Provisur Technologies, wiodący producent maszyn do przemysłowego przetwarzania żywności z siedzibą w Chicago, Illinois, oferuje teraz swoim europejskim klientom nowe centrum testowe. W dniu 6 października 2022 r. w Plailly we Francji, w bezpośrednim sąsiedztwie paryskiego lotniska Charles de Gaulle, otwarto Europejskie Centrum Innowacji Provisur (PIC). Ceremonia otwarcia odbyła się w obecności Briana Perkinsa, prezesa Provisur Technologies oraz innych przedstawicieli kierownictwa z USA i Europy.
Kompleksowe testy w prawdziwym środowisku produkcyjnym
W nowym, nowoczesnym PIC klienci i osoby zainteresowane mogą ocenić przemysłowe urządzenia do przetwarzania żywności wiodących marek AM2C, Beehive, Cashin, Formax, Hoegger, Lutetia i Weiler. Rozwój i testy mogą być prowadzone w wielu obszarach zastosowań – rozmrażanie, obracanie, prasowanie, krojenie, mielenie i mieszanie, formowanie, pasteryzacja, rozdzielanie – i w prawdziwym środowisku produkcyjnym w kontrolowanych temperaturach pokojowych. Producenci żywności mają możliwość zapoznania się z pełną gamą urządzeń Provisur, opracowania nowych produktów z zespołem ekspertów – naukowców zajmujących się żywnością i inżynierów aplikacji. Ponadto PIC oferuje kuchnię w stylu restauracyjnym dla pełnego doświadczenia, jak również laboratorium, które umożliwia kompleksową analizę produktów.
Czysta etykieta i alternatywne białka: ciągły rozwój tematów związanych z trendami
Ponadto, nowy PIC oferuje optymalne środowisko dla fabrycznych testów akceptacyjnych dla klientów Provisur. Zapewnia doskonałe zaplecze do prezentacji innowacji z portfolio Provisur, a także wewnętrzne i zewnętrzne szkolenia w zakresie sprzętu i aplikacji. Zakład w Plailly koncentruje się szczególnie na rozwoju i produkcji produktów clean-label. Ważną rolę będzie odgrywał również dynamicznie rozwijający się segment białek alternatywnych. W związku z tym Provisur ściślej współpracuje z ADM – jedną z największych firm żywieniowych na świecie. ADM uwalnia moc natury i jest liderem w dostarczaniu zindywidualizowanego podejścia do rozwoju receptur białkowych z know-how i sprawdzonymi rozwiązaniami, na które można liczyć. Badania i rozwój w zakresie tych trendów konsumenckich są wspierane w PIC przez wysoko wykwalifikowany personel. „Przemysł spożywczy stale się rozwija. Aby sprostać tym stale zmieniającym się wymaganiom, PIC w Plailly we Francji umożliwia nam wspieranie naszych klientów z regionu EMEA w stosowaniu nowych zrównoważonych technologii, które pozwalają osiągnąć większą wydajność i bardziej ekonomiczny proces produkcji. Prowadzi to do powstania lepszych produktów. Jednocześnie nasze podejście oparte na współpracy pozwala nam na poszerzenie własnego know-how – z korzyścią dla naszych klientów i ich nabywców” – wyjaśnia Olivier Kerdiles, wiceprezes ds. separacji i DMC w Provisur.
O PROVISUR® Technologies:
Provisur® Technologies z Chicago, Illinois, USA, z kilkoma oddziałami w Europie, specjalizuje się w innowacyjnych przemysłowych maszynach do przetwarzania żywności, jak również w zintegrowanych systemach produkcyjnych dla szerokiej gamy produktów końcowych. Pod parasolem firmy działa kilka znanych i utytułowanych marek, które należą do liderów technologicznych w branży. Dzięki swojemu portfolio produktów, podzielonemu na obszary krojenia (Cashin®, Formax®, Hoegger®), dalszej obróbki (Weiler® i Formax®), DMC (Lutetia®), rozdzielania (AM2C®, Beehive®, Hoegger®) i CookChill (Hoegger®), Provisur zapewnia przedsiębiorstwom przetwórstwa spożywczego maksymalnie wydajne rozwiązania dla wymagań każdej wielkości. Provisur – wiele dziedzictwa, nieskończone możliwości.