”Wybrane zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i jakości produktów mięsnych”

W kwietniu br., w Poznaniu, odbyła się konferencja pt. ”Wybrane zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i jakości produktów mięsnych”. Jej organizatorem była firma ALS, posiadająca akredytowane laboratoria mikrobiologiczne oraz laboratorium badań sensorycznych i konsumenckich. Wśród zaproszonych prelegentów na spotkaniu obecny był Pan Remigiusz Pomykała z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, który podzielił się z uczestnikami wiedzą na temat zagrożeń mikrobiologicznych, przybliżył rolę laboratorium w procesie zapewnienia jakości oraz interpretacji wyników badań. Pani Katarzyna Szatkowska z Centrum Znakowania Żywności, współpracująca na co dzień z ALS, skupiła się w swoim wykładzie na problematyce znakowania żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami. W tematykę badań konsumenckich i sensorycznych, wprowadziła natomiast uczestników Joanna Krawczak Sensory Business Manager ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o.o. , nakreślając korzyści wynikające z przeprowadzania badań z udziałem własnego panelu sensorycznego jak również rekrutacji zewnętrznej (panelu konsumenckiego). Konferencję zakończył test sensoryczno-konsumencki kabanosów oraz prezentacja wyników badań.

 

Patronat nad spotkaniem sprawował miesięcznik „Rzeźnik polski”.

Zapraszamy do galerii zdjęć z konferncji >