Rarytasy dla smakoszy

Z Marcinem i Piotrem Tieśluk rozmawia Katarzyna Salomon

 

Podczas XXXI certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” aż cztery produkty firmy Smak Tradycji zdobyły maksymalną liczbę punktów. Proszę o przedstawienie zwycięzców.
Oznaczeniem „TOP PRODUKT” zostały wyróżnione: kiełbasa szlachecka, polędwica staropolska i boczek staropolski – wyroby wędzone metodą tradycyjną, w wędzarni opalanej drewnem olchowym i bukowym, a także polędwica dojrzewająca w ziołach – produkt tradycyjnie suszony. Nagrodzona kiełbasa jest najchudszą w naszej ofercie. Duże kawałki schabu oraz znakomicie dobrane przyprawy, w tym ziarna gorczycy, sprawiają, że ten wyrób spełnia wymagania nawet największych kulinarnych ekspertów. Tradycyjnie wędzona polędwica kruchość i delikatność swojej konsystencji zawdzięcza staropolskiej recepturze peklowania na sucho, natomiast doskonale skomponowane przyprawy nadają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Kolejny produkt to wyselekcjonowany kawałek polędwicy natarty przyprawami, czosnkiem i solą odwieszony do suszarni, gdzie dojrzewa, nabierając niepowtarzalnego smaku – podlaski specjał wykonywany w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Z kolei boczek staropolski stanowi rarytas dla prawdziwych smakoszy – marynowany w sosie własnym w dębowej beczce, w towarzystwie ziół i czosnku, które nadają mu niebywałego aromatu.

 

Co według Państwa przesądziło o ich sukcesie?
Są to wyroby produkowane z wysokiej jakości mięsa przy użyciu wyselekcjonowanych przypraw. Co więcej, powstają w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swoim smakiem nawiązują do staropolskiej tradycji wędliniarskiej, głęboko zakorzenionej wśród mieszkańców Podlasia.

 

Skąd wziął się pomysł na przystąpienie do udziału w Certyfikacji Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i zgłoszenie swoich wyrobów do oceny przez Lożę Ekspertów?
Do udziału w certyfikacji zachęcili nas klienci, którzy byli przekonani, że nasza pasja i dbałość o jakość na każdym etapie produkcji zaowocuje sukcesem. Tak też się stało.

 

Czy wyróżnione produkty są również tymi, które są najczęściej wybierane przez Waszych klientów?
Nasza oferta, poza nagrodzonymi produktami, obejmuje szeroki wybór kiełbas i szynek, a także balerony, pasztety, kaszanki, salcesony czy słoninę, ale to właśnie zgłoszone przez nas wyroby cieszą się największym powodzeniem wśród klientów. Wszystkie produkowane przez nas specjały stanowią odpowiedź na potrzeby świadomych konsumentów poszukujących produktów wysokiej jakości, wykonanych bez użycia sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Ponadto wielu klientów rozsmakowuje się w nich z sentymentem, przypominając sobie smaki dzieciństwa czy rodzinne strony.

 

I ostatnie pytanie, czy według Państwa, takie programy, jak „Doceń polskie” są potrzebne konsumentom, i dlaczego?
Programy, wyróżniające produkty wyselekcjonowane przez ekspertów, dają klientom pewność, że nabywane przez nich wyroby są polskiego pochodzenia, odznaczają się niebywałym smakiem, a cena jest proporcjonalna do jakości. Wśród mnogości dostępnych na rynku produktów trudno jest podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego artykułu – oznaczenie „Doceń polskie” stanowi doskonałą wskazówkę i daje konsumentowi gwarancję satysfakcji.

 

Dziękuję za rozmowę.