Przemysł spożywczy wymaga od posadzek spełnienia szeregu rygorystycznych norm higienicznych i technicznych. Powierzchnie te muszą być odporne na intensywne użytkowanie, działanie czynników chemicznych i ekstremalnych temperatur, jednocześnie zapewniając łatwość utrzymania czystości i bezpieczeństwo produktów oraz personelu.
Ze względu na specyfikę pracy w przemyśle spożywczym, charakteryzującej się wykorzystaniem ciężkich maszyn i substancji chemicznych, niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Jednym z kluczowych elementów jest zastosowanie posadzek o wysokiej odporności na ścieranie i poślizg. Systemy Remmers pozwalają na tworzenie posadzek o klasach antypoślizgowości od R 9 do R 13 i przestrzeni wyporu cieczy od V 4 do V 10.
W produkcji mięsa codziennie przemieszcza się i produkuje kilkaset ton towarów. Często odbywa się to za pomocą dużych pojemników ze stali nierdzewnej, o wadze przekraczającej jedną tonę. Ten ciężar rozkłada się na cztery do sześciu małych kółek. Takie ogromne naprężenia mechaniczne mogą być przejmowane tylko przez wytrzymałe i stabilne powłoki posadzkowe.
Najważniejszym elementem posadzki przemysłowej jest podłoże i jego struktura. Różnią się one wieloma właściwościami, np. wytrzymałością na ściskanie i przyczepnością, wilgotnością lub strukturą powierzchni. Staranna analiza i badanie są zatem podstawowym warunkiem wyboru i zastosowania optymalnego systemu powłoki posadzkowej.
Posadzki Remmers z betonu poliuretanowego są niezwykle wytrzymałe i doskonale sprawdzają się w miejscach, gdzie panują trudne warunki. Systemy te są różnorodne, dzięki czemu spełniają wszelkie wymagania stawiane posadzkom w przemyśle spożywczym. Na przykład powierzchnie mogą być wykończone strukturalnym, matowym materiałem, który nadaje powierzchniom właściwości antypoślizgowe, zgodne z obowiązującymi przepisami dotyczącymi stanowisk pracy. W zakładach przetwórstwa mięsa, gdzie dużym obciążeniem dla posadzek są także szokowe oddziaływania termiczne, powinno być stosowane wyłącznie podłoże z domieszką kruszywa cementowego. Tym bardziej, że są tu intensywnie przesuwane duże pojemniki ze stali na kółkach poliamidowych. Tak ogromne naprężenia mechaniczne przejmują wytrzymałe i stabilne powłoki posadzkowe wykonane w systemach PU Concrete, tzw. systemy Crete. Zapewniają one także długotrwałą ochronę przed działaniem tłuszczów i środków czyszczących. Wynika to z faktu, że są one nie tylko wyjątkowo odporne, ale dzięki różnym dodatkom, jak piaski kwarcowe czy węglik krzemu oferują również możliwość wyposażenia w właściwości antypoślizgowe.
Remmers Crete to produkt czterokomponentowy, komponent A to wodna emulsja poliolu, a komponent B to polimeryczne MDI- oba składniki w formie płynów. Spoiwo jest mieszane z wypełniaczem (komponent C) oraz pigmentem kolorystycznym w formie pasty (komponent D). Emulsja poliolu reaguje z jednej strony z reaktywnymi wypełniaczami, z drugiej z polimerycznym MDI, tworząc beton poliuretanowy. Dzięki temu powstaje niezwykle odporna powłoka. W zależności od posypki i ilości nakładanej warstwy zamykającej, uzyskuje się różne stopnie antypoślizgowości oraz przestrzenie wyporu cieczy.
Systemy na bazie betonu poliuretanowego są wytrzymałe i jednocześnie bezpieczne.
Posadzki Remmers Crete to połączenie wodnej emulsji poliolu i poliuretanowego spoiwa z polimeru MDI.
– Nadaje posadzce bardzo wysoką odporność termiczną, chemiczną i mechaniczną.
– System może być dostosowany do różnych wymagań zakładów przetwórstwa spożywczego.
– Do wyboru gładka lub odpowiednio szorstka struktura powierzchni, w zależności od wymaganego stopnia antypoślizgowości.
– Łatwa w pielęgnacji i utrzymaniu czystości.
– Dopuszczona do kontaktu z żywnością.
– 5 kolorów standardowych (czerwony, zielony, beżowy, ochra, szary).
– 5 kolorów specjalnych (niebieski, ciemnoszary, jasnoszary, pomarańczowy, sahara).
Powłoki posadzkowe Remmers są doskonale przygotowane pod kątem każdego aspektu przemysłu spożywczego. Nie wszystkie posadzki w tej branży muszą wytrzymywać wysokie temperatury lub ekstremalne obciążenia mechaniczne. Jednak w takich miejscach, jak: korytarze, laboratoria, magazyny opakowań i niektóre stanowiska montażowe nadal potrzebne są sprawdzone i certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym pokrycia posadzkowe. W tym przypadku produkty i systemy oparte na żywicy epoksydowej są od wielu lat wypróbowanym rozwiązaniem. Dzięki kombinacji specjalnych spoiw i odpowiednich wypełniaczy te ekonomiczne systemy można dopasować do różnych obszarów zastosowań.
