Moguntia – Twój partner w produkcji dań gotowych! – oszczędność czasu i energii

Wśród panujących trendów konsumenckich naszą uwagę zwracają dwie kwestie, jedna to fakt, że żywność wegetariańska i wegańska coraz bardziej rozpycha się na półkach sklepowych, druga to zaawansowany stopień Convenience w każdej kategorii produktów. Za punkt wyjścia przyjęliśmy wypadkową tych dwóch tendencji, zakładając, że także konsumenci rezygnujący z mięsa, a może właśnie szczególnie oni, będą zainteresowani propozycjami dań gotowych.

Z Katarzyną Ćwik – Dyrektorem Handlowym i Prokurentem Moguntia Food Polska rozmawia Karolina Szlapańska

 

Branża mięsna stanęła na progu wielu wyzwań. Są nimi wysokie i różnorodne wymagania klientów oraz konieczność obniżania kosztów produkcji. Dlaczego warto wejść z ofertą dań gotowych wege z MOGUNTIĄ?
Wielu producentów kieruje swoją ofertę do klientów z coraz ciekawszymi zamiennikami mięsa. Otwartą kwestią pozostaje, jak wiele można jeszcze z nimi zrobić, co jest naszym obiektem zainteresowań, naszą inspiracją do tworzenia kolorowych, pełnych smaku dań obiadowych lub przekąsek. Wyzwaniem jest dostarczenie takich rozwiązań, które uwzględnią możliwości produkcyjne zakładów. Dlatego każdy koncept dopasowujemy indywidualnie do specyfiki danego producenta. Komponenty składające się na finalne danie są łatwe w zastosowaniu, a ich użycie nie generuje dodatkowych kosztów energii. Ich wysoka, powtarzalna jakość jest receptą na powodzenie projektu.

 

Jakie produkty warto wybrać zaczynając przygodę z produkcją dań gotowych w wersji wegetariańskiej?
MOGUNTIA to ponad 120 lat doświadczeń, które przekładają się na bogactwo naszych receptur, rozwiązań i technologii. Sosy rozpuszczalne na zimno nadają charakter roślinnym zamiennikom, które są raczej neutralne w smaku. Wystarczy wymieszać z wodą dodać wegański odpowiednik mięsa, a klient po podgrzaniu w domu otrzymuje smaczny posiłek. Sos jest aksamitny i wyrazisty. Stroganoff z kawałkami liofilizowanych pieczarek, gulasz, który w innych proporcjach i z dodatkiem wybranych warzyw stanie się zupą gulaszową to klasyka. Dla odważniejszych producentów proponujemy receptury nowoczesne, orientalne i wyszukane. Dużą popularnością cieszy się kuchnia azjatycka, dlatego ciekawą propozycją może być Tandori lub cała seria Thai Curry: red, yellow lub green.

 

Klient wymaga. Już nie tylko czysta etykieta, ale i pożądany skład dietetyczny, co w tym zakresie oferuje MOGUNTIA?
Kreując kompletne danie warto sięgnąć po dodatki węglowodanowe. Poza walorem wizualnym i smakowym uzyskujemy wartość dodaną poprzez podniesienie marżowości produktów. Proponowana przez nas kasza bulgur czy kuskus z liofilizowanymi warzywami i przyprawami, wymaga tylko zalania gorącą wodą, aby uzyskać kolorowy, smaczny i tani komponent dopełniający posiłek. Uzupełnieniem zamiennika roślinnego w sosie może być także makaron, który proponujemy w różnych kształtach: świderki, penne czy spaghetti. Fenomen naszego makaronu polega na jego wegańskim składzie oraz łatwym przygotowaniu. Wystarczy zalanie zimną wodą, aby po kilkunastu minutach stał się on jędrny, idealnie al dente. Zachowuje pożądaną strukturę, nie klei się, wchłania tylko tyle wody, ile potrzeba. Oszczędzamy zatem czas i energię, a łatwość zastosowania gwarantuje powtarzalność i dobrą jakość produktu końcowego.

 

Dieta pudełkowa do odbioru w sklepie firmowym to coś nowego – czy jest to możliwe?
Tak, jak najbardziej. Dodatki skrobiowe, jakie proponujemy w naszych konceptach stanowią komponent, który jest uzupełnieniem diety, dla tych, którzy żyją aktywnie.
Dzięki naszym propozycjom producent przy współpracy z dietetykiem ma możliwość stworzenia linii dań pudełkowych, które cieszą się wielkim powodzeniem.
Może to być alternatywa dla oferty firm cateringowych, których atrakcyjność ze względu na wysokie koszty utrzymania kucharzy, dietetyka i organizowania dostaw pod drzwi spada. Rynek odbiorcy tego typu dań został przez ostatnie lata zbudowany. Klient przyzwyczaił się do pewnego stylu życia i będzie poszukiwał tańszej alternatywy dla dotychczas dostarczanych pudełek. Jeśli będzie mógł skorzystać z gotowej propozycji menu w pobliskim, zaprzyjaźnionym sklepie, na pewno to zrobi.

