Automatyzacja oraz innowacyjność w procesie tradycyjnego wędzenia

KOMORA TRADYCYJNA „IWYSOCKI” to maksymalnie zautomatyzowane urządzenie do produkcji wyrobów tradycyjnych.
Komora pozwala na uzyskanie wyrobów o walorach tradycyjnego produktu w zakresie wyglądu zewnętrznego, zapachu, smaku i eliminuje mankamenty produkcji takich wyrobów w komorach murowanych z cegły szamotowej, to jest: nierównomierne wędzenie, brak kontroli temperatury, brak możliwości mycia i spełnienia wymagań w zakresie prawidłowego funkcjonowania systemu HACCP. KOMORA TRADYCYJNA „IWYSOCKI” jest konstrukcją samonośną o budowie segmentowej, wykonaną w całości ze stali kwasoodpornej łatwą w montażu .

Obsługa tego urządzenie jest porównywalna z obsługą nowoczesnych komór wędzarniczo-parzelniczych renomowanych firm. Wszystkie etapy procesu technologicznego za wyjątkiem załadunku i zainicjowania spalania drewna kontrolowane i prowadzone są za pomocą sterownika mikroprocesorowego z opcją rejestracji. Procesy można prowadzić w sposób krokowy i konfigurować je w indywidualne programy dedykowane dla danego produktu. Automatyzacja procesu tradycyjnego wędzenia zapewnia powtarzalność produktu, eliminuje błędy ludzi i optymalizuje produkcję w czasie.

 

KOMORA TRADYCYJNA „IWYSOCKI” wyposażona jest w:

  • automatyczny system podsycania i schładzania paleniska drewna co pozwala na automatyzacje procesu spalania.
  • automatyczny system klap i kierownic do rozprowadzania dymu i żaru w przestrzeni wózka wędzarniczego
  • automatyczny system nawilżania i parzenia parą wodną
  • automatyczny system mycia.

 

W KOMORZE TRADYCYJNEJ „IWYSOCKI” można prowadzić następujące procesy:

  • suszenie
  • wędzenie tradycyjne
  • zapiekanie do temperatury 140oC
  • parzenie

 

Budowa komory dostosowana jest do typowych wózków wędzarniczych. Z doświadczenia użytkowników naszych urządzeń wynika, że wyroby produkowane w KOMORZE TRADYCYJNEJ „IWYSOCKI” trwale zachowują smak, zapach, barwę i wygląd zewnętrzny charakterystyczne dla wyrobów tradycyjnych.
Zapraszamy do kontaktu w celu przybliżenia szczegółów naszej oferty.

 

W naszej ofercie znajdują się również:

  • OLEJARKI – URZĄDZENIE DO PRECYZYNEGO NANOSZENIA OLEJU SPOŻYWCZEGO NA PRODUKT, które dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technicznym takim jak układ dysz dwuczynnikowych, wpływa w znacznym stopniu na poprawę wyglądu wyrobów i przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Urządzenie sprawdzone przez największych producentów kabanosów w Polsce.
  • KOMORY WĘDZARNICZO-PARZELNICZE wielo-wózkowe, parowe, elektryczne, olejowe, gazowe.
  • DYMOGENERATORY – hermetyczne i tradycyjne.
  • KOMORY PARZELNE.
  • KOMORY KLIMATYCZNE I DOJRZEWALNICZE.
  • STOŁY ROZBIOROWE.
  • DRZWI KWASOODPORNE do chłodni i mroźni, przesuwne oraz jedno i dwuskrzydłowe.

 

WYKONUJEMY :

  • poręcze, balustrady, odbojnice, obróbki ze stali kwasoodpornej,
  • wózki, zlewy, regały, meble gastronomiczne oraz wyposażenie sklepów mięsnych.

 

Ireneusz Wysocki
87-300 BRODNICA/BUDY 13
tel. 56 49 810 58, +48 603 590 399,
ireneusz@iwysocki.pl, www.iwysocki.pl