Alfa Laval – sprawdzony partner w przemyśle białkowym

Do 2050 roku na świecie ma żyć 10 miliardów ludzi. Wraz z rosnącymi wyzwaniami stojącymi przed globalnymi dostawami żywności, tematy takie jak zapotrzebowanie na białka i sposoby unikania marnotrawstwa zyskują coraz większą uwagę.

 

Pierwotnie przemysł białkowy nie był uważany za dochodowy biznes. Przez dziesięciolecia większość produktów ubocznych białka była traktowana jako odpady i utylizowana. Jednak obecnie odzyskiwanie produktów ubocznych białka jest przemysłem bardzo dochodowym a także pozwalającym na spełnienie celów klimatycznych.
W konkurencyjnej branży białkowej rentowność zależy od delikatnej równowagi między maksymalizacją jakości i wydajności przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów operacyjnych. Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu w branży, Alfa Laval wyróżnia się jako zaufany partner pomagający producentom mięsa i drobiu w strategicznej optymalizacji procesów produkcyjnych, zmniejszeniu ich wpływu na środowisko i wydobyciu dodatkowego procentu produktu z surowców, które mają wymierny wpływ na wyniki finansowe. Dawniej pomijane produkty uboczne, takie jak krew, kości, odtłuszczone DAF (flotacja rozpuszczonym powietrzem), tłuszcze jadalne, żelatyna i inne, zyskują obecnie nowe uznanie w sektorach żywności i biopaliw.
Alfa Laval sprzedaje sprzęt dla przemysłu białkowego od ponad 100 lat, odkąd sprzedano pierwszy separator wysokoobrotowy do oddzielania faz oleju i wody. Obecnie sprzedajemy sprzęt, moduły i kompletne rozwiązania procesowe dla przemysłu białkowego, wraz z serwisem i częściami zamiennymi. Dzięki temu doświadczeniu jesteśmy w stanie nie tylko dostarczyć odpowiednie urządzenie, ale przede wszystkim zapewniać wsparcie w celu osiągnięciu jak najlepszy rezultatów.
Przemysł białkowy w Alfa Laval ukierunkowany jest na odzyskiwanie białek, tłuszczów i olejów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które są przetwarzane na produkty o wartości dodanej dla żywności, paszy i klasy technicznej. Jesteśmy w stanie dostarczyć zarówno kompletne linie a także pojedyncze komponenty takie jak urządzenia do przenoszenia ciepła, przepływu płynów, czy separacji.

 

