Ishida X-RAY gwarantem wysokiej jakości dla eksportu frankfurterek  

System inspekcji X-ray firmy Ishida umożliwia czołowemu niemieckiemu producentowi wędlin i wyrobów mięsnych, firmie Goldschmaus Natur realizację najwyższej jakości  produkcji spożywczej,  jaka jest wymagana przy eksporcie frankfurterek do Japonii.                                                          

 

W fabryce Goldschmaus Natur w Garrel w regionie Münsterland został zainstalowany system Ishida model IX-GA-2475, zaprojektowany do kontroli małych produktów przy dużych prędkościach. Zadaniem urządzenia jest wykrywanie niepożądanych ciał obcych w produkcie. Produktem, w tym przypadku są frankfurterki kontrolowane przed ich zapakowaniem. Kiełbaski z Goldschmaus Natur są produkowane zgodnie ze specjalną recepturą według wymogów japońskiej branży gastronomicznej i cateringowej.

 

Produkt jest transportowany na linię produkcyjną w tzw sznurach na specjalnych wózkach wędzarniczych, gdzie dalej jest ręcznie podawany na linię technologiczną. Po odcięciu od sznura, oddzielone od siebie o zaledwie kilka centymetrów poszczególne kiełbaski przechodzą z dużą prędkością przez system inspekcji X-ray Ishida.

 

Opatentowana przez Ishida i wykorzystywana w systemie inspekcji X-ray technologia została oparta o oprogramowanie stosujące inteligentny algorytm genetyczny, (GA- Genetic Algorithm). Dzięki GA analiza danych obrazowych w kolejnych generacjach pozwala maszynie uzyskiwać nadzwyczaj wysoki poziom precyzji inspekcyjnej. W związku z faktem, że podobne kontaminanty są wykrywane wielokrotnie w produkcji tego typu produktu, co kiełbaski, system może być optymalizowany w kierunku wychwytywania tych właśnie elementów niepożądanch. Urządzenie gromadzi cenne informacje wizualne i numeryczne, które pomagają wyeliminować źródła zanieczyszczeń, zwłaszcza te o charakterze nawrotowym. Zastosowanie systemu od Ishida pozwala firmie Goldschmaus Natur wykazać poprawność procesów produkcji  i pakowania.

 

Urządzenie Ishida IX-GA 2475 realizuje swoje zadanie z prędkością taśmy 60 metrów na minutę, kontrolując do 200 kiełbasek na minutę. System kontroli X-ray potencjalnie może dostarczać wyższą wydajność, jednak o tempie decyduje tempo przycinarki.

 

System pomimo dużej prędkości operacyjnej,  niezawodnie wykrywa ciała obce, takie jak: kawałki metalu, szkło, plastik chrząstki oraz kości. Wymóg poziomu wiarygodnego wykrywania kawałków metalu o średnicy 0,6 mm, szkła o średnicy 2 mm i plastiku o średnicy 5 mm jest spełniany co potwierdzają dodatkowo regularne kontrole sprawdzające skuteczność operacyjną stosujące  specjalnie spreparowane produkty testowe.

 

 

Ponadto system może wychwycić i odrzucić kiełbaski, które wykazują inne wady, takie jak na przykład sztuki zawierające grudki zbitych ziół czy sztuki uszkodzone mechanicznie. Specjalne szybkie ramię odrzutnika kieruje odrzuty do pojemnika na odpady. Wszystkie informacje trafiają i są gromadzone w Rejestrze Danych (data log). Funkcja ta pomaga wyeliminować źródła powtarzających się kontaminacji, stanowiąc jednocześnie potwierdzenie tego, że procesy produkcyjne są realizowane prawidłowo i że są prawidłowo skonfigurowane.

 

Nowy system inspekcji X-ray jest eksploatowany w Goldschmaus Natur głównie w trybie dwuzmianowym. Zaprojektowana według wymogu klasy IP65 konstrukcja pozwala na bezproblemową pracę w wilgotnym środowisku linii produkcyjnej. Kwestia obsługi i zapoznanie się z nowym, w znacznym stopniu niewymagającym konserwacji  urządzeniem, nie zajęła operatorom wiele czasu. System inspekcji X-ray jest łatwy w eksploatacji oraz posiada funkcję auto-konfiguracji a gotowość roboczą osiąga w czasie 90 sekund. Precyzyjne regulacje konfiguracyjne można wykonywać podczas pracy bez przerywania produkcji. System posiada do 100 wstępnych i programowalnych ustawień konfiguracyjnych, co ułatwia bardzo szybkie przezbrojenia między produktami.

 

Dla Michaela Schmolke, Kierownika Technicznego w Goldschmaus, zalety tego systemu inspekcji X-ray są przejrzyste: „Maszyna potrafi znaleźć wszelkiego rodzaju ciała obce – i nie tylko metalowe. Ponadto, żaden inny system na rynku nie potrafi dokonać detekcji ciał obcych przy tak dużych prędkościach. ”

 

O nowym systemie kontroli rentgenowskiej zostali również poinformowani klienci firmy. Firma dała tym samym wyraźny komunikat, że Goldschmaus Natur jest przedsiębiorstwem zaangażowanym w proces utrzymywania najwyższych standardów kontroli jakości.

 

www.ishidaeurope.com.pl

 

Grupa Goldschmaus

 

Grupa Goldschmaus z siedzibą w Garrel koło miasta Cloppenburg to swoisty sojusz regionalnych firm specjalizujących się w produkcji wołowiny i wieprzowiny. Mięso jest pozyskiwane z gospodarstw należących wyłącznie do regionalnych spółdzielni. Aby zapewnić tzw. zintegrowany łańcuch wartości, grupa zajmuje się wszystkimi operacjami przetwarzania mięsa pod tzw. jednym dachem. Firma Böseler Goldschmaus jest odpowiedzialna za ubój i rozbiór zwierząt. Spółka zależna Goldschmaus Natur odpowiada za przygotowanie mięsa do fazy „gotowości wprowadzenia na rynek” ( tzw. „market-ready”) , przetwarza je w kierunku stworzenia szeregu specjałów mięsnych i wędliniarskich, w oparciu o starannie dobrane składniki i receptury. Trzecim członkiem sojuszu jest firma GTH Garreler Tiefkühlhaus, która odpowiada za kwestie magazynowania i chłodni. Natomiast firma Goldschmaus Logistik odpowiada za logistykę tj. flotę pojazdów i dostawy produktu do detalistów. (www.goldschmaus.de)