Już za kilka dni branża mięsna spotka się na Kongresie Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day w Warszawie

Światowy Dzień Mięsa to nowa inicjatywa, która ma na celu zjednoczenie i celebrację branży mięsnej na poziomie globalnym. Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day).

 

Gościem specjalnym Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day będzie Sun Linjiang – Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej. Wśród prelegentów są m.in. Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, Janusz Piechociński – prezes Izby Polska Azja i były wicepremier oraz Wiesław Różański – prezes zarządu Unii Producentówi Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI. – Branża mięsna stale musi mierzyć się z nowymi wyzwaniami wynikającymi zarówno z dynamicznie zmieniającej się sytuacji gospodarczej, jak i politycznej na poziomie krajowym i unijnym. Do udziału w Kongresie zaprosiliśmy producentów i ekspertów z zakresu hodowli zwierząt i przetwórstwa mięsnego, by porozmawiać o najważniejszych wyzwaniach dla przyszłości sektora. Światowy Dzień Mięsa ma być okazją do podkreślenia roli mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, a także do wymiany wiedzy na temat innowacji i zrównoważonego rozwoju w tej  dziedzinie w globalnych kontekście żywieniowym – mówi Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.

 

Zrównoważony rozwój

W panelu poświęconym najbliższej przyszłości branży i zrównoważonemu rozwojowi sektora mięsnego, zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i środowiska naturalnego, wystąpią m.in. prof. Stefan Schepers – dyrektor wykonawczy High Level Groups i ekspert
w kształtowaniu dialogu między sektorem publicznym i prywatnym w Unii Europejskiej, Stephen Connally – menedżer Grupy ds. Zrównoważonego Rozwoju ABP oraz Andrzej Jaworski z Izby Gospodarczo-Handlowej.

 

Wyzwania globalne

O współpracy handlowej w ramach Agrohubu pomiędzy Europą Środkową a Chinami podyskutują specjaliści od eksportu żywności do Chin i potencjalni partnerzy po stronie chińskiej. Swój udział zapowiedział m.in. Xu Xiaofeng, minister-radca w Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.
W dyskusji na temat przyszłego potencjału produkcyjnego i eksportowego Ukrainy wezmą udział m.in. Sławomir Szymusiak – dyrektor generalny Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, Grzegorz Brodziak – prezes zarządu Goodvalley Agro SA. oraz Siarhei Horlach – współzałożyciel grupy agrobiznesowej „Pan Kurczak” w obwodzie wołyńskim w Ukrainie.

 

Innowacje i technologie przyszłości

Możliwości sztucznej inteligencji przedstawi Jamila Gordon – prezes i założycielka Lumachain, która znalazła się na liście BBC „100 Women” w 2021 roku za działania na rzecz zmiany społeczeństwa. – AI przynosi ogromny potencjał optymalizacji procesów produkcyjnych, minimalizowania kosztów
i maksymalizowania efektywności. W branży mięsnej, która staje przed wyzwaniami związanymi
z rosnącymi kosztami produkcji oraz zmieniającymi się wymaganiami konsumentów, rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji mogą okazać się kluczowe
– mówi Jacek Strzelecki.

Więcej informacji na stronie www.swiatowydzienmiesa.pl.

 

O Związku POLSKIE MIĘSO

Związek POLSKIE MIĘSO jest największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży mięsnej – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju, jak i na całym świecie.

Misją Związku POLSKIE MIĘSO jest aktywne wspieranie inicjatyw członków i przyczynianie się do rozwoju gospodarczego. Związek dba również o udoskonalenie procesu kształcenia zawodowego, promuje zasady etyki w biznesie i stoi na straży uczciwego postępowania na rynku.

Związek POLSKIE MIĘSO zajmuje się także promowaniem mięsa w Polsce i na arenie międzynarodowej oraz dbaniem o wizerunek branży.

 

Kontakt dla mediów:

Biuro prasowe

Aleksandra Bartos

polskie-mieso@brandnewheaven.pl

tel. 532 315 756