Rewolucja w systemach wagowych

Systemy wagowe stanowią kluczowy element w procesach produkcyjnych przemysłu mięsnego, gwarantując integralność łańcucha produkcyjnego. System Sterowania Produkcją Procesową opracowany przez BPSC jest owocem wieloletniego doświadczenia i dogłębnego zrozumienia potrzeb rynku. Odeszliśmy od dostosowywania naszego systemu do niestandardowych wymagań każdej firmy na rzecz stworzenia standardu obsługi dla branży, czego brakowało na polskim rynku.

 

System Sterowania Produkcją Procesową jest owocem wieloletniego doświadczenia i głębokiego zrozumienia potrzeb rynku. Dzięki połączeniu sprawdzonych praktyk i cennych sugestii klientów stworzyliśmy narzędzie dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników, umożliwiające precyzyjną kontrolę na każdym etapie produkcji.
Dotychczas nasze aplikacje wagowe dopasowywane były do specyficznych procedur każdej firmy, co wiązało się z koniecznością zbierania różnorodnych danych i określania wielu konfiguracji. To oznaczało, że aktualizacje były trudne i kosztowne, a ramy czasowe procesu wdrożeniowego były płynne. Nasz nowy predefiniowany system jest łatwiejszy do rozwijania i gwarantuje niezawodność działania. Wprowadzenie tego innowacyjnego rozwiązania na polskim rynku stanowi pionierski krok. Skok w jakości produkcji
Nowa wersja Systemu Wagowego przynosi znaczące usprawnienia, w tym poprawiony interfejs graficzny oraz możliwość dostosowania ustawień. Poza tym dodaliśmy wizualizacje kontrolujące stan magazynowy, co pomaga pracownikom szybko analizować sytuację i podejmować trafne decyzje. To sprawia, że aplikacja jest bardziej nowoczesna, rozwiązuje problemy z aktualizacjami i jest idealnym narzędziem dla producentów mięsa. Co ważne, System Sterowania Produkcją Procesową potrafi działać nawet wtedy, gdy baza danych ERP nie jest dostępna. To kluczowe założenie, które jest bardzo cenione i umożliwia sprawne funkcjonowanie całej fabryki, nawet w przypadku braku dostępu do internetu.

 

Nasi użytkownicy mogą pracować w wewnętrznej strukturze i wprowadzać dane, a gdy ponownie nawiążemy połączenie z bazą danych, te informacje zostaną zaktualizowane. To bardzo praktyczna funkcjonalność, która zdobywa uznanie wśród nowych klientów.
System Sterowania Produkcją Procesową likwiduje konieczność ręcznego notowania wag, co podnosi efektywność procesu i gwarantuje dokładność na najwyższym poziomie. Zapewnia również kontrolę jakości na każdym etapie procesu. To prawdziwa zmiana, która ułatwia pracę użytkownikom i zapewnia niezawodność na każdym etapie produkcji. A należy podkreślić, że system wagowy jest używany nie tylko w momencie, gdy surowce wjeżdżają do zakładu, ale w trakcie całego procesu produkcyjnego.

 

 

Mistrzowie kontroli wagi
To, z czego jesteśmy szczególnie dumni, to fakt, że udało się nam wyznaczyć standard dla rynku. W branży spożywczej jest to niełatwe. Każda firma działała w swoisty sposób, szczególnie w obszarach takich jak przyjęcie żywca czy rozliczenia z rolnikami. Zebraliśmy najczęściej stosowane praktyki z poprzedniego systemu i wypracowaliśmy standardy obsługi. Odbudowaliśmy proces od podstaw, uwzględniając różne warianty. Powstał produkt, który opiera się zarówno na naszym własnym know-how, jak i na opiniach naszych klientów, z którymi aktywnie współpracowaliśmy, tworząc ten system.
Tworzenie systemu wagowego dla branży spożywczej wymaga ogromnego doświadczenia. Oczywiście firmy, które są na polskim rynku znacznie krócej niż BPSC mają możliwość eksperymentowania w tym obszarze, jednak warto zdawać sobie sprawę, że wiąże się to z istotnym ryzykiem. My, na opracowanie autorskiego systemu predefiniowanego, byliśmy gotowi po ponad 20 latach aktywnej działalności w polskim przemyśle spożywczym.

 

Mateusz Kluba
Team Lead, Product Ownership & Business Analysis
BPSC