Bakterie i pleśń – realnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności w zakładzie przetwórczym

Z Pawłem Jelonkiewiczem – Dyrektorem Sprzedaży firmy Seibu Giken DST Poland Sp. z o.o. rozmawia Katarzyna Salomon

 

Dlaczego niska wilgotność powietrza jest tak ważna w halach produkcyjnych?
W obecnych czasach i coraz bardziej restrykcyjnych wymaganiach higienicznych kontrola wilgotności pozwala na lepszą i sprawniejszą pracę bez bakterii i pleśni. Kontrola wilgoci i temperatury pozwala dostosować warunki optymalne do bieżącej produkcji. Osuszacz powietrza stał się niezbędnym urządzeniem, szczególnie w zakładach mięsnych i to nie tylko w okresie letnim, kiedy centrale wentylacyjne są niewydajne. Osuszacz powietrza gwarantuje stabilne warunki pracy cały rok.

 

W jaki sposób przekłada się ona bezpośrednio na bezpieczeństwo produkowanej żywności?
Posiadamy w naszej ofercie rotory higieniczne, które zatrzymują bakterie na swojej powierzchni. Powierzchnia rotora adsorpcyjnego eliminuje istniejące bakterie i zapobiega tworzeniu się nowych. Możemy stosować osuszacze powietrza nie tylko w pomieszczeniach produkcyjnych, ale również w pakowalniach, mroźniach i chłodniach. Tak jak wspomniałem wyżej, utrzymanie wilgotności poniżej 50% wilgotności względnej pozwala zapobiegać rozwojowi bakterii i pleśni. Niższy poziom wilgotności pozwala też pozbyć się uciążliwych zapachów.

 

Jakie zagrożenia niesie za sobą wilgoć w zakładzie mięsnym i jakie mogą być tego konsekwencje?
Wilgoć generuje mgłę, kondensację na sufitach oraz mokre i śliskie podłogi, które mogą zwiększyć ryzyko wypadku przy korzystaniu z wózków widłowych. Skutkiem wilgoci są również krople wody na produktach i maszynach, które stanowią korzystne warunki dla rozwoju pleśni i bakterii. Na wszystkie te problemy osuszacz powietrza jest świetnym rozwiązaniem.

 

Jakie są optymalne warunki dotyczące wilgotności w zakładzie mięsnym i w jaki sposób można je osiągnąć?
Utrzymywanie wilgotności względnej poniżej 50% będzie gwarantowało środowisko bez bakterii i pleśni przez cały rok. Wydaje się to trudne do osiągnięcia przy tym, jak produkcja mięsa jest połączona ze zużyciem wody, natomiast osuszacz adsorpcyjny jest tym rozwiązaniem, które sobie z takim zadaniem poradzi. Osuszacz powietrza pozwala ustawić różne progi wilgotności dla różnych procesów produkcyjnych, inną na produkcję i inną na mycie bądź suszenie.
Proszę o wymienienie najważniejszych zalet suchego powietrza w zakładzie mięsnym.
Najważniejszą zaletą jest niższe zużycie prądu w stosunku do chłodnictwa. Zalet jest wiele: zwiększona zdolność produkcyjna, szybszy czas schnięcia po myciu, podwyższony poziom higieny, przedłużony termin przydatności do spożycia, mniejsze ryzyko rozwoju bakterii i pleśni, kończąc na stabilnych warunkach pracy niezależnie od warunków atmosferycznych.

 

Czy suche powietrze to realne oszczędności dla firmy produkcyjnej?
Możemy produkować cały rok w stałych warunkach temperaturowych i wilgotności. Nie jesteśmy zależni od warunków pogodowych. Oczywiście, skracamy czas przerw podczas mycia oraz suszenia, dbamy także o bezpieczeństwo pracowników – brak śliskich podłóg.

 

Dziękuję za rozmowę.