Wykrywanie metali i innych zanieczyszczeń dla bezpieczeństwa i czystości produktów mięsnych

Oferowane przez firmę Magnetix systemy przenośników taśmowych ze zintegrowanymi detektorami metali zapewniają wysoką stabilność pracy urządzeń oraz czułość detekcji zanieczyszczeń metalicznych w produktach spożywczych. Zawartość tłuszczu, osocza oraz soli, będących dobrymi przewodnikami powoduje, że produkty mięsne posiadają bardzo intensywny tzw. efekt materiałowy i są one jednymi z najtrudniejszych produktów spożywczych dla detektorów metali.

 

DETEKCJA METALI w produktach mięsnych
Nowoczesne detektory metali, wyposażone w wieloczęstotliwościowe sterowniki 0-900kHz oraz zaawansowany system obróbki sygnału, analizujący i kompensujący efekt materiałowy umożliwiają skanowanie z wysoką czułością produktów mięsnych, od surowego i mrożonego mięsa przez półprodukty po gotowe produkty trafiające na półki sklepowe. Najnowszej generacji oprogramowanie umożliwia detekcję metali w produkcie nawet wówczas, gdy znajduje się on w metalizowanym opakowaniu.
Obsługa i sterowanie detektorów Magnetix odbywa się za pośrednictwem dotykowych ekranów LCD 7” z intuicyjnym i prostym w obsłudze menu w języku polskim. Oprogramowanie z pamięcią produktów oraz ustawień detektora dla różnych asortymentów umożliwia bardzo szybkie przestawienie parametrów z możliwością archiwizacji danych dla systemów kontroli jakości HACCP oraz BRC.

 

 

DETEKCJA RENTGENOWSKA – najwyższy stopień kontroli jakości i bezpieczeństwa produktu
Ze względu na odpowiedzialność producentów za produkt i międzynarodową certyfikację IFS (International Food Standard) inspekcja produktów spożywczych pod kątem ewentualnych zanieczyszczeń stała się absolutną koniecznością. Coraz bardziej rygorystyczne standardy dotyczące jakości produktów spożywczych wymagają skanowania produktów nie tylko pod względem obecności metali, ale także innych ciał obcych, np. szkła, tworzyw sztucznych oraz innych materiałów, które mogły dostać się do produktów na różnych etapach produkcji, przetwarzania i pakowania produktu finalnego. Rozwiązaniem tego problemu są coraz powszechniej stosowane detektory rentgenowskie, które w wielu firmach już stały się standardem w procesach kontroli jakości. Na załączonym zdjęciu pokazany został przekrój detektora DMX Magnetix.

 

Certyfikowane materiały, bariery bezpieczeństwa dla promieniowania X oraz wymagane, okresowe przeglądy serwisu Magnetix, podczas których dokonywane są pomiary natężania promieniowania, powodują że są to w pełni bezpieczne urządzenia dla produktów i użytkowników, zapewniające najwyższą europejską jakość kontroli produktów spożywczych.
Systemy detekcji firmy Magnetix mogą być wyposażone w wiele opcji dodatkowych takich jak odrzutniki zanieczyszczonych produktów, system liczenia oraz potwierdzenia odrzuconych produktów, w których wykryte zostało zanieczyszczenie, systemy raportowania dziennego, zmianowego oraz miesięcznego. Detektory przeznaczone dla przemysłu mięsnego wykonane są z certyfikowanych materiałów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością i posiadają stopień ochrony IP66/69K, umożliwiający mycie urządzeń detergentami i strumieniem wody.
Firma Magnetix oferuje możliwość przeprowadzenia testów na różnych produktach oraz szkoleń personelu obsługi Klienta.

 

Magnetix Sp. z o.o.
Toruński Park Technologiczny
ul. gen. Marii Wittek 2
PL / 87-100 Toruń
Tel.: +48 56 653-94-40
www.magnetix.com.pl