Aktualności

Dobre zagospodarowanie odpadów pochodzenia zwierzęcego w przemyśle mięsnym daje wymierne korzyści!

W ostatnich latach polski przemysł mięsny dynamicznie się rozwinął, stając się jednym z czołowych w Europie. Wraz z tym wzrostem, zakłady ubojowe i przetwórcze muszą stawić czoła wyzwaniom związanym z właściwym zagospodarowaniem odpadów. Szczególne znaczenie mają tutaj uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ), które w zależności od swojego rodzaju mogą być przetwarzane na karmę dla zwierząt, służyć […]

Czytaj więcej >>

Szybki zwrot z inwestycji w OEE. Jak Platforma Operator pomaga firmom produkcyjnym w monitorowaniu, kontroli i optymalizacji procesu?

Na rynku jest wiele systemów, rozwiązań i aplikacji skierowanych do produkcji. Książkowe definicje klas systemów (jak np. MES) już dawno przestały mieć kluczowe znaczenie dla dostawców. I prawdopodobnie słusznie – produkcja to nie praca naukowa, więc najważniejsze jest dostarczenie rozwiązania, które spełnia jej wymagania.   Wiele firm produkcyjnych stoi przed nieuchronnym wyzwaniem cyfrowej transformacji – […]

Czytaj więcej >>

Schładzanie i mrożenie kriogeniczne – nowe trendy i kierunki rozwoju w branży mięsnej

Polska jako lider Unii Europejskiej w produkcji drobiu oraz jeden z czołowych producentów mięsa czerwonego, nieustannie stawia czoło nowym wyzwaniom. Jednym z nich jest potrzeba ciągłych innowacji, które są kluczem do optymalizacji produkcji i rozwoju branży. Firma Linde stale poszerza możliwości, które niesie ze sobą kriogenika, wprowadzając do swojej oferty nowe urządzenia będące odpowiedzią na potrzeby […]

Czytaj więcej >>

BECK Clip Systems to nie tylko maszyny do pakowania żywności

Firma BECK Clip Systems, zlokalizowana w Plewiskach pod Poznaniem, od 30 lat rozwija produkty i rozwiązania przeznaczone na rynek przetwórstwa spożywczego. W bieżącym roku zespół inżynierów przygotował kolejne urządzenia, które uzupełniły gamę oferowanych produktów. Oprócz automatów, półautomatów czy klipsownic dwurzędowych firma BECK wprowadziła na rynek cztery rodzaje klipsownic stołowych jednorzędowych dostępnych w kilku wariantach wyposażenia.   […]

Czytaj więcej >>

„Następne pokolenie” belgijskiego przemysłu mięsnego wierzy w przyszłość branży

Belgijska branża mięsna ma się dobrze, o czym świadczą wypowiedzi pięciu młodych osób, które ostatnio lub całkiem niedawno świadomie rozpoczęły pracę w tej gałęzi przemysłu. Wbrew wszystkim wyzwaniom, przed którymi stoi przemysł mięsny i pomimo początkowych wahań, postanowili poświęcić się pracy w biznesie, prowadzonym nierzadko przez rodzinę od pokoleń. Zapytani, czy widzą dla branży przyszłość, […]

Czytaj więcej >>