Bezpieczeństwo i higiena przetwórstwa mięsnego na pierwszym miejscu. 7 bram szybkobieżnych, które idealnie sprawdzą się w Twoim zakładzie

Wraz z dynamicznym rozwojem technologii przemysłowych, zakłady przetwórstwa mięsnego stają przed coraz większymi wyzwaniami dotyczącymi efektywności produkcji, odpowiednich warunków higienicznych oraz zapewnienia bezpieczeństwa pracy. W tym kontekście bramy szybkobieżne, stanowiące innowacyjne rozwiązanie w zakresie logistyki wewnętrznej, zyskują coraz większą popularność w branży mięsnej.
Bramy szybkobieżne dzięki swej wysokiej prędkości otwierania i zamykania nie tylko optymalizującą przepływ ruchu między pomieszczeniami w zakładzie, lecz również charakteryzują się wysoką odpornością na warunki środowiskowe. Zastosowanie ich pozwala na zachowanie stabilnej temperatury izolowanych pomieszczeń, wymaganego ciśnienia w pomieszczeniach o warunkach kontrolowanych, jak również ograniczenie przenoszenia nieczystości. Ich montaż w zakładach przetwórstwa mięsnego, gdzie tempo pracy jest wysokie, pozwala również na utrzymanie wysokich standardów bezpieczeństwa i higieny.
W niniejszym artykule przybliżymy specyfikę 7 specjalistycznych bram szybkobieżnych, ukazując korzyści wynikające z ich stosowania w poszczególnych pomieszczeniach zakładu przetwórstwa mięsnego oraz możliwości integrowania ich z istniejącymi procesami produkcyjnymi.

 

Charakterystyka bram szybkobieżnych Torsystem
Wszystkie bramy szybkobieżne z portfolio Torsystem Butzbach dedykowane dla przemysłu spożywczego posiadają atesty PZH lub FDA. Kurtyna każdej bramy zbudowana jest z elastycznego tworzywa, którego rolowanie do góry pozwala na otwarcie pomieszczenia w ciągu kilku sekund.
Użytkowanie bram Torsystem jest gwarancją najwyższych standardów bezpieczeństwa. Kurtyny bram nie zawierają żadnych twardych elementów, a opatentowany system samonaprawy AntiCrush zapewnia ich bezawaryjne działanie. W przypadku uderzenia wózkiem w kurtynę bramy, nastąpi jej swobodne wypięcie z prowadnic i automatyczny powrót na swoje miejsce podczas następnego cyklu pracy. Zapewnia to płynność procesów intralogistycznych i ochronę produktów przechowywanych w niskich temperaturach.
Kurtyna każdej bramy może zostać wyposażona w przestrzeń wizyjną, dzięki której użytkownicy mają pełen widok obiektów znajdujących się lub poruszających się w oddzielanych pomieszczeniach. Bramy szybkobieżne Torsystem posiadają również szeroki wybór zabezpieczeń w postaci sensorów, sygnalizacji świetlnych i czujników wykrywania ruchu, które sprawiają, że ich użytkowanie zapewnia bezpieczeństwo przemieszczających się osób i towarów.

 

1. POMIESZCZENIA UBOJNI
Brama szybkobieżna Food PE przeznaczona jest do zamykania pomieszczeń, w których najważniejszy jest wysoki poziom higieny. Kolumny bramy wykonane są z jednego polietylenowego elementu oraz zaprojektowane w taki sposób, aby wszystkie elementy i części bramy mogły być myte oraz odkażane bez konieczności demontażu jakichkolwiek profili lub osłon. Rozwiązanie to pozwala na łatwe i skuteczne utrzymanie najwyższych standardów czystości w obrębie bramy przy niewielkim wysiłku. Kurtyna Food PE posiada atest FDA i jest dodatkowo wyposażona w system odprowadzania wody, który pozwala na skuteczne usunięcie wody pozostałej po myciu lub odkażaniu pomieszczenia ubojni.

 

 

2. CHŁODNIE
Frigo 2 to brama dedykowana do stosowania zarówno w chłodniach, jak i oddzielania pomieszczeń o dodatniej i ujemnej temperaturze. Idealnie nadaje się do intensywnego użytkowania, kiedy istnieje konieczność wielokrotnego otwierania chłodni w ciągu dnia pracy. Prędkość otwierania 1.8 m/s oraz zastosowana technologia gwarantują skuteczne ograniczenie przenikania ciepła i wilgotnego powietrza do wnętrza chłodni. Konstrukcja bramy wykonana jest z 2 elastycznych kurtyn oraz zamontowanego w jej obudowie systemu grzewczego oraz dmuchaw, które działają non-stop i sprawiają, iż brama w pozycji zamkniętej tworzy izolacyjną barierę osuszanego powietrza.

 

3. KONFEKCJONOWANIE MIĘSA
Brama szybkobieżna Food INOX stanowi optymalne rozwiązanie do pomieszczeń, gdzie konfekcjonowane są produkty mięsne. Obudowa FOOD INOX wykonana jest ze stali INOX 441, a cała brama została zaprojektowana tak, aby uniknąć osadzania się na niej cieczy, kurzu oraz innych zanieczyszczeń, co jest możliwe dzięki nachyleniu obudowy wału silnika pod kątem 15°. Wszystkie elementy i części bramy mogą być myte bez konieczności demontażu jakichkolwiek profili lub osłon. Rozwiązanie to pozwala na łatwe i skuteczne utrzymanie najwyższych standardów czystości w obrębie bramy przy niewielkim wysiłku. Specyfika i zalety FOOD INOX sprawiają, że produkty mięsne przemieszczane będą przez światło bramy w warunkach najwyższej higieny, a prędkość otwierania 2.5 m/s gwarantuje eliminację przestojów w newralgicznych ciągach komunikacyjnych.

