Jak smaczne i zdrowe mięso od rzeźnika znajduje się na Twoim talerzu?

Produkcja mięsa to proces, który obejmuje wiele etapów, od hodowli zwierząt po przetwórstwo i pakowanie. Każdy z tych etapów wymaga odpowiednich rozwiązań. Przeczytaj, jak gazy i technologie gazowe mogą zapewnić wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów mięsnych w całym procesie przetwórstwa.

 

Hodowla zwierząt
Pierwszym krokiem w produkcji mięsa jest hodowla zwierząt. Kluczowym elementem jest zdrowa karma, która musi być przechowywana w odpowiednich warunkach, aby zabezpieczyć ją przed wpływem niekorzystnych czynników. Wysokiej jakości zboże jest podstawą zdrowej karmy, a jego przechowywanie w zmodyfikowanej atmosferze bogatej w CO2 pomaga w utrzymaniu jego jakości.

 

Ubój zwierząt
Kolejnym etapem jest ubój zwierząt, który odbywa się w specjalnych komorach z wykorzystaniem CO2 do głuszenia. Jest to metoda, która zapewnia humanitarne traktowanie zwierząt oraz wysoką jakość mięsa.

 

Przetwórstwo i pakowanie
Przetwórstwo mięsa obejmuje procesy chłodzenia, mieszania i mrożenia. W tym celu stosowane są gazy ciekłe oraz urządzenia, które zapewniają odpowiednią obróbkę mięsa i jego wyrobów. Na końcowym etapie produkcji, mięso jest pakowane w opakowania jednostkowe i zbiorcze z wykorzystaniem gazów Freshline® MAP, które skutecznie przedłużają świeżość produktów.
Przechowywanie
Zmodyfikowana atmosfera, bogata w CO2, jest stosowana w celu zastąpienia atmosfery otaczającej produkt. Skuteczność tej metody zależy od temperatury, wilgotności, stężenia i czasu użycia. Jest ona odpowiednia dla produktów spożywczych przechowywanych w silosach, szczelnych komorach, paletach lub big bagach oraz w celu uniknięcia zanieczyszczenia już zapakowanych produktów.

 

Fumigacja
Do fumigacji, jako alternatywę szkodliwych substancji chemicznych, można stosować dwutlenek węgla pod ciśnieniem. W raz z szybką dekompresją po stosunkowo krótkim czasie stosowania, jest wysoce skuteczną, ekologiczną metodą w zwalczaniu szkodników owadzich w produktach spożywczych Wzrost ciśnienia zwiększa ilość CO2, który może rozpuścić się w płynach wewnętrznych owadów, co zwiększa skuteczność zastosowania. Ponadto, podczas dekompresji, gaz wydostający się z komórek powoduje uszkodzenie ich ścian, co dodatkowo zwiększa skuteczność tej metody.

 

Produkcja mięsa to skomplikowany proces, który wymaga zastosowania właściwych technologii i rozwiązań na każdym etapie, począwszy od hodowli zwierząt, aż po pakowanie produktów. Dzięki zastosowaniu gazów spożywczych linii Freshline® firmy Air Products możliwe jest utrzymanie wysokiej jakości mięsa oraz jego wyrobów, co przekłada się na smaczne i zdrowe produkty na Twoim talerzu.

 

 

Katarzyna Góra
Kierownik Produktu Gazy Spożywcze, Air Products