Z Dariuszem Paszkowskim – Prezesem Zarządu w P.Z. Panepol Sp. z o.o. rozmawia Katarzyna Salomon
Jakie znaczenie ma dla Was wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej i w jaki sposób wpływa na Wasze relacje z klientami?
Przez ponad 35 lat Panepol był nie tylko świadkiem, ale i aktywnym uczestnikiem dynamicznych przemian na rynku spożywczym. Naszą firmę tworzą doświadczeni specjaliści, którzy z zaangażowaniem budują relacje oparte na zaufaniu i wzajemnym zrozumieniu. To właśnie dzięki temu udało nam się zdobyć zaufanie naszych klientów i zbudować trwałe relacje. Dzięki głębokiej znajomości branży, jesteśmy w stanie nie tylko zaspokajać bieżące potrzeby, ale także proaktywnie wspierać naszych partnerów w osiąganiu ich celów biznesowych.
Nasze rozwiązania, oparte na ciągłych badaniach i analizach, pozwalają klientom zwiększyć wydajność, poprawić jakość produktów i zyskać przewagę konkurencyjną.
Co sprawia, że jakość Waszej oferty wyróżnia się tak wysokim poziomem? Jakie standardy jakości wdrażacie?
Jakość oraz profesjonalizm to podstawowe wyznaczniki którymi kierujemy się w naszej firmie od lat. Nasi klienci doceniają nas za elastyczność w działaniu, szybką reakcję w sytuacjach kryzysowych, indywidualne podejście do każdego klienta, terminowość i wsparcie naszych fachowców. Nasi pracownicy są zaangażowani w swoją pracę i świadomi, że jakość ich pracy ma bezpośrednie przełożenie na sukcesy odnoszone w firmie – zarówno te małe, jak i duże. Jakość nie jest wartością statyczną, lecz wymaga ciągłego doskonalenia. Na proces ciągłego doskonalenia składa się obok jakości produktów wiele innych elementów.
Należą do nich między innymi ochrona pracy, ochrona środowiska i wydajność. Szczególne znaczenie mają również środki zapobiegania błędom. Poprzez ciągłe dostosowywanie technik i metod pracy do postępu technicznego zapewniamy odpowiednią ochronę zdrowia i higienę pracy naszych pracowników. Ciągła poprawa wydajności wszystkich procesów i systemu HACCP pozwala nam nie tylko wzmacniać naszą pozycję na rynku, lecz również pozyskiwać potrzebne środki, by utrzymać niezależność finansową i odnosić sukcesy w branży.
Wzmocnienie kultury bezpieczeństwa żywności osiągamy poprzez regularne szkolenia. Świadomość i wiedza o wpływie działań na jakość żywności są nieocenione. Pracownik musi rozumieć, jakie są zagrożenia w produkcji żywności i jak na nie reagować.
Jakie działania podejmujecie, aby sprostać indywidualnym potrzebom klientów?
Regularnie monitorujemy zmieniające się preferencje konsumentów i trendy rynkowe. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostosować naszą ofertę do dynamicznie zmieniających się warunków. Wiemy, że produkcja na rynku spożywczym jest niezwykle dynamiczna, dlatego w miarę możliwości dostosowujemy dostawy, aby uwzględniać zmienne potrzeby lub uwagi naszych odbiorców, co ma niebagatelny wpływ na optymalizację kosztów produkcji. Nasz zespół doradców współpracuje z klientami, aby zapewnić im najlepsze rozwiązania i wspierać ich w realizacji ich własnych strategii rynkowych, a nierzadko proponować nowatorskie rozwiązania w produkcji czy rozwoju zakładu. Mogę podkreślić, że jesteśmy partnerem, a nie wyłącznie sprzedawcą. Oferujemy pełne wsparcie posprzedażowe, pomagając klientom w utrzymaniu i serwisowaniu naszych urządzeń oraz zapewniamy ciągłość dostaw.
Proszę o wymienienie kluczowych produktów z Waszej oferty – co je wyróżnia na rynku?
