwierząt za pomocą kamer ma służyć m.in. temu, aby kontrolować i archiwizować informacje zbierając je w trybie 24/7/365.

 

Nowe możliwości tworzenia postępu dzięki AI i uczeniu maszynowemu
Wykorzystanie sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego jest już nieodzownym elementem wspomagającym procesy badawcze. W celu skutecznej promocji w hodowli zwierząt cechujących się pożądanymi zachowaniami musimy mieć dostęp do danych zbieranych ciągle i nieprzerwanie, co jest możliwe jedynie przy użyciu kamer. Aktualnie pracujemy nad skutecznym i pewnym systemem takiego śledzenia, gdzie komputery i kamery uczą się rozpoznawać zwierzęta i ich zachowanie. Nawet jeśli odziedziczalność cech behawioralnych nie jest wysoka, staramy się genetycznie pracować nad tymi cechami, które mogą wesprzeć obecne i przyszłe wymogi dobrostanowe. I te prace dotyczą nie tylko stacji oceny knurów, ale też ferm zarodowych czy tuczowych.
Nowy model uczenia maszynowego jest także ważnym narzędziem do ulepszania programów genetycznych dotyczących wybojowości i uzysku szczególnie wartościowych wyrębów.
W 2016 roku opracowano bardziej zautomatyzowaną metodę „atlasową” do analizy obrazów tomografii komputerowej. Oprócz obrazu jamy brzusznej w 3D, model ten może również dzielić obraz na wyręby: szynki, łopatki, głowy, boczki i schaby. Wspomagani technikami sztucznej inteligencji stosunkowo szybko zauważyliśmy, że metody te są łatwiejsze w rutynowym stosowaniu niż wcześniejsze. Ponadto można je uruchamiać całkowicie automatycznie.

 

Warto wspomnieć, że prace genetyczne dotyczące jakości mięsa i tuszy wspomagane są wieloma pracami badawczymi i testami. Wspominane wcześniej panele testowania smaku i tekstury mięsa obejmują bardzo szczegółowe i wnikliwe analizy jakościowe przeprowadzane np. we współpracujących laboratoriach Animalia. Ten i wiele innych programów sprawiają, że z każdym dniem jesteśmy bliżej celu i możemy bardziej dokładnie, obiektywnie i skutecznie poprawiać nasze produkty.
Nowe technologie oraz konsekwentna i zrównoważona praca hodowlana pozwalają nam jako dostawcy genetyki odpowiadać na oczekiwania rynku we wszystkich kluczowych obszarach, jakimi są m. in. dążenie do wzrostu wydajności, zwiększenie odporności na choroby czy szeroko rozumiany obszar dobrostanu zwierząt.

 

www.topigsnorsvin.pl

 

 

Maria Herwart
Country Director