Urządzenia Alfa Laval są szeroko stosowane do przetwarzania produktów ubocznych z przemysłu rybnego i mięsnego. Stosuje się je przy przetwarzaniu: ryby i produkty uboczne z ryb, kiszonkę z ryb, tkanki miękkie, mięso, kości, krew.
Po podgrzaniu surowca rybnego lub zwierzęcego zazwyczaj stosuje się etap separacji. Podgrzany produkt charakteryzuje się szeroką gamą zawartości ciał stałych, wielkością cząstek i lepkością. Wybór najbardziej odpowiedniego i wydajnego sprzętu separacyjnego zależy od charakteru tych ciał stałych i wielkości cząstek. W przypadku produktów o wysokiej zawartości ciał stałych i dużych cząstkach, wirówka dekantacyjna jest idealnym wyborem do separacji cieczy/ciał stałych. W większości zastosowań powstała faza ciekła jest następnie przetwarzana w jednej lub kilku wirówkach talerzowych, w zależności od konkretnych wymagań separacyjnych.
Wirówki dekantacyjne są idealne do oddzielania ciał stałych i cieczy, zapewniając zarówno dobrą klarowność fazy ciekłej, jak i niską zawartość wilgoci w wylocie fazy stałej. Dwa podstawowe typy wirówek dekantacyjnych Alfa Laval to: 2-fazowe (rozdzielenia ciał stałych i cieczy) i 3-fazowe (produkt wsadowy jest rozdzielany na jedną fazę stałą i dwie fazy ciekłe).
Wirówki talerzowe są idealne do szerokiego zakresu zadań separacyjnych, które obejmują niższe stężenia ciał stałych i mniejsze rozmiary cząstek i kropelek. Dotyczy to zarówno separacji ciecz/tłuszcz, jak i ciecz/ciało stałe. Wirówki talerzowe oddzielają ciała stałe i jedną lub dwie fazy ciekłe od siebie w jednym ciągłym procesie. Wirówki talerzowe Alfa Laval stosowane w przemyśle przetwórstwa ryb i mięsa są samoczyszczące. Umożliwiają częściowe usuwanie ciał stałych za pomocą specjalnego systemu, który otwiera otwory na obwodzie misy w kontrolowanych odstępach czasu w celu usunięcia zebranych ciał stałych. Wirówki talerzowe Alfa Laval są dostępne w trzech podstawowych typach, do stosowania jako koncentratory, oczyszczacze i klarowniki. Koncentratory są zwykle używane do zagęszczania lekkiej fazy zdekantowanej cieczy. Oczyszczacze polerują tłuszcze/oleje poprzez usuwanie resztkowej wilgoci i drobnych ciał stałych. Klarowniki są używane do usuwania niewielkich ilości zawieszonych ciał stałych do momentu osiągnięcia poziomów bliskich zeru. Wirówki dyszowe są również dostępne, gdy wymagana jest obsługa wysokich poziomów ciał stałych. Są one zwykle używane tylko w specjalnych warunkach procesowych.
W celu jak największej efektywności procesu oraz ograniczeniu kosztów Alfa Laval wprowadziła na rynek innowacyjny dekanter Oil Plus. Został on opracowany specjalnie do wydajnej ekstrakcji oleju i tłuszczu w procesach spożywczych. Dzięki unikalnej konstrukcji wirówka dekantacyjna Foodec Oil Plus umożliwia odzyskanie praktycznie całego wolnego oleju dostępnego w surowcu, zapewniając maksymalne wykorzystanie surowca.
Wirówki dekantacyjne Foodec Oil Plus są bardzo wytrzymałe w odniesieniu do zmiennych warunków przepływu i są w stanie poradzić sobie z wysokim poziomem ciał stałych w surowcu, a także dużymi wahaniami zawartości oleju – bez konieczności interwencji operatora. Są bardzo łatwe w obsłudze i czyszczeniu za pomocą programów płukania/CIP. Uzyskany olej jest wyjątkowo czysty, a jego dalsze przetwarzanie nie jest wymagane. Dekanter Alfa Laval Oil Plus ekstrahuje praktycznie każdą kroplę wolnego oleju lub tłuszczu, o czystości dochodzącej do 99,5%, z niewielkimi śladami ciał stałych. Jesteśmy w stanie dostarczyć moduły testowe które są łatwe do podłączenia i użycia. Dzięki temu w prosty sposób można zademonstrować ich działanie oraz sprawdzić potencjalne rezultaty.

 

Foodec Oil Plus można stosować w pojedynczym etapie separacji lub w połączeniu z drugim dekanterem. Pierwsza konfiguracja jest zalecana, gdy zawiesina jest zwykle bardzo mokra, a ilość ciał stałych nie jest istotna. Dwuetapowy proces dekanterowy jest zwykle zalecany, gdy głównym celem jest maksymalna ekstrakcja oleju, suchość ciasta i niska zawartość tłuszczu w ostatecznych suchych ciałach stałych. Jednostki dekantacyjne Foodec Oil Plus łatwo zintegrować z dowolnym istniejącym procesem.
Wirówki dekantacyjne wyposażone w napędy o zmiennej częstotliwości (VFD) są dostępne z rozwiązaniami sterującymi, aby spełnić określone wymagania operacyjne, od podstawowych operacji dekantacyjnych po zaawansowane funkcje. Automatyzacja dekantacji Alfa Laval może również pomóc w osiągnięciu określonych celów wydajnościowych procesu, wraz z łatwymi, zautomatyzowanymi regulacjami procesu. Wirówki Alfa Laval można wyposażyć w sprzęt IoT, aby usprawnić podejmowanie decyzji opartych na danych, które zapewniają dłuższy czas sprawności i niższe koszty posiadania. Następnie możesz szybko i łatwo uzyskać dostęp do kluczowej wiedzy specjalistycznej Alfa Laval, a także do monitorowania stanu i optymalizacji procesów. Aby więcej informacji, odwiedź stroną internetową Alfa Laval.

 

Łukasz Jóźwik
Alfa Laval Polska Sp. z o.o.
alfalaval.com