Embargo USA? Przyszłość wieprzowiny z Polski a ASF? – komentarz

Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley ocenia:

Embargo na eksport wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych byłoby znaczącym ciosem dla całej branży mięsnej w Polsce. USA to rynek, który intensywnie rozwija się w ostatnich latach (nawet o kilkadziesiąt procent rocznie). Rynek amerykański pozwolił polskim producentom zastąpić utraconych z powodu wirusa ASF odbiorców, takich jak Rosja czy Chiny. Szacuje się, że obecnie Polska eksportuje do Stanów Zjednoczonych kilkanaście procent produkcji wieprzowej. Ultimatum postawione przez Stany Zjednoczone, w którym mowa o etatach dla 49 lekarzy weterynarii, to mikroskopijne koszty w porównaniu do konsekwencji. Konsekwencje wiązałyby się z potencjalną stratą dla polskich producentów liczoną w setkach milionów złotych. Kluczowa jest szybka decyzja Ministerstwa Rolnictwa o przekazaniu tych stosunkowo niewielkich środków na wzmocnienie kontroli weterynaryjnej.

 

Z doświadczenia wiemy, że konsument amerykański jest bardzo wymagający w stosunku do jakości i bezpieczeństwa żywności. Wszystkie przedsiębiorstwa produkujące żywność powinny stawiać na transparentność produkcji na każdym jej etapie. Odbiorca powinien mieć możliwość sprawdzenia sposobu produkcji „od pola do stołu”.

 

Istotnym rozwiązaniem planowanym do wprowadzenia w UE jest idea kompartmentu. Chcielibyśmy, aby ta idea została poparta rozwiązaniami ustawowymi. Jest nam potrzebne  rozwiązanie, które umożliwiłoby obrót niezależnie od występujących problemów w branży (w tym wirusa ASF). Rozwiązanie uwzględniałoby problemy danego regionu, a nie opierało się na blokowaniu całości obrotu. Kompartment uwzględniałby poziom bioasekuracji w danym regionie, włączając to w cały łańcuch – podsumowuje Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.