„Cech rzeźników piotrkowskich w XVI-XVIII wieku” – to książka autorstwa Marcina Majewskiego, która właśnie ukazała się na rynku. Patronat nas wydawnictwem objął miesięcznik „Rzeźnik polski”
Rzeźnictwo było jednym z najstarszych zawodów uprawianych przez piotrkowskich mieszczan. Choć pierwsze wzmianki o produkcji i sprzedaży mięsa w Piotrkowie pochodzą z XIV wieku, rzeźnicy prowadzili swoją działalność najpewniej od chwili powstania miasta. W połowie XVI wieku powołali do życia własną korporację zawodową, ustalając kto i na jakich zasadach mógł parać się rzemiosłem rzeźniczym oraz kiedy i jaką ilość mięsa sprzedawać. W jaki sposób można było zostać rzeźnikiem? Na czym polegała praca w zakładzie rzeźniczym i jak spędzano dni wolne od pracy? Dlaczego bracia cechowi z ociąganiem wypełniali służbę kościelną? Z jakiego powodu warto było zabezpieczyć swoją jatkę w czasie wietrznej nocy i dlaczego lepiej było nie mieć kłótliwej żony? Książka w oparciu o źródła z epoki przedstawia życie codzienne rzeźników piotrkowskich w XVI-XVIII wieku pokazując, że nie był to wcale łatwy kawałek chleba.
Książka została oparta na solidnej podstawie źródłowej i jest napisana ze znawstwem, wartkim, dobrym językiem. Książka Marcina Łukasza Majewskiego to opracowanie wartościowe, zarówno dla historyków miast jak i dla miłośników swojej „małej ojczyzny” (z recenzji prof. dr. hab. Zdzisława Nogi)
Książkę można nabyć księgarni „Odkrywcy” w Łodzi (ul. Narutowicza 46) https://odk.pl/cech-rzeznikow-piotrkowskich-w-xvi-xviii-wieku,43207.html oraz w księgarni w Rynku Trybunalskim 2 w Piotrkowie Trybunalskim.