Transport żywności jest jednym z filarów na których opiera się branża transportowa. Produkty spożywcze wymagają specjalnego traktowania podczas ich przewożenia. Dostosowanie warunków transportu do indywidualnych wymagań poszczególnych produktów może w dużej mierze wpływać na zachowanie ich jakości i właściwości sensorycznych. Przede wszystkim zapewniając bezpieczeństwo produktów żywnościowych dla zdrowia konsumentów. Świeże mięso zwierząt rzeźnych ze względu na wysoką wartość odżywczą jest jednym z produktów najszybciej ulegających zepsuciu. Dodatkowo jest bardzo podatne na zanieczyszczenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, aby takich zanieczyszczeń uniknąć w celu utrzymania wysokiej jakości mięsa świeżego i jego przetworów.
Dla zapewnienia konsumentowi poczucia bezpieczeństwa konieczna jest ochrona prawna w postaci odpowiednich regulacji dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Kraje europejskie, a w szczególności kraje wchodzące w skład Unii Europejskiej, dążą do ujednolicenia ustawodawstwa żywnościowego celem, którego jest ochrona zdrowia społeczeństwa, zapewnienie bezpieczeństwa produktów oraz możliwości swobodnej i bezpiecznej wymiany towarowej. Transport i składowanie mają kluczowe znaczenie w łańcuchu dostaw artykułów spożywczych, dlatego niezbędna jest ich kontrola. Przedsiębiorstwa zajmujące się obsługą branży spożywczej powinny na bieżąco oceniać i wdrażać rozwiązania niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności na każdym etapie drogi do finalnego odbiorcy. Stawiając na jakość swoich produktów, producenci coraz częściej stosują się do międzynarodowych norm bezpieczeństwa żywności. Nasza firma wdrożyła standard IFS Food Standard Logistics 2.3, a także wymagania norm ISO 22000:2018 w celu zapewnienia dostarczania produktów najwyższej jakości.
Barbara Korolczuk
Technolog Axo Daniel Bałdyga