Pismo w sprawie mięsa laboratoryjnego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Stowarzyszenia branżowe mówią „NIE” laboratoryjnemu mięsu i apelują do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o stanowcze działanie i ochronę polskiego rynku mięsa!

Poniżej treść przesłanego pisma.

 

Szanowny Panie Ministrze,

 

My, polscy rolnicy i przetwórcy sprzeciwiamy się wszelkim próbom wprowadzania na rynek Unii Europejskiej żywności wytwarzanej w laboratorium. Jej promocja jako bezpiecznej
i zrównoważonej alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowi nieuczciwą konkurencje dla produkcji rolnej. Mówimy stanowcze „nie” imitacjom laboratoryjnych produktów zwierzęcych takich jak na przykład mięso lub mleko, które nie mogą zastąpić naturalnej hodowli zwierząt. Nasz apel o ochronę polskiej produkcji zwierzęcej kierujemy,
w związku informacjami, które docierają do nas z Unii Europejskiej. Do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności- EFSA wpłynął wniosek o zgodę na wprowadzenie do obrotu na obszarze Unii wołowego mięsa laboratoryjnego. Za chwilę pojawią się kolejne bo w ślad za jedną z holenderskich firm podążają także firmy z Niemiec, Hiszpani i innych krajów. Dziś
w sumie blisko 200 firm na świecie zajmuje się produkcją imitacji produktów zwierzęcych.

 

To ważny moment dla naszej branży, w którym waży się przyszłość nie tylko polskiej branży mięsnej ale także całego polskiego rolnictwa jako systemu naczyń połączonych.

W przypadku uznania tzw. nowej żywności przez EFSA, jej ostateczne zatwierdzenie będzie zależało od głosowania przedstawicieli krajów członkowskich w Komitecie Stałym ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF Committee).  To ważne głosowanie prowadzone z zasadą większości kwalifikowanej, w którym głos Polski może być niewystarczający do odrzucenia tzw. nowej żywności. Zakładając nawet, że  laboratoryjna żywność nie uzyska głosów co najmniej 16 państw członkowskich reprezentujących minimum 65 proc. ludności Unii, sprawa może zostać przekazana do rozpatrzenia Radzie UE.

 

Dlatego zwracamy się o wsparcie do Pana Ministra. Pańskie zdecydowane stanowisko, zaangażowanie i ogromne doświadczenie poparte wieloletnią pracą w Parlamencie Unii Europejskiej może okazać się kluczowe w ochronie naszej branży.

 

Przy okazji dyskusji na temat próby wprowadzania produktów imitujących mięso warto przeanalizować oceną skutków społecznych, środowiskowych, gospodarczych. Dziś oprócz wielu „niewiadomych” dotyczących składu produktów z próbówki, nie jesteśmy w stanie z góry ocenić długofalowych skutków wprowadzenia tego typu innowacji dla zdrowia konsumentów.

Poza tym wbrew obiegowej opinii wytwarzanie produktów w laboratorium jest procesem bardzo energochłonnym. Potwierdza to raport z 2022 roku Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju OECD. Czytamy w nim, że wytworzenie 1 kg produktów
w laboratorium wymaga znacznie więcej energii niż wytworzenie 1 kg mięsa. Zwiększanie udziału tego sztucznego białka we wspólnym rynku przyniesie negatywne skutki nie tylko dla produkcji zwierzęcej, ale także dla roślinnej przez silne osłabienie popytu. Rolnictwo zrównoważone opiera się na równowadze między produkcją roślinną i zwierzęcą. Zakłócenie tej delikatnej równowagi spowoduje także konieczność zwiększenie produkcji nawozów sztucznych w miejsce naturalnych co będzie przeciw skuteczne dla osiągania celów klimatycznych.

 

Aktualnie sektor produkcji zwierzęcej stanowi 45% całkowitej działalności rolniczej w Unii Europejskiej. Bezpośrednio pracuje w nim 4 mln osób i pośrednio odpowiada on za zatrudnienie 30 mln osób. Ewentualne,  zastępowanie tradycyjnej produkcji zwierzęcej fabrykami produkującymi mięso, doprowadziłoby do masowego bezrobocia, zwłaszcza na obszarach wiejskich. Nie wiadomo jeszcze ile miejsc pracy mógłby stworzyć nowy przemysł produktów laboratoryjnych, ale biorąc pod uwagę, że znaczna część produkcji byłaby zautomatyzowana, te miejsca pracy nie będą dostępne dla rolników i pracowników z sektora zwierzęcego.

 

Wobec wielu wyzwań stojących dziś przed polską branżą mięsną, prosimy Pana Ministra
o dalsze wsparcie i zaangażowanie w ochronie naszego rynku. Będziemy również wdzięczni za umożliwienie spotkania z Panem Ministrem.

 

Sygnatariusze

Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

Jerzy Wierzbicki Prezes Zarządu Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

Andrzej Kabat Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

Jacek Klimza  Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i  Producentów Bydła Mięsnego

Jacek Marcinkowski Cechmistrz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy

Tomasz Obszański Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”

Marek Duszyński Przewodniczący Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona

Krzysztof Nykiel Prezes Zarządu Federacja Gospodarki Żywnościowej RP

Wiktor Szmulewicz Prezes Zarządu Krajowa Rada Izb Rolniczych

Jan Klimek Prezes Zarządu Związek Rzemiosła Polskiego

Jacek Strzelecki Prezes Zarządu Związek Polskie Mięso

 

 

Pełne pismo dostępne TUTAJ