Powłoki posadzkowe zazwyczaj muszą spełniać wiele funkcji jednocześnie. Dlatego bardzo ważne jest, aby przed nałożeniem powłoki przeprowadzić dokładną i fachową analizę warunków. Dokładna analiza stanu budynku pozwala zebrać wyniki, które dadzą informacje na temat zastosowania odpowiedniego podkładu gruntującego, dzięki któremu zostanie zapewniona kompatybilność powłoki z podłożem, i to nawet w przypadku problemów, np. obciążenia wilgocią od strony podłoża lub problematycznego zanieczyszczenia olejem, a także w przypadku zniszczonych, starych powłok.
Przy wyborze systemu powłok do specjalnych wymagań w przemyśle spożywczym eksperci z Remmers służą wsparciem i szczegółowymi rozwiązaniami, które dobierają do indywidualnych potrzeb Inwestora. Przykładowo, analizują oni aktualny stan podłoża i doradzają w zakresie wszystkich wymagań renowacyjnych – od określenia przyszłych obciążeń po wybór odpowiedniego systemu powłok i zgodność z odpowiednimi normami prawnymi.
Nasze kompetencje w zakresie posadzek przemysłowych
Jednym z przykładów zastosowania rozwiązań systemowych Remmers w branży mięsnej są posadzki wybrane do międzynarodowego zakładu przetwórstwa. W ramach rozbudowy zakładu w centralnej Polsce powstały nowe hale produkcyjne i logistyczne. W tym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym około trzech ton świeżego mięsa jest dziennie dostarczane, przetwarzane i w postaci gotowych wyrobów wysyłane do odbiorców. Ponadto, czyszczenie obiektów odbywa się codziennie przy użyciu chemicznych środków czyszczących. Te procesy również wpływają na kondycję posadzki.
Z tego powodu osoby odpowiedzialne za cały proces produkcyjno-logistyczny zdecydowały się na posadzkę zaprawową SC Floor CR 130 w atrakcyjnym wizualnie kolorze. Ta wysokowydajna posadzka betonowa PU charakteryzuje się wysoką odpornością chemiczną i mechaniczną, a także odpornością termiczną do 180°C – co zapewnia długą żywotność nawet przy szerokim zakresie obciążeń.
W strefach transportowych i wysyłkowych wymagane było wdrożenie wysokiej jakości systemu podłogowego, zdolnego wytrzymać duże obciążenia mechaniczne generowane przez sprzęt transportowy. Wybrano powłokę SL Floor CR 80. Powierzchnie zostały najpierw przygotowane za pomocą podkładu poliuretanowego do betonu Crete TF 60, a następnie zastosowano powłokę wylewaną Crete SL 80. W przypadku obszarów, gdzie możliwość pracy była krótsza, przy kładzeniu posadzki zastosowano produkt Crete FP, gdzie FP to skrót od Fast Primer i oznacza, że kolejną warstwę można nałożyć już po trzech godzinach.
Rodzaje powłok:
– Powłoka cienkowarstwowa działa ochronnie na lekko i średnio obciążanych posadzkach, odwzorowuje strukturę powierzchni i w niewielkim stopniu niweluje nierówności. Odporność termiczna do – 60 stopni celsjusza a grubość powłoki to ok. 1 mm
– Powłoka wylewana wyrównuje nierówności podłoża. Materiał jest równomiernie rozprowadzany tworząc gładką powierzchnię i ma odporność termiczną do 100 stopni celsjusza. Grubość powłoki to ok. 4-6 mm
– Powłoka zasypywana składa się z wylewanej warstwy bazowej, którą w całości zasypuje się np. piaskiem kwarcowym lub specjalnym twardym kruszywem. Odporność termiczna nawet do 160 stopni celsjusza a grubość powłoki może wynosić od 6 do 8 mm
– Powłoka zaprawowa ma najniższy procentowy udział spoiwa i precyzyjnie dopasowaną krzywą przesiewu wypełniaczy. Minimalna grubość warstwy jest trzykrotnie większa od odpowiedniej maksymalnej wielkości ziarna zastosowanego wypełniacza i wynosi około 9 mm. Powłoka tego typu ma największą odporność termiczną, która wynosi do 180 stopni celsjusza (na mokro, obciążenie stałe)
Wiemy, że branża spożywcza jest jednym z sektorów przemysłowych stawiających najwyższe wymagania wobec posadzek. Oprócz obciążeń mechanicznych i chemicznych częstym, poważnym wyzwaniem są również oddziaływania termiczne. Wszystko to musi być zgodne z wymogami prawa i przepisami higienicznymi i takie są też nasze rozwiązania. Tylko w ostatnich latach systemy produktów Remmers w Polsce zostały wykorzystane do wykonania ok 40 000 m2 posadzek w zakładach przemysłu spożywczego m.in. w przetwórniach ryb, mięsa czy mleka.
Podsumowując, posadzki w przemyśle mięsnym muszą być higieniczne, odporne na ścieranie i działanie substancji chemicznych, antypoślizgowe, wytrzymałe i spełniać wymogi bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Ich właściwości są niezwykle istotne dla utrzymania wysokich standardów sanitarnych, ochrony pracowników i jakości produktów mięsnych.
Warto również zaznaczyć, że posadzki w zakładzie przetwórstwa mięsnego powinny być regularnie sprawdzane i konserwowane, aby utrzymać ich właściwości i zapewnić trwałość oraz spełnianie wszystkich wymagań dotyczących higieny i bezpieczeństwa.
Marcin Flisikowski
Kierownik sprzedaży
Dział Posadzek
posadzki@remmers.pl
Remmers Polska sp. z o.o.
www.remmers.pl