Co może dostarczać innowacyjna taśma modularna np. antybakteryjna…?

Na bazie głębokiej, kilkuletniej analizy procesu produkcyjnego w zakładach mięsnych ustaliliśmy, a także uzyskaliśmy potwierdzenie występowania pewnego aspektu produkcyjnego, który będzie w przyszłości coraz bardziej istotny (brany pod tzw. lupę), a który już teraz warto brać pod uwagę.

 

Transport międzystanowiskowy mięsa ma duży wpływ na jego, jakość. Kontakt bezpośredni mięsa z taśmą transportową jest wszechobecny. Jest on nie do wyeliminowania podczas procesu. Czas kontaktu mięsa z powierzchnią styku z przenośnikiem, a tym samym możliwość przemieszczania się bakterii ich migracje nie jest bez znaczenia. Tworzywo, z którego jest wykonana taśma transportująca mięso, jego porowatość, odporność na chemię, jak i sam jej kształt mają bardzo duży wpływ na migrację bakterii do struktur mięsa.
Dlatego rozpoczęliśmy współpracę z laboratoriami w zakresie badań w obszarze migracji bakterii, takimi jak: komercyjne laboratoria na terenie Polski, laboratoria zakładów mięsnych, akredytowane zagraniczne laboratoria, instytut badań polimerów.

 

W efekcie prac laboratoryjnych zastosowaliśmy innowacyjną i opatentowaną metodę przy produkcji taśm modularnych poprzez zastosowanie specjalnego tworzywa antybakteryjnego. Technologia MPRX jest technologią pochodzącą z bio-mikry i wykorzystującą tylko bio-kompatybilne elementy.
Omawiana technologia nie używa metali ciężkich, szkodliwych substancji, biocydów, czy nanomateriałów. Specjalna mieszanka granulatu pozwala na uzyskanie tworzywa, które posiada zastosowanie antybakteryjne poświadczone przez mikrobiologiczne testy zgodne z ISO 22196 i ISO 20743.

 

 

Technologia opatentowana przez Modernplast (www.modernplast.pl) jest zgodna z FDA, ISO9000 i ISO22000, a oparta jest na zastosowaniu pierwiastka śladowego, jakim jest cynk.
Cynk to pierwiastek niezbędny dla systemu odpornościowego człowieka, który jest obecny w skórze, aby walczyć z wirusami i bakteriami. Srebro jako pierwiastek a dokładnie jony srebra, który do niedawna uznawany był za neutralny dla ludzkiego organizmu, WHO w ostatnich publikacjach dowiodła, iż tak nie jest. Dlatego była potrzeba aby go eliminować z tworzyw przeznaczonych do produkcji taśm modularnych. Więcej informacji na: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6988124762111684608.
Propagujemy innowacyjne sposoby, które pozwalają na jeszcze większe wyśrubowanie wyniki wydłużenia czasu, w którym produkt (mięso) jest w najwyższej jakości. Ważna jest także współpraca z firmami zajmującymi się dostarczaniem rozwiązań oraz wszystkiego, co potrzebne jest w skutecznym utrzymaniu czystości chociażby poprzez mycie. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6998405754693038080 https://www.linkedin.com/company/firmaradex/.
Jednym z rozwiązań jest dostosowanie naszych produktów do szokowego szybkiego mrożenia mięsa, które świetnie się sprawdza chociażby w produkcji burgerów wołowych, tutaj prym wiedzie firma www.sklodowscy.com https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity: 7066660419054022656.

 

Rozpoczęliśmy także obiecujące badania z jednym z naszych partnerów, który specjalizuje się w zastosowaniu technologii pól eterycznych oraz plazmowych. Tutaj także musimy mieć pewność, że nasze taśmy spełnią wymogi podczas pracy w nowych innowacyjnych warunkach. W tym przypadku poza uzyskaniem dłuższych terminów przydatności mięsa do spożycia uzyskujemy jeszcze jedną istotną korzyść. Chodzi o obszar pet-food, ponieważ dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii możemy zapobiec stratom a wręcz uzyskać dodatkowe korzyści w postaci produkcji pełnowartościowej karmy dla zwierząt domowych. Ale to już temat na inny artykuł…

 

ul. Spiżowa 7, Bydgoszcz 85-461
www.modernplast.pl
biuro@modernplast.pl