
Woda w przemyśle mięsnym obecna jest na każdym etapie produkcji. Począwszy od przygotowania surowca, poprzez procesy technologiczne i energetyczne, na aspektach higienicznych kończąc. Właściwie uzdatniona woda powinna przede wszystkim spełniać kryteria wody pitnej, określonej Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Zapewnia to z jednej strony bezpieczeństwo produktu, a z drugiej – daje podstawy do dalszego uzdatniania wody na cele produkcyjne. Dezynfekcja wody zapewnia bezpieczeństwo żywności i odpowiednią jakość produktów, a to gwarantuje producentom ochronę reputacji marki oraz zaufanie Klientów. Coraz częściej do odkażania wody stosuje się dwutlenek chloru. Jest znacznie skuteczniejszy niż podchloryn sodu, działa bez względu na pH wody, a także nie zmienia smaku i zapachu wody. Procesy takie, jak sterylizacja, pasteryzacja, ale też chłodzenie czy produkcja pary; w których występuje wymiana ciepła, wymagają wody ustabilizowanej pod kątem występowania osadów i korozji. Do tych procesów należy zaprojektować odpowiednią technologię uzdatniania wody, np. zmiękczanie, demineralizacja, automatyczne odsalanie i korekta chemiczna. Prawidłowo zaplanowany dobór urządzeń do uzdatniania wody skutkować będzie także obniżeniem kosztów eksploatacyjnych i utrzymania ruchu oraz oszczędnościami mediów energetycznych. Ponadto należy pamiętać, że w przemyśle mięsnym wszelkie dodatki chemiczne używane do wody (np. produkcja pary) muszą być zatwierdzone do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz uznane za bezpieczne przez odpowiednie instytucje (atest PZH). Woda w przemyśle mięsnym to nie tylko bezpieczeństwo żywności, lecz także kluczowy element wpływający na jakość produktów, koszty operacyjne, eliminację awarii – jej odpowiednie uzdatnianie to inwestycja w efektywność i reputację firmy.
Marta Marjanowska
Dyrektor Zarządzający / Prokurent
Przedsiębiorstwo Marcor Sp. z o.o.