Działamy na polskim rynku nieprzerwanie od 1989 roku dostarczając do zakładów przetwórstwa mięsnego i spożywczego nie tylko jadalne i niejadalne osłonki do wędlin, ale również różnego rodzaju dodatki do przetwórstwa oraz maszyny. Do kluczowych produktów spośród naszej bogatej oferty należą osłonki kolagenowe Devro, które produkowane są głównie w Czechach oraz Szkocji z naturalnego surowca – białka kolagenowego. Obecnie pod względem jakościowym są uznawane za jeden z najlepszych produktów na rynku w swojej kategorii. Wyroby w osłonkach kolagenowych Devro zyskały swoją popularność przede wszystkim przez naturalny wygląd, delikatny zgryz oraz gwarancję stałej wagi gotowego produktu. Pozwalają na zwiększenie efektywności procesów i ograniczenie strat produkcyjnych. Te jadalne osłonki są doskonałym zamiennikiem jelit zarówno baranich, jak i wieprzowych.
Kolejną propozycją są osłonki celulozowe firmy Vicel o najwyższym stopniu łatwozdejmowalności, które zapewniają powtarzalność produktu oraz wysokie tempo produkcji dzięki swojej wytrzymałości.Dla klientów poszukujących tradycyjnych osłonek naturalnych oferujemy specjalnie selekcjonowane pod względem powtarzalności jelita wieprzowe.
W naszej ofercie znajdują się ponadto dodatki, wśród których największym zainteresowaniem naszych klientów cieszy się skrobia ziemniaczana Supernat polskiego pochodzenia zarówno natywna jak i modyfikowana, wykorzystywana nie tylko w branży mięsnej.
Jesteśmy również dystrybutorem wiodących marek producentów maszyn. Nock – to producent skórowaczek i krajalnic, które charakteryzują się trwałością i prostotą serwisowania. K+G Wetter słynie z doskonałej jakości i odpornych na zużycie kutrów i wilków. Urządzenia pakujące marki Frimaq, które charakteryzują się ogromną elastycznością w doborze konfiguracji do potrzeb naszych klientów przy jednoczesnym zachowaniu bardzo przystępnej ceny. Pozwoliłem sobie wymienić tylko niektóre z naszych produktów, szczegóły dotyczące naszej oferty znajdziecie Państwo na stronie internetowej www.panepol.pl.
Jakie inspiracje czerpiecie z opinii swoich klientów i jak wpływają one na ofertę produktową?
Z uwagą analizujemy opinie oraz sugestie naszych klientów dotyczące specyfikacji produktów i ich praktycznego zastosowania. W ten sposób aktualizujemy nasz asortyment, oferując produkty zgodne z aktualnymi trendami rynkowymi. Opinie klientów pozwalają nam lepiej rozumieć ich specyficzne potrzeby wynikające z charakterystyki przetwarzanego asortymentu, np. mięsa, nabiału, czy ryb. Dzięki temu możemy precyzyjniej dostosowywać naszą ofertę do indywidualnych wymagań każdej branży oraz wspierać klientów w osiąganiu wysokiej jakości produkcji. Śledzimy wszelkie zmiany w przepisach prawnych, szczególnie w zakresie bezpieczeństwa żywności i higieny, aby nasza oferta spełniała najnowsze normy i ułatwiała klientom zgodność z wymaganiami prawnymi.
Jakie możliwości współpracy oferujecie osobom i firmom zainteresowanym Waszymi produktami?
Oferujemy elastyczny model współpracy dostosowany do indywidualnych potrzeb każdego klienta, niezależnie od skali ich działalności. Podejmujemy współpracę zarówno z dużymi firmami produkcyjnymi, jak i mniejszymi zakładami. Wspieramy naszych partnerów na każdym etapie – począwszy od doradztwa technicznego i technologicznego przy wyborze odpowiednich produktów czy maszyn, poprzez sprawną organizację logistyki, aż po kompleksowy serwis posprzedażowy, który obejmuje wsparcie techniczne oraz pomoc w konserwacji i serwisowaniu sprzętu. Jesteśmy otwarci na długofalowe partnerstwo. Dbamy o to, by współpraca z nami była wygodna i elastyczna – dostosowujemy się do specyfiki branży, oferując produkty oraz rozwiązania odpowiadające ich unikalnym wymaganiom.
Dziękuję za rozmowę.