 

Co jeszcze może uszlachetnić, wzbogacić, czy przeobrazić imitację mięsa, poza przyprawami, sosami, węglowodanami?
Można oczywiście pokusić się o produkcję doń gotowych w zakładach produkcyjnych od podstaw lub skorzystać z pewnej i sprawdzonej technologi. Postawić na powtarzalne i oryginalne produkty, przy jednoczesnym zachowaniu jakości i pożądanego smaku, łatwość i prosty koncept przygotowania w zakładzie i w kuchni konsumenta. Dostarczamy proste rozwiązania, gwarantujące spektakularne efekty. Proponujemy zastosowanie marynat olejowych, których kolorystyka, różnorodność smaków przyprawia o zawrót głowy. Marynowane roślinne substytuty mięsa zyskają indywidualny charakter. Można je smażyć, piec i grillować. Marynata zapobiegnie wysuszeniu, tłuszcz poprawi smakowitość, teksturę i trwałość. Dodatkowym walorem jest piękna optyka – cała paleta barw, błyszczący świeży wygląd przyciągnie wzrok klientów.

 

 

Dania gotowe Waszej firmy to prosty przepis na sukces?
Jak już wspomniałam, każdy projekt jest indywidualnie dobierany do potrzeb i możliwości zakładu produkcyjnego. Nasze koncepty uwzględniają różne technologie produkcji, a ich uniwersalność pozwala na zastosowanie rozmaitych form opakowań od osłonek barierowych, tacek, foremek po słoiki, czy puszki. Mogą to być wyroby wpisujące się w kategorię produktów świeżych, sterylizowanych, czy mrożonych. Aksamitne sosy i marynaty są termostabilne, zachowują swoje organoleptyczne właściwości, nie rozwarstwiają się nawet po rozmrożeniu. Nadają się do pasteryzacji, sterylizacji i mrożenia.

 

Konsumenci pomimo diety wege, szukają w tych produktach smaku mięsa…
Tak zdajemy sobie z tego sprawę. Choć nasze projekty tworzymy głównie z myślą o tych odbiorcach, którzy lubią smak mięsa i tęsknią za znanymi potrawami, ale z różnych względów rezygnują z jego spożycia, wiele komponentów może być wykorzystanych do innych kreacji, zupełnie nie kojarzonych z mięsem. Jednak dla tych, szukających smaku mięsnego mamy swoje autorskie propozycje, stanowiące komplementarne rozwiązanie zawierające również substytut mięsa. Szczególnie dumni jesteśmy z naszego wegańskiego pasztetu. W daniach gotowych na pierwsze miejsce wysuwa się sos boloński, który zawiera imitację mięsa mielonego. Oba produkty doskonale imitują smak mięsa, jest to idealna propozycja dla miłośników tego smaku.
I jeszcze jedna ciekawostka, nowość – wegański smalec z chrupiącymi „skwarkami” z dodatkiem cebulki i jabłka. Nie muszę dodawać, że we wszystkich tych propozycjach proces produkcji jest bardzo prosty.

 

Dania gotowe wege w ofercie producentów – to już nie moda a konieczność?
Wywodzimy się z przemysłu mięsnego i to właśnie zakłady mięsne dysponują gotowymi narzędziami do produkcji takiej żywności.
Jesteśmy po to, aby stworzyć ofertę również dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub ograniczają jego spożycie i wprowadzić pełny kompletny koncept do zakładu produkcyjnego. Trendu nie zawrócimy. Możemy jednak na nim skorzystać, tworząc alternatywny filar, wzmacniający bezpieczeństwo i rentowność zakładu. Przy tańszych surowcach, łatwiejszej, nie tak kosztownej produkcji uzyskuje się wyższą marżę, więc taka dywersyfikacja to zdroworozsądkowe podejście do biznesu.
Myślę, że w tym kierunku zmierza również nasz rynek i nie zmienią tego różne następujące po sobie kryzysy, ponieważ mamy wymianę pokolenia i zmienia się również konsument i jego upodobania. Jeśli będzie szukał oszczędności, wtedy wybierze korzystniejszą ofertę dania gotowego, a nie zacznie gotować od podstaw. Stąd też nasze wysiłki koncentrują się wokół tych tematów, ponieważ od lat obserwujemy spadek sprzedaży tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.

 

Dziękuję za rozmowę.