Znamy laureatów czwartej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”!

W dniu 14 maja 2024 roku, podczas Kongresu technologów, działów rozwoju i jakości zakładów mięsnych MEATing 2024, odbyła się Uroczysta Gala Zwycięzców czwartej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”. Konkurs ten aktywnie wspiera producentów w ich dynamicznym rozwoju i trzyma rękę na pulsie zmieniających się wymagań rynku. Jego nowatorska formuła i innowacyjne kategorie produktowe idealnie odpowiadają nie tylko na potrzeby branży przetwórstwa mięsnego, ale także współczesnych kupujących. Konkurs „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” oferuje laureatom znakomite możliwości do tworzenia nowatorskich i kreatywnych kampanii reklamowych nagrodzonych wyrobów oraz dostarcza narzędzi, które mogą pomóc w zwiększeniu sprzedaży tych produktów, podkreślając ich wyjątkowość oraz najwyższą jakość. Dla producentów istotna jest również możliwość zaprezentowania swoich produktów przed przedstawicielami sieci handlowych odpowiedzialnymi za działy produktów świeżych, w tym produktów mięsnych.

 

Komisja konkursowa obradowała 17 kwietnia 2024 roku. W jej składzie znaleźli się uznani eksperci oraz przedstawiciele sieci handlowych: Celina Nierodkiewicz – ekspert rynku spożywczego SRiW RP (przewodnicząca komisji), Mirek Drewniak – ekspert kulinarny Klubu Szefów Kuchni, Wiesław Bober – ekspert kulinarny Klubu Szefów Kuchni, Grzegorz Zych – Grupa Eurocash, Kazimierz Kosiński – Auchan Polska, Marcin Kłosiński – King Dystrybucja oraz Bogdan Gałuszka – Intermarche. Sponsorem konkursu była firma ULMA Packaging Polska.

 

Otwartość na nowości
Wysoki poziom produktów zgłoszonych do udziału w konkursie „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” potwierdza, że polscy wytwórcy żywności doskonale radzą sobie na wymagającym rynku, odpowiadając na potrzeby konsumentów produktami najwyższej jakości i o doskonałych walorach smakowych. Ich bogata oferta zaspokaja nawet najbardziej wyrafinowane gusta, obejmując zarówno tradycyjne specjały, jak i nowatorskie rozwiązania. Otwartość na nowości i chęć podążania za trendami pozwala firmom na dotrzymanie kroku nowoczesnym odbiorcom. Podczas oceny konkursowej produkty były dodatkowo analizowane za pomocą analizatora do mięsa FoodScan™ 2 firmy Foss – złotego standardu w dziedzinie szybkich, dokładnych i łatwych do przeprowadzania analiz mięsa i produktów mięsnych. Każdy producent biorący udział w konkursie otrzymał dokładny raport z przeprowadzonej analizy.

 

Laureaci konkursu
Produkty oceniano w pięciu kategoriach:
Żywność wygodna, Bliżej natury, Produkt innowacyjny, Produkt dla dzieci oraz Mój hit.

 

Laureatami czwartej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” zostali:

W kategorii Żywność wygodna:
1 miejsce – Berlinki Legendarny Classic Kabanosy, Animex Foods

2 miejsce – Indyk z podgrzybkiem, Wielkopolski Indyk

2 miejsce – Kiełbasa biebrzańska, Zakład Mięsny KABO

3 miejsce – Pastrami New York, Eurobeef

 

 

W kategorii Bliżej natury:
1 miejsce – Filet z kurczaka wolno gotowany z linii Akademia Pana Kleksa, Mardi

2 miejsce – Wędzonka tradycyjna, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie

3 miejsce – Kiełbasa wiejska, Zakłady Mięsne „Sobkowiak” Elżbieta Sobkowiak

3 miejsce – Szynka Mistrza Andrzeja, Zakłady Mięsne „Bystry”

 

 

W kategorii Produkt innowacyjny:
1 miejsce – Żeberka wieprzowe z warzywami wolno gotowane, Zakłady Mięsne Łuków

2 miejsce – Pasztet wykwintny drobiowy, Zakłady Mięsne Kozłowski Sp. z o.o.

3 miejsce – Wędzonka wyborna surowa, Agro-Rydzyna Sp. z o.o.

 

 

W kategorii Produkt dla dzieci:
1 miejsce – Proste Historie Psi Patrol Pierogi fresh z mięsem, Iglotex S.A.

2 miejsce – Winerki wiedeńskie z szynki, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Maxpol

3 miejsce – Parówki z przepisu dziadka, ZM Brok

 

 

W kategorii Mój Hit:
1 miejsce – Karczek dojrzewający, Zakład Przetwórstwa Mięsa „Matthias”

1 miejsce – Pasztet wędzony pakowany w formie flow-pack, Zakłady Mięsne Mielczarek

2 miejsce – Polędwica z piersi indyka, Polskie Mięso i Wędliny Łukosz

3 miejsce – Szynka noga, PPH Rarytas Marcin Nasiłowski

3 miejsce – Szynka cygańska, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki

 

 

Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom i życzymy dalszych sukcesów w tworzeniu wyrobów najwyższej jakości. Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji!