Wydajne procesy produkcyjne, jednolita wysoka jakość: Trymery marki Bettcher ułatwiają obróbkę mięsa w firmie EDEKA Südwest Fleisch.

Mimo technizacji w centrum naszej uwagi pozostaje rzemiosło rzeźnicze – tak brzmi przepis na sukces w firmie EDEKA Südwest Fleisch. W rzemieślniczej obróbce szynki, polędwicy wieprzowej i wielu innych wyrobów zakład stawia na innowacyjne trymery Quantum Flex X1000 marki Bettcher. Na pierwszy rzut oka małe, niepozorne narzędzia, które w codziennej pracy przynoszą ogromne efekty: Pomagają utrzymać wydajność procesów produkcyjnych oraz jednolitą jakość produktów – w ostatecznym rozrachunku podnosząc zyski.

 

EDEKA Südwest Fleisch to filia należąca w stu procentach do EDEKA Südwest, drugiej pod względem wielkości spółki regionalnej EDEKA. Nowy zakład powstał w Rheinstetten koło Karlsruhe. Budowę ukończono w 2011 roku. Każdego dnia, przy zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, przetwarza się w nim około 250 ton mięsa na wysokiej jakości wyroby mięsne i wędliniarskie. Trafiają one do stoisk obsługowych i samoobsługowych w ponad 1100 punktach handlowych. W gronie około 1200 pracowników zakładów jest ponad 80 wykwalifikowanych rzeźników. Asortyment z Rheinstetten obejmuje między innymi ofertę firmowej marki Gutfleisch oraz produkty bio i własną markę Hofglück, promującej poprawę dobrostanu zwierząt. Portfolio produktów jest ogromne: Oferta przewiduje ponad 400 artykułów uzyskiwanych w procesie rozbiórki samego tylko mięsa wieprzowego. Na przykład z udźca, tak cennej części wieprzowiny, każdego dnia wykrawa się ponad 20 różnych kawałków mięsa. Najwyższą półkę asortymentu zajmują „dryaged” produkty Premium z wołowiny, które przechodzą proces sezonowania na sucho. Jednak niezależnie, czy chodzi o mięso wieprzowe czy wołowe i niezależnie od produktu końcowego, w firmie EDEKA Südwest Fleisch uważa się, że w całym procesie wytwórczym najważniejsze jest zamiłowanie do sztuki rzeźnickiej: Produkty są wykrawane klasycznymi metodami rzemieślniczymi, bowiem każdy kawałek mięsa wygląda inaczej i dlatego też wymaga nieco innego potraktowania. Właśnie z tego powodu, mimo całej technizacji, przetwórstwo mięsa w zakładach w Rheinstetten opiera się w dużym stopniu na pracy ręcznej.

 

Trymer idealnie dopasowany do zastosowania, wyższy uzysk

Aby maksymalnie podnieść wydajność pracy ręcznej, w firmie EDEKA Südwest Fleisch używa się małych, na pierwszy rzut oka niepozornych urządzeń: innowacyjnych trymerów do mięsa marki Bettcher Industries Inc. Przedsiębiorstwo ma swoją siedzibę w amerykańskim stanie Ohio oraz europejską filię Bettcher GmbH w szwajcarskim Dierikon. To czołowy na świecie dostawca wysokowydajnych noży i trymerów do użytku przemysłowego. Noże krążkowe marki Bettcher ułatwiają pracę, podnosząc uzysk w zakładzie. Po dobraniu właściwego ostrza, z każdego kawałka mięsa udaje się uzyskać

jeszcze kilka dodatkowych gram, co Bettcher chętnie i dobitnie demonstruje swoim klientom. W dużych zakładach, takich jak EDEKA Südwest Fleisch, bardzo szybko przekłada się to na wynik ekonomiczny.

 

Od 2013 roku zakład przetwórstwa mięsnego stosuje innowacyjne urządzenia

Od samego początku korzysta też z fachowego doradztwa specjalistów z firmy Bettcher. Dla dostawcy trymerów nie ma standardowych zastosowań: Eksperci z Bettcher – tak nazywany jest w firmie zespół bezpośrednich konsultantów, złożony w przeważającej części z wykwalifikowanych rzeźników – odwiedzają nasze zakłady, przyglądają się naszej pracy i na tej podstawie proponują idealnie dopasowane rozwiązania. W 2019 roku firma EDEKA Südwest Fleisch wymieniła dotychczasowe urządzenia na nowe trymery Quantum Flex X1400. W tej najnowszej serii Bettcher wykonał kolejny krok w doskonaleniu różnych właściwości. Trymery są o 15 procent lżejsze od poprzednich modeli. Mają bardzo niski poziom wibracji, ergonomiczny kształt i dobrze układają się w dłoni. Każdy pracownik może je sobie indywidualnie dopasować, dopierając np. różnej wielkości uchwyty, podpórki pod kciuk, itd. Każde urządzenie posiada element dystansowy, którym reguluje się głębokość skrawania. Specjalna dźwignia bezpieczeństwa gwarantuje natychmiastowe zatrzymanie pracującego urządzenia, gdy tylko palce dłoni zwolnią uchwyt. Noże są systematycznie ostrzone na szlifierce specjalnie dostosowanej do charakterystyki ostrzy. Pod względem rozmiarów i średnicy noży, kąta odchylenia ostrzy, regulacji głębokości i prędkości obrotowej silników trymery są dokładnie dopasowane to produktów i zastosowania. Wszystkie te elementy umożliwiają wydajniejszą pracę przy mniejszym nakładzie sił. Nowe trymery Quantum Flex X1000 mają pewną wyjątkową cechę, która przynosi szczególne korzyści firmie EDEKA Südwest Fleisch: Uchwyty narzędzi bez problemu współpracują z każdym silnikiem marki Bettcher. Dzięki temu firma EDEKA Südwest Fleisch może nadal korzystać z posiadanych przez zakład silników.

 

Kawałki mięsa równomierne pozbawione tłuszczu, jednolita wysoka jakość

Zakład przetwórstwa mięsnego wykorzystuje bardzo poręczne trymery na linii wytwarzającej towary wysyłkowe oraz surowe mięso do produkcji szynki gotowanej. Trymery Quantum Flex X1400 usuwają resztki skórki wieprzowej, pozostawiając chude mięso. Narzędzia znajdują zastosowanie także przy klasycznym wykrawaniu mięsa: Tłuszcz jest równomiernie usuwany z polędwicy wieprzowej aż do srebrzystej osłony. Noże krążkowe przeciągane z wierzchu nad płatami mięsa wykonują regularne cięcia. W efekcie artykuły wypuszczane z produkcji są bardzo jednolite. Znakomicie koresponduje to z pojmowaniem jakości w firmie EDEKA Südwest Fleisch. Po otwarciu zakładów w Rheinstetten firma EDEKA Südwest Fleisch ponownie sama zajmuje się procesem rozbiórki mięsa. Przez krótki czas usługa ta była zlecana innej firmie. Tym samym przedsiębiorstwo zapewnia sobie kontrolę nad przyjęciem towaru oraz nadzór na procesami i może wykonywać rzemieślniczą część prac zgodnie z własnymi wysokimi wymogami jakości. Trymery marki Bettcher w idealny sposób wpisują się w tę koncepcję.

 

Ergonomiczny design ułatwiający stosowanie

Niepodważalnym atutem trymerów marki Bettcher jest łatwość obsługi: Po krótkim wdrożeniu z urządzeniem radzą sobie nawet mniej wprawni lub niewykwalifikowani pracownicy. Znacznie łatwiej bowiem nauczyć się obchodzenia z nożami krążkowymi, niż z tradycyjnym nożem. Równocześnie, ze względu na ergonomiczny design praca nie jest tak męcząca, jak dawniej. Dzięki temu uzyskuje się w produkcji znacznie wyższą wydajność. Jeden pracownik zakładu mięsnego jest w stanie obrobić przy użyciu trymera około 300 szynek w ciągu godziny. W zakładzie szacuje się, że w czasach, gdy do obróbki mięsa używano noży konwencjonalnych, do uzyskania tego samego wyniku na tym etapie prac potrzebnych było trzech pracowników. Dlatego jednym z kryteriów decydujących o zastosowaniu trymerów w firmie EDEKA Südwest Fleisch, oprócz łatwości obsługi, była świetna ergonomia narzędzi. Od samego początku, gdy tylko przystąpiono do budowy nowoczesnego zakładu w Rheinstetten, kładziono nacisk na poprawę warunków pracy, aby przeciwdziałać niedoborom wykwalifikowanego personelu: Zamiast na zimnej podłodze pracownicy stoją na podestach o regulowanej wysokości. Pracę mają im ułatwiać ergonomiczne narzędzie, takie jak trymer Quantum Flex X1400. Zadowolenie w zakładach w Rheinstetten wywołuje jeszcze jeden efekt uzyskany dzięki eksploatacji tych urządzeń: bardzo niski odsetek zwolnień chorobowych wśród pracowników pracujących z użyciem noży krążkowych.

 

Ze względu na wysoki poziom zadowolenia z narzędzi Quantum Flex X1400, w połączeniu z wykwalifikowanym doradztwem ze strony zawodowych rzeźników pełniących rolę konsultantów i kompleksowym, szybko reagującym serwisem firma EDEKA Südwest Fleisch w dalszym ciągu stawia na ścisłą współpracę partnerską z firmą Bettcher, chcąc cały czas dostarczać swoim klientom produkty najwyższej jakości.