 

4. WĘDZARNIE
Brama Dynaseal dzięki specjalnej kompaktowej konstrukcji i wysokiej szczelności doskonale sprawdza się w pomieszczeniach o kontrolowanym ciśnieniu i zredukowanej zawartości tlenu, jakimi są wędzarnie mięs. Brama ta wyposażona jest w opatentowany system uszczelnienia magnetycznego, gwarantujący najwyższą dostępną na rynku 5 klasę przepuszczalności powietrza, która została potwierdzona testem wykonywanym w atmosferze 50 Pa. Dodatkowym atutem bramy Dynaseal jest wysoka odporność na obciążenie wiatrem – 5 klasa według normy EN 12424. Kurtyna bramy dostępna jest w 2 wersjach – standardowej oraz izolowanej i może być stosowana w środowiskach o temperaturze od -10°C do +70°C.

 

 

5. MROŹNIE
Brama Frigo 2 Air idealnie sprawdza się w mroźniach o temperaturze do -35 °C. Prędkość otwierania 1.8 m/s gwarantuje najkrótszy możliwy czas ekspozycji przechowywanych produktów na ciepłe powietrze z napływające z zewnątrz. Frigo 2 Air może być montowana zarówno w dodatniej, jak i ujemnej temperaturze, a dzięki zastosowaniu 2 izolowanych kurtyn oraz systemowi nagrzewnic w obudowie bramy, kurtyna w pozycji zamkniętej tworzy izolacyjną barierę osuszonego powietrza.
W momencie otwierania bramy, uruchamiana jest kurtyna powietrzna, gwarantująca skuteczne ograniczenie przenikania ciepła i wilgotnego powietrza do wnętrza mroźni. Technologia ta eliminuje również skraplanie i obladzanie, tym samym minimalizując występowanie sytuacji niebezpiecznych dla pracowników poruszających się w obrębie mroźni.

 

 

6. CIĄGI KOMUNIKACYJNE
W każdym zakładzie przetwórstwa mięsnego efektywna intralogistyka ma kluczowe znaczenie. Duży wolumen produkcji związany jest z ciągłym transportem kolejnych partii produktów między pomieszczeniami zakładu. Aby zapewnić maksymalną efektywność i higieniczność tego procesu została stworzona brama szybkobieżna DynaDry – której największą zaletą poza wysoką prędkością otwierania 2.5 m/s, jest specjalna konstrukcja zapobiegająca skapywaniu wody i nieczystości na przejście, gdy brama jest otwarta. Obudowała wału wyposażona została w system rynienek, które zatrzymują wszystkie nieczystości znajdujące się na unoszonej kurtynie i w higieniczny sposób odprowadzają je do opływów znajdujących się w podstawie bramy. Dzięki DynaDry zyskasz pewność, że przemieszczane między pomieszczeniami towary będą bezpieczne i wolne od ryzyka zanieczyszczenia.

 

7. POMIESZCZENIA MAGAZYNOWE
Wszędzie tam, gdzie liczy się łatwość i szybkość dostępu do przestrzeni magazynowej, polecamy uniwersalną bramę DynamicRoll Standard. Przeznaczona jest do intensywnego użytkowania, a wysoka prędkość otwierania do 2.5 m/s zapewnia płynny ruch osób i towarów. Dzięki systemowi samonaprawy Anticrush, brama jest odporna na wszelkie uderzenia w jej kurtynę – w przypadku kolizji z wózkiem lub innym obiektem w ruchu – kurtyna bramy samoistnie wypnie się z prowadnic podczas uderzania, a następnie samoistnie wróci do pozycji pracy przy następnym cyklu ruchu. DynamicRoll Standard charakteryzuje się również wysoką odpornością na wiatr – podczas otwierania wytrzyma podmuchy wiatru o prędkości do 60 km/h – może zatem być bezpiecznie stosowana w pomieszczeniach magazynowych, w których panują silne przewiewy.
Poza wymienionymi powyżej specjalistycznymi bramami szybkobieżnymi, w portfolio Torsystem znajdą Państwo bramy do pomieszczeń sterylnych, bramy zewnętrzne segmentowe, jak również bramy przeciwpożarowe i drzwi ewakuacyjne. Realizujemy również kompleksowe wyposażenie doków przeładunkowych, jak i serwis oraz przeglądy gwarancyjne oferowanych przez nas produktów. Służymy eksperckim doradztwem technicznym w wyborze najodpowiedniejszej bramy do wymogów Państwa zakładu oraz zapewniamy krótkie terminy realizacji i profesjonalny montaż.

Po więcej informacji na temat dostępnych modeli bram dla przemysłu spożywczego zapraszamy na nasza stronę internetową:
www.torsystem.com.pl

 

 

Tomasz Sierzputowski
Dyrektor Handlowy Torsystem Butzbach, ekspert w dziedzinie specjalistycznych
bram szybkobieżnych