Grupa Goldschmaus to wyjątkowy regionalny system sieciowy produkujący wyroby z wołowiny i wieprzowiny. Receptą na sukces Grupy jest jakość, regionalność i ciągła optymalizacja procesów. Do urządzeń, które w optymalny sposób wykorzystujemy w naszych procesach należą: Quantum Flex® Trimmer, Quantum Flex® TrimVac i Cyclone Skinner® z portfolio Bettcher Industries. Dzięki tym najnowocześniejszym narzędziom przetwórca mięsa był w stanie jeszcze bardziej podnieść jakość swoich produktów i efektywność produkcji oraz wprowadzić bardziej ergonomiczne procesy produkcyjne. Sukces ten umożliwił Grupie dalszy rozwój.
W swoich dwóch zakładach w Garrel i Oldenburgu Grupa Goldschmaus łączy wszystkie etapy produkcji wołowiny i wieprzowiny zgodnie z surowymi standardami jakości. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 2000 pracowników, a większość jego udziałów należy do rolników ze stowarzyszenia rolniczego Oldenburger Münsterland eG. W związku z tym mięso przetwarzane przez Grupę Goldschmaus pochodzi wyłącznie z gospodarstw należących do regionalnych stowarzyszeń rolniczych. Takie podejście stworzyło wyróżniającą się regionalną sieć wytwórczą produkującą wyroby z wołowiny i wieprzowiny oraz zapewniło, że Grupa Goldschmaus dostarcza swoim klientom najwyższej jakości mięso i wędliny z kontrolowanego źródła pochodzenia poprzez nieprzerwany łańcuch.
Udana koncepcja „jakości” umożliwia inwestycję
Sukces Grupy pozwala na ciągłą ekspansję. W 2008 roku został otwarty nowy zakład przetwórczy, a w 2015 roku zainaugurowano nowoczesny magazyn mroźniczy. Planowana jest również budowa nowego zakładu rozbioru mięsa w Garrel. Ten nowy zakład produkcyjny, którego ukończenie planowane jest na 2026 rok, będzie dysponował większą ilością miejsca, dzięki czemu niektóre obszary produkcji zostaną zautomatyzowane, a także wprowadzone zostaną bardziej ergonomiczne procesy pracy. Jednak precyzyjny rozbiór będzie nadal prowadzony ręcznie, aby spełnić wysokie wymagania jakościowe klientów.
Wiele produktów Grupy Goldschmaus jest wytwarzanych w zakładach w Garrel i Oldenburgu. Firma stale podnosi wydajność, aby działać w sposób bardziej ekonomiczny. Jednocześnie kładzie nacisk na zdrowie i dobre samopoczucie pracowników, aby zminimalizować liczbę zwolnień lekarskich i wahań kadrowych. „Narzędzia naszego wieloletniego partnera, firmy Bettcher Industries, stanowią kluczowy element naszego sukcesu. Są szybkie, energooszczędne, wymagają minimalnej konserwacji i zostały ergonomicznie zaprojektowane. Zwiększa to naszą efektywność produkcji mięsa i obniża koszty operacyjne” – mówi Dennis Burke z zarządu Grupy Goldschmaus. Bettcher, wiodący na świecie dostawca narzędzi do rozbioru i cięcia do zastosowań przemysłowych, wspiera Grupę Goldschmaus ze swojego europejskiego oddziału, Bettcher GmbH, z siedzibą w Dierikon w Szwajcarii. Ścisła współpraca rozpoczęła się od zastosowania noży krążkowych Bettcher w linii produkcyjnej wieprzowiny około dwie dekady temu. Optymalnie dopasowane do potrzeb branży mięsnej narzędzia pozwoliły na ciągłe doskonalenie procesów pracy i ergonomii w zakładzie przetwórstwa mięsnego. Przekonana wprowadzeniem noży krążkowych firmy Bettcher Grupa Goldschmaus z biegiem lat poszerzała i aktualizowała swój asortyment narzędzi Bettcher.
Wykrawanie wieprzowiny za pomocą trymera Quantum Flex®
„Goldschmaus korzysta obecnie z naszych trymerów Quantum Flex® czwartej generacji o zoptymalizowanej konstrukcji do wykrawania wieprzowiny. Urządzenia są niezwykle lekkie, zwłaszcza w górnej części, a także są wyposażone w szybko obracające się ostrze. Zmodyfikowano mocowanie ostrzy, co zwiększyło ich siłę i prędkość cięcia przy jednoczesnym ograniczeniu drgań. Zwiększa to wydajność i sprawia, że narzędzia są wygodniejsze w użyciu”, wyjaśnia Markus Jentner, dyrektor ds. sprzedaży w firmie Bettcher GmbH. Wyjątkową cechą tych narzędzi jest bezstopniowa regulacja głębokości cięcia, co daje dużą elastyczność w obróbce produktu. Uniwersalna rękojeść trymera jest zgodna ze wszystkimi silnikami Bettcher. To sterowane elektrycznie urządzenie jest znacznie cichsze niż jego pneumatyczni poprzednicy. Kolejną innowacją jest bezobsługowy układ napędowy, który pozwala Grupie Goldschmaus zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy.
