Podczas tegorocznych targów Polagra Food, w dniach 8-10 maja, odbędzie kolejna edycja Ogólnopolskiego Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa. To będą 3 dni, których głównym bohaterem będzie mięso wieprzowe.
Forum ma na celu wskazywanie najnowszych trendów i kierunków rozwoju pojawiających się w branży mięsnej takich jak chociażby kreowanie „żywności wygodnej”, a także promowanie żywności dobrej jakościowo, bez względu na stopień przetworzenia.
W tym roku w ramach Forum odbędą się warsztaty kulinarne, których tematyką przewodnią będzie mięso wieprzowe. Poprowadzą je m.in.: Krzysztof Kucharski (Restauracja „3 Kolory”, ABC Kuchni), Andrzej Gołąbek (Restauracja „Republika Róż”), Wojciech Wojtkowiak (Restauracja „Salon z Ogrodem”), Marcin Deckert (Hotel Wielspin), Jakub Grajkowski (Hotel Wielspin) oraz Mateusz Biernat (uczestnik MasterChef Junior) i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.
Podczas Forum, w eksperckim gronie, zostaną również przedstawione zalety wynikające ze spożywania mięsa wieprzowego. Opowiedzą o nich prof. Dariusz Lisiak (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego) oraz dr Bożena Grześ (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Drugiego dnia Forum
z kolei odbędzie się panel, w trakcie którego zostanie przedstawiona charakterystyka współczesnego konsumenta wieprzowiny i jego oczekiwania wobec produktu. To wiedza, którą warto posiadać, gdy w ofercie firmy znajduje się mięso i jego przetwory.
Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa organizowane jest przez Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, a finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Szczegółowy program Forum dostępny jest na stronie targów Polagra Food >>>
Przypominamy, że targi POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się wiosną, w dniach 8-10 maja. Cały program szkoleń, prelekcji i wykładów dostępny jest na www.polagra-food.pl – w zakładce WYDARZENIA SPECJALNE.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.
Kontakt dla mediów: Katarzyna Świderska, e-mail: katarzyna.swiderska@mtp.pl, tel. 691 033 850.