Innowacyjna parówka: dłuższy termin przydatności i optymalny proces produkcji

Popularne parówki to największa kategoria w branży mięsnej. Ich produkcje w kraju szacuje się na ok. 10 tys. ton miesięcznie, a wg statystyk co trzeci Polak sięga po nie co najmniej raz w tygodniu. Celem ich producentów jest zapewnienie wysokiej jakości wyrobów, optymalizacja procesów produkcyjnych oraz wydłużenie terminu przydatności do spożycia gotowych produktów. Osłonki na parówki, takie jak Magnum Hot-Dog EX, odgrywają istotną rolę w osiąganiu tych celów, zwłaszcza w kontekście osłonek o małych średnicach.
Osłonki te charakteryzują się wysoką przepuszczalnością dla dymu wędzarniczego oraz pary wodnej, co pozwala na produkcję parówek o tradycyjnym smaku i aromacie. Dzięki ich wykonaniu z poliamidu osłonki te mają wyraźny obkurcz, co pozwala na uzyskanie stabilnej średnicy. Dzięki tym właściwościom nadają się do dalszej dystrybucji i przechowywania w sklepach przez dłuższy okres w porównaniu do ich odpowiedników wyprodukowanych w osłonkach celulozowych i naturalnych.
Aby maksymalnie wykorzystać właściwości opisywanych osłonek, nasi technolodzy MAS-pro dopracowują proces technologiczny do warunków i parku maszynowego w zakładzie. Kluczowe jest zastosowanie zoptymalizowanych procesów.
W procesie wędzenia produkt uzyskuje tradycyjny smak, a sam proces przyczynia się do wydłużenia jego terminu przydatności do spożycia.
Osłonki Magnum Hot-Dog EX pozwalają na mniejsze ubytki masy podczas obróbki termicznej, które wynoszą ok. 2-3%. Osłonki pozwalają na lepsze zachowanie aromatu oraz zmniejszenie utraty wagi podczas przechowywania. Spowolnienie procesu synerezy w gotowym wyrobie wpływa na jakość i trwałość produktu.
Stosowanie ww. osłonek przynosi szereg korzyści podczas samego procesu produkcyjnego. Są mechanicznie odporne, co pozwala na efektywne działanie na liniach o wysokiej prędkości nadziewania, a ich stabilna średnica sprzyja oszczędności czasu i kosztów.
Podsumowując, osłonki Magnum Hot-Dog EX stanowią innowacyjne rozwiązanie w produkcji parówek. Finalny produkt posiada wszystkie pożądane właściwości smakowe oraz może być dłużej przechowywany zarówno w procesie dystrybucji, jak i przez Klienta. To istotne zalety, które z pewnością warto wziąć pod uwagę przy planowaniu produkcji tego typu produktu.

 

Krzysztof Łodej
Dyrektor Handlowy
MAS-POL Kielce