Transport żywca, który odbywa się na początku łańcucha dostaw żywności, stanowi integralną część procesu produkcji żywności. Jego właściwe zaplanowanie i zrealizowanie z dbałością o odpowiednie warunki sanitarne ma wpływ na bezpieczeństwo żywności, jaka trafia na stół konsumentów. W transporcie żywca nie sposób pominąć procesu mycia i dezynfekcji samochodów służących do przewozu zwierząt. Jest on kluczowy nie tylko ze względu na bezpieczeństwo żywności, bo w przypadku przewozu zwierząt hodowlanych (bydło, trzoda chlewna, drób) utrzymanie higieny ma zapobiegać przenoszeniu patogenów, które mogą kontaminować produkty zwierzęce, takie jak mięso, mleko czy jaja. Mycie samochodów do transportu żywca, prowadzone najczęściej na terenie ubojni, objęte jest nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, ale też wskazane w obowiązujących regulacjach prawnych.
Procesy higienizacji są także ważne ze względu na ich wpływ na dobrostan zwierząt, szczególnie narażonych na stres podczas transportu. Właściwie realizowane procesy są kluczowe dla zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Regularne mycie i dezynfekcja pojazdów transportowych pomagają w ograniczeniu przenoszenia chorób pomiędzy gospodarstwami. To istotne w rolnictwie i hodowli zwierząt, aby prowadzić wszelkie działania zapobiegające epidemii, a tym samym zapobiegać poważnym konsekwencjom ekonomicznym i zdrowotnym. Higiena przewozu zwierząt odgrywa również istotną rolę w procesie ochrony zdrowia pracowników zajmujących się transportem, którzy mogą być narażeni na kontakt z patogenami.
I wreszcie jako ostatnie warto wspomnieć o wpływie regularnie prowadzonych procesów higieny środków transportu na reputację firmy. Czyste i zadbane pojazdy świadczą o profesjonalizmie i poważnym podejściu do prowadzonego biznesu.
Agata Socha
dyrektor operacyjny,
Climbex Sp. z o.o.