Skórowanie i odtłuszczanie za pomocą Cyclone Skinner®
Dzięki skórowaczkom Cyclone Skinner® Grupa Goldschmaus osiąga wyższą wydajność i znacznie zmniejsza nakład pracy przy skórowaniu i odtłuszczaniu szynek i łopatek wieprzowych. Zasilana elektrycznie i obsługiwana jedną ręką skórowaczka jest wyjątkowo lekka oraz jest najcichszym urządzeniem w swojej klasie. Do jej zalet należy szczególnie duża szerokość cięcia i łatwa regulacja grubości cięcia. Jej przemyślana konstrukcja zmniejsza marnotrawstwo surowców i podnosi wydajność. Dzięki napędowi elektrycznemu można także uzyskać roczne oszczędności energii sięgające 90 procent. To skuteczne narzędzie składa się z kilku łatwo wymienialnych komponentów, co umożliwia Grupie Goldschmaus szybkie przeprowadzanie konserwacji i napraw. Ergonomiczna konstrukcja zmniejsza zmęczenie w pracy, co prowadzi do większej produktywności i wydajności.
Bezpieczna obsługa materiałów wysokiego ryzyka dzięki Quantum Flex® TrimVac
Przetwórca mięsa korzysta z Quantum Flex® TrimVac w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesów uboju. Okrągłe ostrze jest używane w połączeniu z systemem odkurzaczy do usuwania potencjalnie niebezpiecznej tkanki rdzenia kręgowego oraz tłuszczu wewnętrznego z trudno dostępnych miejsc. Zamknięty system bezpośrednio pobiera niebezpieczny materiał i transportuje go w celu utylizacji. Niezwykle szybko obracające się ostrze umożliwia bardzo precyzyjną pracę. Nowoczesna, ergonomiczna konstrukcja i łatwiejsza obsługa tego urządzenia wspierają również szybsze, wydajniejsze i bardziej opłacalne procesy.
Przygotuj się na przyszłość dzięki odpowiednim narzędziom
Dzięki swojemu partnerowi, firmie Bettcher, i odpowiednim narzędziom, Grupa Goldschmaus czuje się dobrze przygotowana do kontynuowania swojego udanego kursu. „Na naszej linii produkcyjnej każda zaoszczędzona minuta się opłaca. Dzięki częściowo bezobsługowej konstrukcji narzędzi i zmniejszonej liczbie zużywanych części oszczędzamy czas w procesach operacyjnych i zmniejszamy liczbę przestojów na liniach produkcyjnych. Oznacza to, że inwestycja w narzędzia zwraca się w bardzo krótkim czasie”, mówi Eugen Baal, dyrektor ds. technologii w Böseler Goldschmaus.
Współpraca z firmą Bettcher w zakresie dalszego rozwoju narzędzi pozostaje ważną częścią koncepcji sukcesu Grupy. Wyraźną zaletą firmy Bettcher jest koncentracja na narzędziach do cięcie i skórowania oraz możliwość nieprzerwanej pracy inżynierów nad ulepszeniami. Twórca narzędzi tnących ogłosił właśnie kolejną aktualizację istniejącego urządzenia, na którego premierę z niecierpliwością czeka Grupa Goldschmaus. Przetwórca mięsa korzysta również z bogatego doświadczenia swojego dostawcy narzędzi. Dzięki zastosowaniu produktów Bettcher na całym świecie eksperci firmy są zaznajomieni z szeroką gamą technik przetwórstwa mięsa i mogą udzielić swoim klientom wskazówek pochodzących z rynków międzynarodowych. Drzwi zakładów w Garrel i Oldenburgu są otwarte na nowe rozwiązania w każdej chwili, jeśli Bettcher musi przetestować nowe narzędzia w rzeczywistych warunkach produkcyjnych. „Przede wszystkim jednak Bettcher udowodnił, że nie stosuje standardowych rozwiązań, ale testuje razem z nami każdy przypadek, aż odpowiednie urządzenie, ostrze i szczegółowe ustawienia będą do siebie idealnie pasować. Jesteśmy przekonani, że każdy, kto efektywnie planuje swoje procesy, stawia na automatyzację w wybranych obszarach i wykazuje się wysokim stopniem elastyczności, jest dobrze przygotowany na przyszłe wyzwania. Wspólnie z firmą Bettcher wyznajemy pogląd, że przyszłość przemysłu mięsnego leży w pierwszorzędnej jakości w połączeniu z najlepszą możliwą wydajnością” – podkreśla Dennis Burke.
Grupa Goldschmaus
Grupa Goldschmaus jest znaczącym graczem w branży spożywczej, który pod jednym dachem realizuje wszystkie etapy produkcji wołowiny i wieprzowiny. Firma znana jest z produkcji wysokiej jakości wędlin, a w jej zakładach w Garrel i Oldenburgu zatrudnionych jest około 2000 osób. Program Goldschmaus „Die Marke der Bauern” (Marka Rolników) koncentruje się na regionalności, wysokich standardach jakości i możliwości śledzenia ścieżki produktu od rolnika do lady sklepowej.
Witryna internetowa: goldschmaus.de